C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects ritar ny samlingsplats som för samman byar

Dela

Byarna i området Kronjylland nära Randers kan glädja sig åt en ny mötesplats som främjar gemenskap och friluftsliv samt framhäver platsens unika karaktär.

Klyngehuset Kronjylland. Foto: C.F. Møller Architects
Klyngehuset Kronjylland. Foto: C.F. Møller Architects

Landsbyklyngen Kronjylland, som består av 13 byar omkring Randers, har länge haft en önskan om en mötesplats som fungerar som centrum för aktiviteter, gemenskap och förmedling av områdets möjligheter. En plats som präglas av högklassig arkitektur och harmoni med omgivningen – skogen, stigarna och närheten till Randersfjorden. Nu är denna önskan ett steg närmare att förverkligas, med ekonomiskt stöd från den allmännyttiga föreningen Realdania och institutionen Lokale og Anlægsfonden samt en byggnads- och landskapsplan som skapats av C.F. Møller Architects. Detta i samarbete med Landsbyklyngen Kronjylland, Albæks Medborgarförening samt områdets olika användargrupper och intressenter.

"Vår expertkompetens när det gäller att planera byggnation och landskap som en helhet har verkligen kommit till sin rätt med Klyngehuset Kronjylland, där uppgiften har varit att både skapa en fysisk mötesplats och samtidigt bidra positivt till upplevelsen av den omgivande naturen. Vi har lyckats kombinera vår kompetens och ett mycket konstruktivt samarbete med användare och intressenter på ett fantastiskt sätt", säger Julian Weyer, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

I harmoni med naturen

Klyngehuset kommer att ligga vid byn Albæk, i ett område som ingår i Randersfjordens naturpark. Parkens unika natur och historiska värden syns och märks, och har påverkat utformningen av Klyngehuset. Landskapet som etableras runt huset ger utrymme för en mängd olika aktiviteter, möten och avkoppling. Dessutom utformas det på ett sätt som gör att stigande vattennivåer och skyfall i framtiden kan hanteras.

Själva byggprojektet består av tre fristående hus, som kan användas för logi, förmedling, matlagning och förvaring av friluftsutrustning, som täcks av ett stort gemensamt cirkelrunt tak. Det stora taket och de tre husen som ligger som längor på en gård, skapar tillsammans med landskapet en mängd olika utrymmen utomhus och inomhus, bland annat ett stort centralt samlingsrum mellan husen. I anslutning till husen kan det centrala rummet öppnas och stängas i olika grad genom skjutgrindar. Grindarna kan användas individuellt och delar upp huset i flera zoner både inomhus och utomhus när behoven varierar i förhållande till väder och användare. Det centrala rummet och husen binds ihop av ett stort trägolv som också sträcker sig ut mot landskapet. Detta skapar ett antal varierade sittplatser in mot byggnaden och ut mot naturen.

På det stora sammanbindande taket anläggs odlingar, samtidigt som ett av de tre husen sticker upp genom taket så att besökare kan gå upp och titta ut över landskapet. Hela byggnaden uppförs i hållbara material och är i första hand en träkonstruktion. Den har en minimal inverkan på landskapet, så att naturen kommer nära och sträcker sig in i cirkeln.

Klyngehuset Kronjylland är alltså en öppen och flexibel mötesplats som uppmuntrar till spontana fritidsaktiviteter som vandring och svampplockning, fågelskådning och mountainbikecykling. Samtidigt blir det en utgångspunkt i att framhäva områdets natur, flora, fauna, kulturmiljöer och historia.

Realdania och Lokale og Anlægsfonden stöttar projektet med 4,5 miljoner danska kronor och Klyngehuset Kronjylland beräknas tas i bruk 2024.

Länk till Realdania: Klyngehuset Kronjylland (realdania.dk)

Länk till Randers kommun: Glädje i 13 byar: Miljoner investeras i en ny mötesplats (randers.dk)

Kontakter

Bilder

Klyngehuset Kronjylland. Foto: C.F. Møller Architects
Klyngehuset Kronjylland. Foto: C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Klyngehuset Kronjylland Centralrum. Foto: C.F. Møller Architects
Klyngehuset Kronjylland Centralrum. Foto: C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Klyngehuset Kronjylland uppifrån. Foro: C.F. Møller Architects
Klyngehuset Kronjylland uppifrån. Foro: C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Partner och arkitekt på C.F. Møller Architects. Foto: Mew
Partner och arkitekt på C.F. Møller Architects. Foto: Mew
Ladda ned bild

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, London, Berlin, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum