Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Chalmers blir kompetenscentrum för idrottsteknologi

Dela
Chalmers tekniska högskola blir ett kompetenscentrum för idrottsteknologiska behov som nytt enskilt Riksidrottsuniversitet. Dessutom har Sveriges lantbruksuniversitetet erbjudits bli nytt Elitidrottsvänligt lärosäte. Nedan lista med samtliga Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten.
Fotograf Oscar Mattsson
Start- och vändningsmomenten är ofta helt avgörande inom tävlingssimning. Genom avancerad 3D-rörelseanalys utvecklar Chalmers sensorsystem som är till nytta för både elit- och motionssimmare.
Fotograf Oscar Mattsson Start- och vändningsmomenten är ofta helt avgörande inom tävlingssimning. Genom avancerad 3D-rörelseanalys utvecklar Chalmers sensorsystem som är till nytta för både elit- och motionssimmare.

– Det är mycket spännande med fortsatt utveckling av idrottsteknologi på Chalmers tekniska högskola som tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Stockholm utgör två noder för detta viktiga framtidsområde. Dessutom är vi glada att kunna bredda möjligheterna till studieinriktningar för elitidrottare med ett nytt Elitidrottsvänligt lärosäte i form av Sveriges lantbruksuniversitet, säger Peter Mattsson, elitidrottschef och ansvarig för satsningen #elitidrott2030, Riksidrottsförbundet.

Arbetet med Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten skapar förutsättningar för elitidrottare att satsa på dubbla karriärer - idrott och civil karriär efteråt - med anpassade studier och starkt stöd för både idrotts- och studieutveckling. De dubbla karriärerna är kärnan i hela systemet och idag återfinns fler än 700 elitidrottare inom Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten.

– I satsningen på Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten ligger också att utveckla utbildningar för tränare samt att skapa närmare koppling till forskning. Det är en del av satsningen #elitidrott2030 som ska skapa förutsättningar för svenska elitidrottare i olika idrotter att klara konkurrensen internationellt om nya medaljer. Arbetet med #elitidrott2030 har ännu bara inletts men sker gemensamt med Sveriges olympiska kommitté och Sveriges paralympiska kommitté, säger Peter Mattsson.

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att erbjuda följande lärosäten möjligheten att bli ett Riksidrottsuniversitet, RIU, för avtalsperioden 2022–2026: Gymnastik- och idrottshögskolan/Kungliga Tekniska Högskolan, Halmstad högskola/Malmö universitet, Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska Högskola, Mittuniversitetet och Umeå universitet.

Följande lärosäten beslutades ges möjligheten att bli Elitidrottsvänliga lärosäten, EVL, för avtalsperioden 2022–2026: Blekinge Tekniska högskola, Högskolan Dalarna, Högskolan Gävle, Högskolan Jönköping, Högskolan Kristianstad, Högskolan Skövde, Högskolan Väst, Karlstad universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Luleå tekniska universitet samt Örebro universitet.

Här kan du läsa mer om Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten

För mer information kontakta

Peter Mattsson
Elitidrottschef Riksidrottsförbundet
mobil: 070-615 05 71
e-post: peter.mattsson@rfsisu.se

Kent Lindahl
Ansvarig RIU/EVL Riksidrottsförbundet
mobil: 070-337 55 26
e-post: kent.lindahl@rfsisu.se

FAKTA:
Riksidrottsuniversitet:
Ett Riksidrottsuniversitet (RIU) arbetar med att utveckla svensk idrott på uppdrag av och i samverkan med Riksidrottsförbundet och olika specialidrottsförbund. Riksidrottsförbundets nominering av RIU ges till ett begränsat antal lärosäten. Den nationella modellen för RIU innehåller fyra utvecklingsdelar:
1. Särskilda utbildningssatsningar. 2. Möjlighet för elitidrottare till anpassade universitetsstudier.3. En miljö som möjliggör satsning på elitidrott.4. Samverkan mellan idrottsrörelsen och lärosätet avseende praktiknära idrottsforskning.

Elitidrottsvänliga lärosäten: Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) ingår i ett sammanhållet system med den nationella modellen för RIU. Gemensamt för alla EVL är att de erbjuder en god miljö för elitidrott och studier genom hjälp med individuellt anpassade studier. Arbetet sker i samarbete med RF och Specialidrottsförbunden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf Oscar Mattsson
Start- och vändningsmomenten är ofta helt avgörande inom tävlingssimning. Genom avancerad 3D-rörelseanalys utvecklar Chalmers sensorsystem som är till nytta för både elit- och motionssimmare.
Fotograf Oscar Mattsson Start- och vändningsmomenten är ofta helt avgörande inom tävlingssimning. Genom avancerad 3D-rörelseanalys utvecklar Chalmers sensorsystem som är till nytta för både elit- och motionssimmare.
Ladda ned bild

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna



Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye