World Childhood Foundation

Childhoodpriset 2021 – här är årets finalister!

Dela

Viveka Jonsson, Hanna Nyroos och Åsa Wendel. Tre eldsjälar som arbetar med barn i samhällets vård. Finalisterna har valts ut av juryn ur de nomineringar som kommit in från allmänheten under hösten. Vinnaren tillkännages vid en mindre prisceremoni i Stockholm den 8 december.

Åsa Wendel, Viveka Jonsson och Hanna Nyroos. Finalisterna till Childhoodpriset 2021
Åsa Wendel, Viveka Jonsson och Hanna Nyroos. Finalisterna till Childhoodpriset 2021

Childhoodpriset lanserades 2019 i syfte att lyfta fram personer i Sverige som arbetar för att barn och unga ska vara trygga. Det är personer som ofta spelar en avgörande roll för att barn ska vara trygga men som sällan uppmärksammas för sin insats.  

I år hyllar vi personer som arbetar på exempelvis HVB, familjehem och SiS  - det vill säga olika typer av samhällsvård för barn och unga. Detta är ett område som vi på Childhood har arbetat aktivt med sedan vi grundades.  

Av erfarenhet från både Sverige och övriga världen vet vi att barn och unga som placeras löper ökad risk att utsättas för våld och sexuella övergrepp. De som arbetar med barn och unga i samhällsvård har därför en enormt viktig roll i att skydda, stärka och guida barnen genom en svår situation. 

Childhoodpriset är barnens pris och precis som tidigare år har juryns arbete utgått från fyra kriterier som vi tagit fram tillsammans med barn och unga: delaktighet, tillit, mod och drivkraft att göra det lilla extra.  

– Vi som sitter i juryn är mycket berörda av de hoppfulla och fina nomineringar som kommit in under hösten. Det blir så tydligt hur viktiga de här personerna är för barn och unga som de möter i sitt arbete. Våra finalister Hanna, Viveka och Åsa är verkliga eldsjälar som alltid står upp för barnen och ger dem trygghet, något som många barn saknar, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på Childhood och juryns ordförande. 

Om Finalisterna 

Viveka Jonsson 

Metodhandledare på Birkahemmet, Gryning vård i Göteborg. Viveka har arbetat på Birkahemmet, ett HVB-hem som tar emot spädbarn upp till ett års ålder, i drygt 30 år. Hon fokuserar alltid på vad som är bäst för barnet och har en unik förmåga att se, förstå och beskriva små barns behov och situation. Hennes engagemang, kunskap och drivkraft inspirerar andra som ser henne som en trygg kollega och mentor. Hon driver frågorna utåt, tar obekväma fajter och står upp för de här små barnen som inte själva kan föra sin talan.  

Hanna Nyroos 

Socialpedagog och teaterlärare SIS Bärby/Bärbyskolan i Uppsala. Hanna tar sig alltid tid att lyssna och visar stort engagemang, något som skapar förtroende. Hon fångar upp de ungdomar som tappar hoppet och hjälper dem att hitta motivationen igen.  Hon är modig, tar konflikter och ser till att reda ut dem. Hanna respekterar alla, står alltid upp för ungdomarnas rättigheter och för deras talan i olika sammanhang. Hon hjälper ungdomarna att se mer nyanserat på sin situation och hjälper dem att hitta lösningar. Hon bidrar även till mycket skratt och får ungdomarna att engagera sig i sina studier.   

Åsa Wendel 

Familjehemsförälder i Stenungssund. Tillsammans med sin man har Åsa tagit emot cirka 60 barn de senaste 28 åren. Åsa står alltid på barnens sida och är inte rädd för att föra deras talan, även i situationer när motparten inte uppskattar det. Hon har en sann förmåga att förstå det enskilda barnets behov och anpassa situationen efter detta. De barn som bor eller har bott hos Åsa uppskattar att hon är modig och tydlig vilket skapar trygghet och tillit. Hon ser också till att familjen gör roliga saker och skapar fina minnen tillsammans.  

Årets jury 

  • Prinsessan Madeleine, styrelseledamot, World Childhood Foundation 

  • Paula Guillet de Monthoux,  generalsekreterare, World Childhood Foundation 

  • Carl Göran Svedin, affilierad professor i barn- och ungdomspsykiatri, Ersta Sköndal Bräcke Högskola 

  • Lena Ahlström, VD och grundare, Ledarstudion 

  • Elaine Eksvärd, retoriker och grundare, föreningen Treskablinoll 

  • Elin Wernquist, generalsekreterare och grundare, Barnrättsbyrån 

  • Catharina Belfrage Sahlstrand, hållbarhetschef, Handelsbanken

För mer information vänligen kontakta: 

Charles Mingo Bennström, pressansvarig World Childhood Foundation 

charles.bennstrom@childhood.org

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Åsa Wendel, Viveka Jonsson och Hanna Nyroos. Finalisterna till Childhoodpriset 2021
Åsa Wendel, Viveka Jonsson och Hanna Nyroos. Finalisterna till Childhoodpriset 2021
Ladda ned bild
Hanna Nyroos
Hanna Nyroos
Ladda ned bild
Åsa Wendel
Åsa Wendel
Ladda ned bild
Viveka Jonsson
Viveka Jonsson
Ladda ned bild
Åsa Wendel, Viveka Jonsson och Hanna Nyroos. Finalisterna till Childhoodpriset 2021.
Åsa Wendel, Viveka Jonsson och Hanna Nyroos. Finalisterna till Childhoodpriset 2021.
Ladda ned bild

Om

World Childhood Foundation
World Childhood Foundation
Sveavägen 166, 16 tr
113 46 Stockholm

+46(0)8-551 175 00https://childhood.se/

World Childhood Foundation arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn I Sverige och världen. Det gör vi genom att initiera och stötta olika typer av insatser, oftast i partnerskap med gräsrotsorganisationer och andra nätverk, för att utveckla innovativa metoder som hjälper barn och familjer i utsatthet. Läs mer på childhood.se 

Följ World Childhood Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Childhood Foundation

Ny avancerad teknik ska stoppa sexuella övergrepp mot barn.10.3.2022 07:30:04 CET | Pressmeddelande

Under 2021 identifierade LIBRA miljontals bilder av sexuella övergrepp mot barn och gav insikter om hur materialet rör sig mellan europeiska länder. Programmet lanseras nu i större skala på den europeiska marknaden. Det möjliggör en bredare ansträngning för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn eftersom det kan användas av flera aktörer utöver de brottsbekämpande myndigheterna. LIBRA är utvecklat av det nederländska företaget Web-IQ och har möjliggjorts genom finansiering och stöd från det nederländska säkerhets- och justitieministeriet och World Childhood Foundation.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum