Norrköpings kommun

Centrala stationslägen i städerna behövs för lokal- och regional tillväxt vid utbyggnad av stambanor

Dela

I dag överlämnar Trafikverket en ny utredning till regeringen som beskriver olika förslag på alternativ för att sänka kostnaderna vid utbyggnad av nya stambanor. Förslagen är framtagna för att visa på hur man kan minska kostnaderna vid utbyggnad.

För att uppnå maximal effekt och kortare restid för hela resan behöver stambanorna ansluta direkt till stadskärnorna.I utredningsalternativen tas inte hänsyn till alla kostnader som alternativen innehåller.

– I Norrköping är det svårt att bedöma rapporten eftersom viktiga delar saknas, som kostnad för dagens järnvägssystem vid ett totalt omtag och att man heller inte har tagit hänsyn till de regionala nyttorna, säger Fredrik Björkman (M), oppositionsråd Norrköpings kommun.

Den planerade Ostlänken är viktig för Norrköping som ett nav i Stockholms arbetsmarknadsregion och skapar bättre förutsättningar för såväl tillväxt som samhällsplanering.

– Vi har stor respekt för kostnaderna och inser vikten av att kommuner och stat behöver samverka för att hitta effektiviseringar. När vi tar del av rapporten förstår vi att mycket av den nationella debatten kommer att handla om hastigheten, vilket är avgörande för kostnaderna. Vi utgår ifrån att redan tagna beslut gäller och ligger till grund för den kommande infrastrukturpropositionen, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kontakt:
Olle Vikmång (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-687 15 38

Fredrik Björkman (M)
Titel: oppositionsråd
Telefon: 072-593 50 94

_____________________________________________
Avsändare: Louise Flygt, kommunikationsdirektör
Telefon: 076-128 11 94 

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Brister i utförandet av hemtjänstinsatser anmäls enligt lex Sarah14.4.2021 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

I oktober 2020 var en hemtjänsttagare utan mat och dryck under ett och ett halvt dygn i ett svalt bostadshus. Hemtjänsten gjorde under perioden tre besök hos personen men på grund av brister i informationsöverföringen uppmärksammades inte vilken tid som förflutit sedan personen senast åt eller drack. Vård- och omsorgskontoret ser allvarligt på händelsen och anmäler till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum