C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects vinner stort sjukhusprojekt i Finland

Dela

I samarbete med finska konsulter, får C.F. Møller Architects uppdraget att genomföra en utbyggnad på 160 000m² av Tays centralsjukhus i Tammerfors, Finland.

Tampere University Hospital, photo TAYS
Tampere University Hospital, photo TAYS

Tammerfors universitetssjukhus tillhandahåller varje år krävande och specialiserad behandling till nästan en miljon finländare inom nästan varje medicinsk specialitet, från akutvård till rehabilitering av patienter. Majoriteten av patienterna behandlas på Tays centralsjukhus i Tammerfors, men sjukhuset behöver moderniseras för att kontinuerligt kunna säkerställa effektiv vård och optimala arbetsförhållanden för personalen.

C.F. Møller Architects har vunnit projektet att modernisera sjukhuset i samarbete med ett team under ledning av HTJ Ltd, ett av Finlands ledande byggkonsultföretag. Som internationellt designföretag kommer C.F. Møller Architects att samarbeta med några av de mest kända lokala arkitektbyråerna, för att se till att Tammerfors universitetssjukhus får ett helt nytt, modernt sjukhuskomplex som kommer att tillfredsställa behovet av en framtidssäkrad sjukhusstruktur och en arkitektur som stödjer patienternas läkande och ger personalen goda arbetsvillkor. Detta uppnås med hjälp av ett välkomnande sjukhus, med fokus på bland annat enkelbäddsrum och patientfokuserade processer.

Projektet kommer att genomföras över en period av tio år och börjar med en ny översiktsplan som kommer att ligga till grund för de påföljande etapperna. Arbetet beräknas inledas i början av 2021.

I och med detta projekt kommer C. F.   Møller Architects att fortsätta tillämpa och bredda sin specialiserade och evidensbaserade metod (även kallat ”Healing Architecture”) och erfarenheter från andra stora sjukhusprojekt på de europeiska marknaderna.

– Vi märker ett stort intresse för våra sjukhusprojekt. Inte minst Århus universitetssjukhus, Akershus universitetssjukhus i Oslo, och akut- och infektionskliniken i Malmö har banat vägen för stora sjukhustävlingar i Europa, säger arkitekt och delägare Klavs Hyttel och tillägger:

– Vårt förhållningssätt till sjukhusarkitektur har sin grund i våra skandinaviska rötter och värderingar ​som sätter människan i fokus, i kombination med evidensbaserad arkitektur. Detta tillvägagångssätt skapar humana och smarta sjukhus, och vi är både glada och mycket stolta över att detta projekt ger oss möjlighet att förverkliga detta i ett finskt sammanhang.

Expertkunnande inom hälso- och sjukvård

C. F. Møller Architects håller redan på med bygget av ett nytt psykiatriskt sjukhus för Tammerfors universitetssjukhus. Det projektet vann man i samarbete med finska Aihio Arkkitehdit Oy år 2017. Dessutom arbetar hälso- och sjukvårdsexperterna från C.F. Møller Architects för närvarande bland annat på en utbyggnad av Danderyds sjukhus i Stockholm, en utökning av både börsnoterade RWTH Aachen Universitetssjukhus och Städtisches Klinikum Braunschweig i Tyskland, samt två psykiatriska sjukhus i London.

Gruppen bakom Tammerfors universitetssjukhus består av C.F.   Møller Architects och:

 • Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
 • Raami Arkkitehdit Oy
 • Arkitektkontor Tähti-Set Oy
 • Arkitekter Kontukoski Oy
 • UKI Arkkitehdit Oy
 • Aihio Arkkitehdit Oy
 • A-Ingenjörer
 • Insinööritoimisto AX-LVI Oy
 • Granlund Tammerfors Oy
 • Delfoi Oy
 • Projektivisio Oy
 • Granlund Oy

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tampere University Hospital, photo TAYS
Tampere University Hospital, photo TAYS
Ladda ned bild
Chairman, Partner Klavs Hyttel, photo by Mew
Chairman, Partner Klavs Hyttel, photo by Mew
Ladda ned bild
The new psychiatric clinic at Tampere University Hospital, a building to support patients’ healing process and the staff’s work environment – a beneficial environment for the good of all. Photo by C.F Møller Architects & Aihio Arkkitehdit Oy
The new psychiatric clinic at Tampere University Hospital, a building to support patients’ healing process and the staff’s work environment – a beneficial environment for the good of all. Photo by C.F Møller Architects & Aihio Arkkitehdit Oy
Ladda ned bild

Länkar

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, London, Berlin, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects och HENN vann den internationella tävlingen om utformningen av LMU-sjukhuset i Großhadern4.3.2021 10:10:00 CET | Pressmeddelande

C.F. Møller Architects och HENN har vunnit första pris i tävlingen om Ludwig Maximilian-universitetets nya universitetssjukhus-campus i Großhadern. Arkitekternas bidrag utsågs av en enhällig jury till segrare i konkurrens med 17 andra planeringsteam. För detta nya campus planerar de en fullständig omvandling av det befintliga byggnadskomplexet till en grön, sammanbunden och inbjudande miljö för framtidsanpassad sjukvård, forskning och undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum