Spendrups Bryggeri AB

Champis fyller 100 år 2018 – firas med jubileumsflaska!

Dela

Vi kan tacka motboken för att Champis finns. I början av 1900-talet förekom en livlig debatt om svenskarnas kopiösa konsumtion av brännvin och pilsner, och åtgärder krävdes för att få den under kontroll.

1914 hade starkölsförsäljning förbjudits och 1917 infördes motboken som ett ransoneringssystem i hela landet. Bryggerierna började då att utveckla fruktessenser som blandades med kolsyrat vatten. Läsk blev ett festligt alternativ till alkoholhaltiga drycker, must lanserades som alternativ till öl och Champis utvecklades för att utmana mousserande viner och champagne. 


- Champis grundades i Örebro av Robert Roberts 1910. Från början gick den under namnet Champagneläskedryck,men såldes från och med 1918 under den i folkmun redan etablerade benämningen Champis, berättar Anna-Stina Hallberg, marknadschef för alkoholfria drycker på Spendrups Bryggeri. Än idag används samma goda, och hemliga recept som 1918 och det är bara en person som känner till receptet och det är skaparens sonsonson, Göran Roberts, avslöjar Anna-Stina Hallberg.


Jubileumsflaskan har stora likheter med originalet från 1918. Formgivaren Mikael Selin har tolkat de gamla Champisetiketterna och har sedan skapat en version för jubileumsflaskan.

--

FAKTA / Champis

Champis innehåller ingredienser från både äpple och druva, något som gör att smaken faktiskt påminner om sprudlande champagne. Den nya jubileumsutgåvan släpps redan till jul och kommer att säljas via dagligvaruhandeln och kostar ca: 29,90 kr.

Kontakter

Anna-Stina Hallberg, marknadschef för alkoholfria drycker
0702 02 92 17 anna-stina.hallberg@spendrups.se

Bilder

Länkar

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Box 3006/ Vårby allé 39
143 03 Vårby

08-672 77 00http://www.spendrups.se/

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 950 medarbetare och omsätter cirka 3,3 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Hellefors Bryggeri och BIBAB. www.spendrups.se

 

 

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Spendrups går med i plastinitiativ4.9.2018 12:32Pressmeddelande

En av de stora globala hållbarhetsutmaningarna är hanteringen av plast och krafttag tas runtom i världen för att begränsa plastavfallet och öka återvinningen. EU lanserade i januari 2018 en strategi för plast. I Sverige har Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF, startat ett initiativ med målet att de plastförpackningar som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av producentansvarsförordningen, ska gå att materialutnyttja senast år 2022. Detta har Spendrups nu anslutit sig till, tillsammans med andra ledande aktörer i livsmedelsbranschen.

Vinnarna är korade: Sveriges Bästa Gin & Tonic 2018 görs av bartendern Mihail Mihaylov och utbildningsledaren Christoffer Ek. Här är recepten!1.9.2018 18:47Pressmeddelande

Idag avgjordes Schweppes prestigefulla tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. I finalen där tre smaksäkra hemmamixare och tre professionella bartenders gjorde upp står det nu klart att bartendern Mihail Mihaylov från Stockholm och utbildningsledaren Christoffer Ek från Växjö gör landets bästa Gin & Tonics. I år var det de mest originaltrogna bidragen som hade störst framgång hos juryn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum