C.F. Møller Architects

C.F. Møller Arkitekter och Netto bygger ny, hållbar livsmedelsbutik i Danmark

Dela

C.F. Møller och Netto bygger tillsammans Danmarks första DGNB Guld-certifierade, fristående livsmedelsbutik. Byggnaden kommer att bestå av återvinningsbara material med en konstruktion av trä som bekläs med trä och skärmtegel. Målsättningen är att sätta en ny standard för framtidens livsmedelsbutiker.

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects

På den bördiga jorden i Bygholm Bakker i västra delen av Horsens har arbetet med att bygga en helt ny Nettobutik kommit igång. Butiken blir den första fristående danska livsmedelsbutiken som certifieras med DGNB Gold när byggnaden är färdig.

– Vi hoppas och tror att byggnaden i Bygholm Bakker blir en ny standard för Netto. Vi gör en del djärva val som vi tror kommer att vara gynnsamma för samhället och närmiljön i ett längre perspektiv. Genom att gå i spetsen hoppas vi visa hur framtidens livsmedelsbutiker ska utformas och byggas, säger Michael Løve, vd för Netto.


Det är C.F. Møller Architects som har utformat byggnaden i Bygholm Bakker. Arkitektkontoret är ett av de ledande i Skandinavien och har på senare år fokuserat allt mer på träbyggnader. C.F. Møller har bland annat ritat Kajstaden Tall Timber Building som med sina nio våningar är Sveriges högsta träbyggnad.


– Vi är stolta över att kunna bidra till Netto och Salling Groups visioner om en mer hållbar framtid genom att tillsammans med dem utveckla ett koncept för Nettos nya butiker på basis av vår erfarenhet av träbyggnader och hållbarhet, säger Klaus Toustrup, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Hållbar och cirkulär byggnad
Byggnadens fasader är uppförda av skärmtegel och träelement medan takkonstruktionen består av dansktillverkat limträ. Entrén är klädd med värmebehandlad, nordisk furu. Byggnadselementen och de mekaniska kopplingarna gör det möjligt att avlägsna delar av byggnaden i hela element för återanvändning i andra byggnader.


Landskapslösningen runt butiken består av lokalt förekommande buskar och träd samt naturgräs och vildblommor och stöder därigenom lokalområdets biologiska mångfald. Ett grönt sedumtak sänker dagvattennivån och reglerar temperaturen genom att lagra värme under vinterhalvåret och skapa naturlig kylning under sommarmånaderna. Solceller på taket och ett speciellt energisystem gör butiken delvis självförsörjande på energi.
Livsmedelsbutiken får ett enastående inomhusklimat tack vare stora dagsljusinsläpp, förbättrad luftkvalitet och minimal användning av material med hälsovådliga ämnen.
Alla hållbarhetsåtgärder dokumenteras med avseende på en DGNB Gold-certifiering.

Om DGNB
DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) är en internationell hållbarhetscertifiering som anpassats till danska förhållanden.
För att få en DGNB-certifiering måste en byggnad eller ett stadsområde utvärderas på basis av ett antal kriterier inom DGNB:s fem huvudområden: miljömässig kvalitet, ekonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet och processkvalitet.

DGNB administreras i Danmark av Green Building Council Denmark, en ideell organisation som arbetar för ökad hållbarhet i byggbranschen.


– Vi upplever glädjande nog ett ökat fokus på hållbarhet i den danska byggbranschen just nu och är mycket glada över att fler typer av byggnader, som exempelvis livsmedelsbutiker, också lägger stor vikt vid hållbarheten – både vid renovering och nybyggnation. Vi ser fram emot att se det färdiga resultatet, säger Mette Qvist, direktör på Green Building Council Denmark.

Netto i Bygholm Bakker i Horsens:
- Butiken blir DGNB Gold-certifierad – en certifiering som visar att byggnaden är hållbar
- Byggnaden består till största delen av hållbart trä för minimal miljöpåverkan
- Byggnadselementen och de mekaniska kopplingarna underlättar återanvändning
- Sedumtaket bidrar till värmelagring och kylning i butiken
- Solceller och ett nytt energisystem gör butiken delvis självförsörjande
- Stora fönsterpartier släpper in dagsljus i butiken
- Minimal användning av material med hälsovådliga ämnen och förbättrad luftkvalitet skapar ett sunt inomhusklimat
- Möjlighet till laddning av elbilar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Ladda ned bild

Länkar

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Oslo, London, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum