Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB

Cheezus! Det är ostbågens dag idag

Dela

Sveriges mest älskade snacks fyller 50 år i år. Det säljs en påse cheez doodles var tredje sekund, och naturligtvis vill vi hylla det mycket populära snackset lite extra idag den 5 mars som är den internationella cheez doodles-dagen.

I år är det exakt 50 år sedan cheez doodles började tillverkas i Sverige. Den gula och spröda majsbågen med ostsmak har kommit att bli en av våra mest älskade snacks.

Historien om cheez doodles började i snacksens förlovade land USA på 50-talet där de utvecklades av Morrie Yohai, även kallad Mr. Cheez Doodles. I Sverige var influenserna från USA många och Wasabröd bildade tillsammans med amerikanska Borden Foods, dåtidens största livsmedelsföretag, det nya snacksbolaget Old London Wasa, sedermera OLW. För att lära sig hur cheez doodles tillverkades skickade Wasabröd över sin medarbetare Lennart Skoglund till USA. Lennart köpte receptet och fick det med sig hem till Sverige på en handskriven lapp.

Hösten 1967 påbörjades bygget av snacksfabriken i Filipstad och den 1 juni 1968 producerades de första svensktillverkade cheeze doodles-påsarna och en 50 år lång kärlekshistora med Sveriges snacksälskare inleddes.

Roliga fakta om cheez doodles:

  • 5 mars är den internationella ostbågsdagen, eller cheez doodle day förstås
  • Cheez doodles görs av majs och innehåller alltid äkta ost
  • Det produceras 30 000 – 40 000 kg cheez doodles per dygn vid OLW:s fabrik i Filipstad
  • Ostbågar eller cheez doodles? På OLW säger vi såklart cheez doodles
  • Sega eller krispiga? Många vill ha sina cheez doodles sega och recepten för att göra dem sega är otaliga

 

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB
Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB
Svetsarvägen 15
171 41 Solna

077-1111000

Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB

Orkla Confectionery & Snacks Sverige ingår i livsmedelskoncernen Orkla, och är marknadsledare inom kex och snacks med välkända och starka varumärken inom respektive kategori. Bolaget har 600 medarbetare och en omsättning på över en miljard. Huvudkontoret ligger i Solna och företagets anläggningar finns i Filipstad, Kungälv och Nöbbelöv. Bolagets portfölj omfattar många av Sveriges mest älskade varumärken.

 

Följ Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum