C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects i samarbete med Smith Scott Mullan Associates för att förnya Granton Waterfront i Skottland

Dela

C.F. Møller Architects har i samarbete med Smith Scott Mullan utvecklat en ny hållbar kuststad med bra transportinfrastruktur vid Granton Waterfront i Edinburgh. Detta har nu nått sin nästa stora milstolpe.

Granton Waterfront, C.F. Møller Architects
Granton Waterfront, C.F. Møller Architects

Efter en offentlig upphandlingsprocess har Edinburgh kommunfullmäktige valt Cruden Group. Cruden har samarbetat med de ledande skandinaviska arkitekterna C.F. Møller tillsammans med de lokala prisbelönta arkitekterna Smith Scott Mullan för att leverera den första fasen vidare av Edinburgh kommunfullmäktiges ambitiösa planer för att ge liv åt det nya området.

C.F. Møller har lång internationell erfarenhet av att leverera storskalig kustförnyelse och Smith Scott Mullan har betydande erfarenhet av att leverera stadsförnyelse och bostadsutveckling i Skottland. Tillsammans kommer de att ställa extremt höga krav med hjälp av förstklassig design för att hjälpa till att utveckla en plan för huvudstadens ”20-minuters grannskapsmodell”, och se till att de som bor i området har alla faciliteter de behöver, inklusive arbetsyta, detaljhandel och kulturella möjligheter nära hemmet.

Under de följande åren kommer teamet att arbeta med förberedande utvecklingsarbete, inklusive detaljplanering av cirka 750 koldioxidneutrala ägar- och hyresbostäder, kommersiella utrymmen, ny och förbättrad infrastruktur för hållbara transporter och ett offentligt utrymme för att förbinda de omgivande stadsdelarna med hamnområdet.

"Vi är mycket stolta över att Edinburgh kommunfullmäktige har valt vårt förslag, som har utvecklats i nära samarbete med Cruden Homes och Smith Scott Mullan Associates. Vår landskapsbaserade strategi med fokus på hållbara samhällen kommer att skapa nya förbindelser från Edinburgh till Firth of Forth, och vi ser fram emot att arbeta med våra lokala samarbetspartners för att skapa koldioxidneutrala bostäder i varierande områden med god landskapskvalitet. Detta erkännande av vår design tycker jag säger allt om hur skickligt vårt team är och jag gratulerar alla inblandade", säger Rolf Nielsen, arkitekt och associerad partner på C.F. Møller Architects.

"Vi är glada över möjligheten att få utforma detta nya hållbara kustnära kvarter i Edinburgh. Kunden och designteamet har arbetat effektivt tillsammans för att ta fram en mängd olika designförslag som ligger i linje med de ambitiösa planerna och kraven för det nya området. Kombinationen av C.F. Møllers internationella designexpertis och den detaljerade lokalkännedom som vårt team har kommer att skapa ett unikt och kontextuellt resultat på Granton Waterfront. Vi ser fram emot att fortsätta vårt långvariga partnerskap med både Edinburgh kommunfullmäktige och Cruden Group", säger Eugene Mullan, arkitekt och chef för Smith Scott Mullan. 

Förutom nya bostäder omfattar den första fasen av projektet en ny skola och en ny vårdcentral. Dessutom kommer teamet att arbeta för att leverera en energilösning med låga koldioxidutsläpp för projektets första och kommande faser, vilket bidrar till Edinburgh kommunfullmäktiges mål att bli koldioxidneutralt till 2030.

"Vi ser fram emot att återskapa Granton Waterfront och ge liv åt ett helt nytt kustkvarter som stöder ett hållbart boende vid vattnet med koldioxidneutrala bostäder, endast fem kilometer från stadens centrum. Denna nya, omvälvande strategi för stadsutveckling kommer att bli ett riktmärke för framtiden när vi kopplar samman huvudstaden med Firth of Forth och skapar ett nytt kustkvarter som kommer att bli ett av de största i Europa", säger Fraser Lynes, chef för Cruden Group.

Om Granton Waterfront
Granton Waterfront ligger bara tre mil norr om Edinburghs centrum och har en rik industri- och sjöfartshistoria. Granton Waterfront har en enastående utsikt över Firth of Forth och ligger i ett "halsband" av kustsamhällen från Cramond i väster till Portobello i öster. Granton är ett av Skottlands största områden och ett av de mest storslagna grönområdena vid kusten. Projektet ger en möjlighet att leda stadens svar på klimatkrisen med en ambitiös vision som kan göra verklig skillnad i människors liv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Granton Waterfront, C.F. Møller Architects
Granton Waterfront, C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Photo: Av Mew, Rolf Nielsen, associerad partner på C.F. Møller Architects.
Photo: Av Mew, Rolf Nielsen, associerad partner på C.F. Møller Architects.
Ladda ned bild

Länkar

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, London, Berlin, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark27.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

TV 2 Danmark, Jysk Fynske Medier, SDU, TV 2 Fyn och Media City Odense (MCO) har undertecknat en avsiktsförklaring med DSB Ejendomsutveckling om att skapa en mediastad i Odense. Den första fasen av den nya mediastaden, som enligt visionen för projektet ska vara klar i början av 2026, kommer att sätta nya standarder för innovation och samarbete, och utgöra ramen för världens bästa arbetsplats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum