Dramaten

chOirland – lyrik & musik från Irland

Dela

Eric Ericsons Kammarkör, Dramaten och Konserthuset Stockholm i ett unikt samarbete med tema Irland. Irländsk a cappellamusik och Nobelpristagaren Seamus Heaneys nyöversatta dikter upplästa av skådespelarna Lena Endre, Hannes Meidal och Siham Shurafa i en direktsänd föreställning från Konserthuset. Söndag 11 april klockan 19.00 på Konserthuset Play, Dramaten Play och på Eric Ericsons Kammarkörs hemsida.

chOirland
chOirland

– Samarbeten och möten med andra institutioner och konstformer är alltid vitaliserande. Det känns därför mycket inspirerande att Dramaten nu för första gången samarbetar med Eric Ericsons Kammarkör och Konserthuset Stockholm, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Förläggaren Stephen Farran-Lee introducerar programmet, där Tommy Olofssons svenska översättningar av Seamus Heaneys poesi presenteras för första gången. Diktläsningen avlöser musik, leder över i musik och överlagras ibland av musik. Temat är alltså Irland, och i år är det 100 år sedan undertecknandet av fredsavtalet som delade Irland mellan huvudön Irland och Nordirland/Storbritannien.

– Vi gläder oss mycket åt att vi nu inom ramen för vårt engagemang på Konserthus Stockholm får möjlighet till detta stimulerande samarbete med Dramaten, säger Fredrik Malmberg, chefdirigent för Eric Ericsons Kammarkör.
– Det blir poesi och musik förenat kring Seamus Heaneys nyöversatta dikter och irländsk vokalmusik som inte framförts i Sverige tidigare, bland annat verk av Gerald Barry.

Eric Ericsons Kammarkör leds av Fredrik Malmberg. Sedan 2012 innehar Fredrik Malmberg två av de mest prestigefyllda uppdragen i det svenska musiklivet: chefdirigent för Eric Ericsons Kammarkör och professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Eric Ericsons Kammarkör grundades 1945 av den då 27-årige Eric Ericson, och har sedan dess intagit en central plats i svenskt och internationellt musikliv. På världsscenen hör Eric Ericsons Kammarkör till det absoluta toppskiktet, och har genom åren belönats med många utmärkelser. Eric Ericsons Kammarkör är en del av TENSO – det europeiska nätverket för professionella kammarkörer.

Medverkande:
Eric Ericsons Kammarkör
Fredrik Malmberg, dirigent
Stephen Farran-Lee
Lena Endre
Hannes Meidal
Siham Shurafa

chOirland – lyrik & musik från Irland, livesändning på Konserthuset Play, Dramaten Play och på Eric Ericsons Kammarkörs hemsida, söndag 11 april kl. 19.00–20.15. Föreställningen finns sedan tillgänglig att se utan kostnad i sex månader.

Presskontakter
Eric Ericsons Kammarkör
Håkan Ekman, eekk@hakanekman.se 073-041 81 99

Dramaten
Lena Törner, lena.torner@dramaten.se 0703-72 61 47

Konserthuset Stockholm
Tony Lundman, tony.lundman@konserthuset.se 070-484 22 90

Nyckelord

Bilder

chOirland
chOirland
Ladda ned bild
Fredrik Malmberg. Foto Sören Vilks
Fredrik Malmberg. Foto Sören Vilks
Ladda ned bild
Lena Endre. Foto: Sören Vilks.
Lena Endre. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Hannes Meidal. Foto Sören Vilks.
Hannes Meidal. Foto Sören Vilks.
Ladda ned bild
Siham Shurafa. Foto: Sören Vilks
Siham Shurafa. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Eric Ericsons Kammarkör. Pressbild.
Eric Ericsons Kammarkör. Pressbild.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Tre premiärer i olika format avslutar våren på Dramaten22.4.2021 08:59:02 CEST | Pressmeddelande

En filmad existentiell komedi, ett bildsatt audiodrama och urpremiär för en helt ny pjäs. Vårsäsongen avslutas på Dramaten Play med Berusade av Ivan Vyrypajev och Tintagiles död av Maurice Maeterlinck. Sara Stridsbergs Sårad ängel ges på Målarsalen för en exklusiv publik om åtta personer. – Jag är glad och stolt över att vi på Dramaten fortsätter lyckas få ut innehåll till vår publik i dessa extremt svåra tider. Jag är överväldigad av flexibiliteten, tålmodigheten och kreativiteten hos scenkonstnärerna som hela tiden ställer sig öppna för nya format, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Hela ensemblen medverkar i nytt scenkonstverk av Mattias Andersson13.4.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt scenkonstverk av Mattias Andersson inleder hösten på Dramatens stora scen. Verket kommer helt att anpassas efter aktuella förutsättningar och har inletts redan under våren genom att samtliga skådespelare har fått ett uppdrag. – Startpunkten var pandemin och den stängda teatern, att gräva där vi står och bygga i nuet. Jag ställde en fråga till alla skådespelare i ensemblen – Om du bara hade en sista minut på Dramatens stora scen när teatern öppnar igen, vad skulle du välja att framföra då?, berättar han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum