C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award 2020 med forskningsbyggnad

Dela

C.F. Møller Architects vinner ett MIPIM Award i kategorin Best Healthcare Development med Biomedicum, en ny laboratoriebyggnad för forskning i Stockholm, för Karolinska Institutet och Akademiska Hus.

Årets MIPIM-prisutdelning ägde rum i Paris den 15:e september och där tillkännagavs att C.F. Møller Architects utses till vinnare i kategorin Best Healthcare Development med den nya laboratoriebyggnaden Biomedium i Stockholm.

- Vi är mycket nöjda över att få vinna priset och vill tacka Akademiska Hus, Skanska och Karolinska Insitutet i Stockholm för ett genomgående bra samarbete och för att de gett oss förutsättningar att uppnå detta fantastiska resultat, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

 

Ett kraftcenter för forskning

Den nya laboratoriebyggnaden Biomedicum ska vara drivande för forskningsarbetet vid Karolinska Institutet i Stockholm, som i sin tur är ett av de ledande medicinska universiteten i världen. Karolinska Institutet är bland annat känt för att utse mottagarna av Nobelpriset i fysiologi och medicin.

Tidigare har Karolinska Institutets forskningsmiljöer legat utspridda på hela campuset – ett grönt parkområde med röda tegelbyggnader som anlades på 1930-talet. Med Biomedicum får Karolinska Institutet en koncentrerad miljö för framtidens forskning, tack vare ultraflexibelt inrättade laboratorie- och kontorsanläggningar som fungerar som en katalysator för ett gränslöst samarbete mellan de olika forsknings- och studiemiljöerna.

Den nya byggnaden är inte bara tänkt som ett hus i campusparken, utan ska också rymma delar av parken inuti byggnaden. Genom ett glasövertäckt grönt atrium fortsätter campusområdets uterum in genom byggnaden och förstärker det gröna campusområdets sociala kvaliteter – vilket gynnar kunskapsdelningen och det tvärfackliga arbetet.

Byggnadens öppenhet uppnås bland annat genom en transparent, inbjudande undervåning med åtkomst till atrium, café och offentliga utställningsrum. Detta skapar även nya kontakter genom parken och öppnar på så vis det nya Karolinska Institutet mot både staden och det planerade nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna (NKS), som ska ligga bredvid.

Biomedicum blir därmed knutpunkten i området – en tydlig ikon för den forskning i världsklass som Karolinska Institutet står för. Byggnaden färdigställdes före tidsplan och under budget.

- Biomedicum är ett bra exempel på vår tro på mänsklig interaktion i en sömlös arkitektur, och som drivkraft för innovation och givande tvärvetenskapligt samarbete på ett nytt sätt. Samma tillvägagångssätt kan ses i projektet Maersk Tower i Köpenhamn, som vi också utformade till att vara en banbrytande laboratoriebyggnad för Köpenhamns universitet, säger Mads Mandrup Hansen, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Tredje Mipim Award i rad

C.F. Møller Architects vann ett MIPIM Award i kategorin Best Healthcare Development 2018, med Maersk Tower i Köpenhamn, ett toppmodernt forskningskomplex för Köpenhamns universitet. Förra året vann C.F. Møller Architects ett Mipim Award i kategorin Best industrial and logistics development med Greenwich Low Carbon Energy Center i London - ett landmärke för hållbar och prisvärd energi för ett av Londons stora stadsutvecklingsområden. 2016 vann de skandinaviska arkitekterna ett Mipim Architectural Review Future Project Award med sitt förslag till det nya Bispebjerg-sjukhuset i Köpenhamn.

Om Mipim Awards

MIPIM Awards skapades 1991 och är en internationellt erkänd prisutdelning på MIPIM, en av världens största fastighetsmässor. Priset hedrar de mest framstående projekten, färdiga eller ännu inte byggda, runt om i världen, de allra bästa projekten inom fastighetsbranschen.

Nyckelord

Kontakter

Mårten Leringe
Partner, VD, Arkitekt sar/msa

Tel:+46 (0)70 563 75 19
E-post: mle@cfmoller.com

Mads Mandrup Hansen
Partner, Arkitekt maa

Tel:+45 296 511 23
E-post: mmh@cfmoller.com

Bilder

Länkar

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

Coronasäkrat digitalt samråd om 3.000 bostäder i Norrköping15.7.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Himmelstalundsstaden i Norrköping, är ett stadsutvecklingsprojekt där C.F. Møller Architects tillsammans med Slättö Förvaltning, skapar en ny stadsdel vilken kombinerar hälsa och aktivitet med en hållbar omvandling av ett gammalt industriområde. Under sommaren håller kommunen ett digitalt, pandemianpassat, samråd där C.F. Møllers illustrationer ger medborgarna ett visuellt underlag att ta ställning till.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum