C.F. Møller Architects

C.F. Møller Arkitekter vinner internationell tävling för tysk bank

Dela

Den visionära tyska banken Berlin Hyp som har starkt fokus på hållbarhet har utsett C.F. Møller Architects till vinnare i sin internationella inbjudningstävling för ett nytt huvudkontor i Berlin, Tyskland.

Illustration: C.F. Møller Architects / Beauty & The Bit
Illustration: C.F. Møller Architects / Beauty & The Bit

Berlin Hyp är en av Tysklands ledande finansiärer av fastigheter. Som en drivkraft för innovation ser sig Berlin Hyp som en ansvarsfull bank som erbjuder säkra och stabila finansiella produkter och samtidigt agerar hållbart och utforskar nya marknader. Detta förhållningssätt ska nu formges av C.F. Møller Architects som är vinnare i den inbjudna internationella tävlingen för bankens nya huvudkontor i Berlin. Det nya huvudkontoret är designat för att stödja bankens hållbarhetsvision, samtidigt som det bidrar till omställningen och till stadsutvecklingen i närområdet.

– Vi är mycket glada över denna chans att stödja Berlin Hyp i deras ambition att vara ledande inom hållbara investeringar och att skapa en toppmodern arbetsplatsupplevelse. Vi har strävat efter att utforma en grön och demokratisk arbetsmiljö genom att förena inomhus och utomhus, byggnader och landskap – något vi brinner för och som våra städer kan dra nytta av i större skala, säger Julian Weyer, partner och arkitekt hos C.F. Møller Architects.

Det nya huvudkontoret, som kommer att ligga i korsningen Landwehrkanal och Corneliusbrücke, är sista pusselbiten i det befintliga kvarteret i enlighet med specifikationerna i stadsutvecklingsplanen. Den elva våningar höga byggnaden fungerar som en referenspunkt i utkanten av Berlins västra centrum. Fasaden mot Budapester Strasse är förskjuten från den högsta punkten ner till en angränsande historisk villa på Budapester Strasse 5, för att på ett respektfullt sätt utjämna byggnadernas olika skalor.

Främjande av nya arbetssätt
- Byggnaden är designat för att kombinera nya sätt att arbeta på med områden för mötesplatser och lugna individuella arbetsplatser som stärker koncentrationsförmågan. Ett sammanlänkande ”town hall”-område fungerar som mötesplats och kreativ arbetsplats där man kan genomföra större sammankomster eller kundmottagningar, förklarar Julian Weyer.

Från ”town hall” med dess våningar följer en serie smalare utrymmen med dubbel höjd som följer byggnadsvolymen uppåt och skapar olika aktivitetsbaserade arbetsytor kombinerat med gröna uteterrasser. På översta våningen avslutar en takträdgård och en konferenslokal sekvensen av delade ytor med vidsträckt utsikt över Berlin, och på gården mellan den nya byggnaden och de befintliga husen skapas en grön oas precis intill ”town hall” med angränsande cafeteria.

Mycket hållbart
Berlin Hyp har åtagit sig att främja ansvarsfulla och hållbara investeringar. Utformningen av det nya huvudkontoret följer därför dessa principer genom att sträva efter platina, den högsta nivån av DGNB-certifiering.

Den nya byggnadens yttre utseende byggnaden motsvarar också Berlin Hyps ambition att vara en ”grön bank” som är pålitlig och trovärdig. De planterade terrasserna kombineras med självskuggande fasaddesign som minskar solbelastningen som känns både lugn och nedtonad, samtidigt som de diskret integrerar solcellspaneler i fasadrutnätet av natursten.

Det nya huvudkontoret beräknas bli klart år 2023.

Det nya huvudkontoret kallas B-One, dels för att understryka den framträdande platsen på Budapester Strasse 1, dels för att förena hela organisationen på samma plats.  

Deltagande lag

  • C.F. Møller Architects (vinnare)
  • David Chipperfield Architects
  • Love Architecture och urbanism ZT GmbH
  • Gewers & Pudewill GmbH
  • Thomas Müller Ivan Reimann Gesellshaft Architekten
  • Dorte Mandrup
  • Jürgen Mayer H. und Partner Architekten mbh

Kontakter

Bilder

Illustration: C.F. Møller Architects / Beauty & The Bit
Illustration: C.F. Møller Architects / Beauty & The Bit
Ladda ned bild
Illustration: C.F. Møller Architects / Beauty & The Bit
Illustration: C.F. Møller Architects / Beauty & The Bit
Ladda ned bild
Illustration: C.F. Møller Architects
Illustration: C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Illustration: C.F. Møller Architects
Illustration: C.F. Møller Architects
Ladda ned bild

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Oslo, London, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum