C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects förvandlar en grå industrihamn till en levande hamn

Dela

Med respekt för stadens historia och för att bevara hamnens byggnader har C.F. Møller Architects omvandlat industrihamnen i Guldborgsund i Nykøbing Falster till ett attraktivt område med bostäder, en aktiv hamnmiljö och gröna stadsrum med integrerat klimatskydd.

Hamnområdet. C.F. Møller Architects.
Hamnområdet. C.F. Møller Architects.

Planen för utveckling av Guldborgsunds hamn i Nykøbing Falster omfattar hela den befintliga industrihamnen och 1,4 kilometer kaj mot sundet. I översiktsplanen för Guldborgsunds hamn används klimatskyddet för den långa kustlinjen från norr till söder för att aktivt stödja stadsrummen och hamnmiljön.

"Klimatskyddet är integrerat i landskapslösningen med upphöjda terrängplattor och platåer med integrerade parkeringslösningar som stöder rekreativa stadsrum och en aktiv hamnmiljö. Liksom i andra kuststäder är klimatskydd viktigt, eftersom havsnivån stiger i Nykøbing Falster. ”Med den här landskapslösningen används klimatskyddet aktivt för andra syften än just klimatskydd, så att det inte uppfattas som en barriär i omgivningen, utan i stället som ett positivt bidrag till bostäder och stadsrum", säger Lasse Palm, associerad partner och chef för landskap och stadsbyggnad på C.F. Møller Architects.

Unik hamnmiljö anpassad till Nykøbing Falster

Huvudplanen för hamnutvecklingen är inriktad på att stärka Nykøbing Falster som helhet genom att bygga vidare på stadens starka sidor. Detta innebär bland annat att man behåller detaljhandeln i centrum och öppnar upp alla gator i centrum mot sundet, vilket skapar en länk mellan staden och hamnen. Dessutom kommer några av de historiska och karakteristiska byggnaderna i hamnområdet att bevaras.

Utvecklingen av hamnen kommer att ske i nära samarbete med medborgarna och Guldborgsunds kommun samt C.F. Møller Architects, som fokuserar på att skapa synergier mellan olika delar av staden och befintliga verksamheter:

"Vi har tagit oss an uppgiften med stor ödmjukhet och respekt för hamnens historia och de många synpunkterna från medborgare och andra intressenter och aktörer. Vi har kombinerat detta med många besök i handelshamnen och våra bästa erfarenheter från liknande uppdrag i Danmark och utomlands. Hamnen i Nykøbing F. kommer därför att bli en unik plats, anpassad till Nykøbing Falster och som inte finns någon annanstans i världen", säger Julian Weyer, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Om Guldborgsunds hamn

I och med utvecklingen av Guldborgsunds hamn kommer Nykøbing Falster att få gröna omgivningar och en rekreativ hamnatmosfär som är nära knuten till stadens centrum. Stadslivet öppnar sig mot sundet och den gamla industrihamnen blir tillgänglig och attraktiv. Förutom att det nya hamnområdet innehåller affärsverksamhet och bostäder, består det också av offentliga funktioner och stadsrum för stadens övriga invånare och besökare.

Hamnens historia bevaras och omtolkas genom de gamla silos, lagerlokaler och hamnbyggnader som stadsrummen är centrerade kring. Med respekt för originalet omvandlas byggnaderna till utrymmen för kulturinstitutioner, restauranger och offentliga funktioner, som kombineras med en mängd olika bostäder för att säkerställa en varierad blandning av invånare.

Promenaden, tillgången till vattnet och grönområdena gör hamnen till ett attraktivt område för besökare. Samtidigt finns det kulturinstitutioner, kommersiella områden och olika typer av bostäder som garanterar ett liv året runt.

Bland fem framstående arkitektbyråer valdes C.F. Møller Architects ut för att leda utvecklingen av en översiktsplan för hamnen i Guldborgsund i Nykøbing Falster. Utvecklingen av hamnområdet kommer att ta 10-15 år. Guldborgsunds kommun har öronmärkt 100 miljoner danska kronor för projektet. Dessutom kommer det att finnas investeringar från investerare.

Förutom hamnutvecklingen i Guldborgsund i Nykøbing Falster står C.F. Møller Architects också bakom de aktuella projekten Stigsborg Brygge i Nørresundby, Haderslev Havn och Flodbyen i Randers, med samma strategi för integrerat klimatskydd i landskapet och omvandling av nedlagda industriområden till nya levande stadsdelar. Det mest välkända och genomförda projektet är utvecklingen av Aalborgs hamnområde, som placerade Aalborg på New York Times topp tio-lista över städer att besöka 2019.

Upptäck Ålborg: Den danska staden som New York Times skickade till topp 10 (migogkbh.dk)

Se videon om utvecklingen av Guldborgsunds hamnstad här.

Pressmeddelande från Guldborgsund kommun.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hamnområdet. C.F. Møller Architects.
Hamnområdet. C.F. Møller Architects.
Ladda ned bild
Hamnområdet. C.F. Møller Architects.
Hamnområdet. C.F. Møller Architects.
Ladda ned bild
Kustskyddet ovanifrån. C.F. Møller Architects.
Kustskyddet ovanifrån. C.F. Møller Architects.
Ladda ned bild
Bostäder grönområde. C.F. Møller Architects.
Bostäder grönområde. C.F. Møller Architects.
Ladda ned bild
Situationsplan. C.F. Møller Architects.
Situationsplan. C.F. Møller Architects.
Ladda ned bild
Lasse Palm, associerad partner och chef för landskap och stadsbyggnad, C.F. Møller Architects. Photo by Mew
Lasse Palm, associerad partner och chef för landskap och stadsbyggnad, C.F. Møller Architects. Photo by Mew
Ladda ned bild
Julian Weyer, Partner och arkitekt, C.F. Møller Architects. Photo by Mew
Julian Weyer, Partner och arkitekt, C.F. Møller Architects. Photo by Mew
Ladda ned bild

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, London, Berlin, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum