C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects vidareutvecklar en ny och levande sjöfront i norska staden Hamar

Dela

C.F. Møller Architects vidareutvecklar Mjøsfronten i norska staden Hamar i samarbete med Fragment Arkitekter, med syfte att knyta staden närmare sjön Mjøsa och stärka Hamars centrum som mötesplats.

Foto: Maskinstyring AS
Foto: Maskinstyring AS

Idag är Mjøsfronten svåråtkomlig för stadens invånare, Hamar kommun vill därför skapa ett nytt förhållande mellan staden Hamar och sjön Mjøsa. Mjøsfronten kommer att bli hjärtat i Hamars strandzon och en central mötesplats för invånarna i staden. Med utgångspunkt i Gehl Architects översiktsplan och kommunens visioner kommer sjöfronten bli mer tillgänglig och bidra till att stärka fylket Innlandets stadskärna längs sjön. Mjøsa är Norges största insjö och en av Hamars viktigaste resurser, vilket gör Hamar till en unik plats.

”Det är med stor glädje att vi har fått förtroende från Hamar kommun att vidareutveckla och designa Mjøsfronten. Vi går nu in i en spännande period där vi utifrån förståelse för läget, bra förarbete, deltagandeprocesser och nära samarbete med kommunen ska utforma det som kommer bli Mjøsfronten. I samarbete med Fragment Arkitekter ser vi fram emot att påbörja arbetet”, säger Therese Mælen-Ødegaard, arkitekt och VD för C.F. Møller Architects Norge.

En ny attraktiv front med urbana kvaliteter

Området från Heidemannsgate 1 till Brygga 20 har fått titeln "Mjøsfronten", och 2021 genomfördes en rad olika åtgärder för att bjuda in allmänheten att nyttja området. Åtgärderna utvecklades ytterligare 2022 och har varit en stor framgång.

Relationen mellan Mjøsa och staden kommer nu att stärkas, bland annat genom att göra området tillgängligt för allmänheten med olika program, samt ge tillgång till vattnet. Mjøsfronten kommer bestå av varierande och inkluderande stadsrum med gröna lungor och urbana kvaliteter. Målet är att utnyttja ytorna som har en stor och outnyttjad potential och framhäva kvaliteterna hos den långa sjöfronten, och skapa en ny attraktiv och levande front.

  • Projektet består av olika delprojekt och beräknas vara klart år 2025
  • Beställare: Hamars kommun
  • Samarbetspartner: Fragment Arkitekter

Kontakter

Bilder

Foto: Maskinstyring AS
Foto: Maskinstyring AS
Ladda ned bild
Foto: Google Earth
Foto: Google Earth
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Therese Mælen-Ødegaard, arkitekt och kontorschef för C.F. Møller Architects Norge.
Therese Mælen-Ødegaard, arkitekt och kontorschef för C.F. Møller Architects Norge.
Ladda ned bild

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, London, Berlin, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum