C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects vann internationell tävling i historisk stadsdel i München, Tyskland

Dela

C.F. Møller Architects har utsetts till vinnare i den internationella tävlingen om en ny toppmodern, innovativ och unik kontors- och affärsbyggnad i Werksviertel-Mitte i München. Platsen kallas MK7, och är en del av ett gammalt industriområde som håller på att omvandlas till en ny, trendig och urban plats.

Illustration: C.F. Møller Architects
Illustration: C.F. Møller Architects

–MK7 är ett viktigt projekt för oss, eftersom det är första gången studion tilldelas ett projekt i München. Men också för att projektet bygger på att införliva många av de urbana kvaliteter vi ödmjukt har utvecklat och förbättrat i arbetet med våra projekt i Norden – där arbete möter fritid och skapar band mellan in- och utsidan på ett nytt och intressant sätt, säger Mads Mandrup, Partner och Arkitekt (MAA).

Levande och flexibelt
I hjärtat av Werksviertel-Mitte i München, nära stadens centrum, bildar MK7 en levande och flexibel arbetsplats i en enhetligt sammanhållen byggnad som ger en spännande blandning av kontor, kultur, nöje och butiker.

Byggnaden MK7 uttrycker genom sin transparens en stark koppling mellan in- och utsidan, och ansluter till det omgivande samhället på ett genomsläppligt, levande och engagerande sätt. Arkitekturen formar en stor sammanhållande rutnätsstruktur, med en distinkt, kurvig signatur, som inspirerats av de järnvägsspår som tidigare fanns i Werksviertel, och öppnar sig mot en gemensam gågata i området.

Energisk stadsmiljö
För att integrera byggnaden med omgivningen finns rikligt med detaljhandelsmöjligheter i markplanet, liksom flexibla kontorslokaler och utrymmen för co-working. Hela detta utrymme har dubbel takhöjd, och mitt i byggnaden finns en offentlig öppen arkad. Genomskinliga och markerade ingångar åt alla håll förstärker sammankopplingen mellan byggnadens mångsidiga inre och det omgivande stadsrummet, och bidrar till att göra byggnaden till ett nytt naturligt resmål i staden. Byggnadens övre del består av fyra kontorsvåningar runt en sicksack-struktur där öppna och flexibla kontorslandskap varvas med en rad utvändiga gröna gårdsutrymmen i olika höjder. Invändigt sammanbinds kontorsvåningarna med varandra och med byggnadens bas via tre trapphus. Gårdarna bidrar både till att föra in dagsljus till byggnadens generösa golvytor och optimera mikroklimatet i byggnadens alla vrår, samtidigt som de hjälper till att drastiskt minska den urbana värme-ö-effekten. Byggnadens övergripande struktur består av prefabricerade element internt och i fasaderna, för att båda förkorta byggtiden och minska byggkostnaden samt skapa passiv skuggning genom reliefliknande fasadstruktur för de stora fönsterpartierna. I byggnaden används hållbara material, bland annat återvunnen betong och aluminium.

Aktuella projekt i Tyskland av C.F. Møller Architetcs
C.F. Møller Architects har nyligen tilldelats två andra projekt i Tyskland. Utbyggnaden av det tyska federala ministeriet för miljö, naturvård och kärnsäkerhet i Berlin (Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und nukleare Sicherheit, BMU), och det nya huvudkontoret för den visionära tyska banken Berlin Hyp. Företaget arbetar också med bostads-, hälso- och sjukvårdsprojekt samt med övergripande planeringsuppdrag i Tyskland och har ett kontor i Berlin sedan 2019.

Deltagare

MK7-tävlingen anordnades av Patrizia Deutchland, och inbjudna deltagare var:

  • C.F. Møller Architects
  • Allmann Sattler Wappner
  • Henning Larsen
  • Ingenhoven
  • Müller Reimann

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: C.F. Møller Architects
Illustration: C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Illustration: C.F. Møller Architects
Illustration: C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Illustration: C.F. Møller Architects
Illustration: C.F. Møller Architects
Ladda ned bild

Länkar

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, London, Berlin, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum