DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Circle K stäms för diskriminering på grund av otillgängliga bensinstationer

Dela

I dag har Hans Filipsson med stöd av DHR, Disability Rights Defenders Sweden och Talerättsfonden mot diskriminering lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Hans Filipsson, som har en funktionsnedsättning och använder rullstol, menar att han har utsatts för diskriminering då han inte har kunnat tanka på obemannade INGO-stationer tillhörande Circle K Sverige AB.

Likhet inför lagen. En rättighetsikon, fri för publicering.
Likhet inför lagen. En rättighetsikon, fri för publicering.

Hans Filipsson brukar kunna tanka sin bil själv på bensinstationer. Men när han testade att tanka på tre obemannade INGO-stationer tillhörande Circle K var det omöjligt på grund av bristande tillgänglighet.

- Frågan gäller nu om Circle K Sverige AB är skyldigt att ersätta Hans Filipsson för brott mot bland annat diskrimineringslagen, säger Eugenia Rudenberg, jurist på DHR.

Hans Filipsson känner en frustration över att det svenska samhället fortfarande är så otillgängligt:
- Jag har kört bil sen 1995 och på de 26 åren har inte mycket hänt. Bensinstationskedjorna måste sluta att diskriminera oss rullstolsburna bilägare. INGO är ju inte ensamma om att ha otillgängliga stationer. Därför vill jag pröva detta rättsligt, säger han.

Diskrimineringslagen 

Enligt diskrimineringslagen är bristande tillgänglighet en form av diskriminering. En person med funktionsnedsättning missgynnas när åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits för att personen ska vara i en jämförbar situation med personer utan funktionsnedsättning. Bristande tillgänglighet har funnits som en diskrimineringsform sedan 1 januari 2015.

Circle K har 581 bemannade och obemannade INGO-stationer i Sverige. Företaget menar att det inte är praktiskt eller ekonomiskt möjligt att enkelt tillgängliggöra dem. Circle K anser också att de uppfyller sina skyldigheter enligt diskrimineringslagen. 

Circle K gick 2019 med 1 044 miljoner i vinst. 2020 var vinsten 1 063 miljoner. Företaget har bland annat utvecklat en mobilapplikation för betalning, men den finns inte på INGO-stationer. I stämningsansökan finns inget krav på att samtliga INGO-stationer ska byggas om.

Varför är det viktigt att driva en sådan här process? 

- Det är viktigt att alla i Sverige har samma förutsättningar att leva ett normalt liv och inte blir utestängda på grund av funktionsnedsättning – rättsligt borde prövning ske varje gång en verksamhet inte når acceptabel standard säger, säger Stellan Gärde, jurist på Talerättsfonden mot diskriminering.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR, menar att det är viktigt att markera att tillgänglighet ska respekteras. 

- Det drivs inte många fall när det gäller rättigheter för personer med funktionsnedsättning, så det här blir ett sätt att belysa problemet och se till att diskrimineringslagstiftningen används. I slutändan handlar det förstås om att vi vill att samtliga bensinstationer ska vara tillgängliga för alla, säger hon.

Omkring 150 000 personer i Sverige använder rullstol. 515 000 personer i arbetsför ålder har en rörelsenedsättning.

För mer information, vg kontakta:

Hans Filipsson, hans@filipsson.nu, 0708-77 27 67

Eugenia Rudenberg, jurist på DHR, eugenia.rudenberg@dhr.se, 070-108 84 42 

Stellan Gärde, jurist på Talerättsfonden, Stellan.garde@telia.com, 070-699 40 49

Bilder

Likhet inför lagen. En rättighetsikon, fri för publicering.
Likhet inför lagen. En rättighetsikon, fri för publicering.
Ladda ned bild

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

”När drömmarna om det framtida Sverige formuleras saknar vi funktionshinderfrågorna”6.7.2021 12:52:34 CEST | Pressmeddelande

Regeringskrisen och kriminaliteten har efter den senaste tidens händelser stått i centrum i de partiledartal som hittills har hållits under Almedalsveckan. ”Vissa frågor kan hamna i skuggan i akuta kristider, men när drömmarna om det framtida Sverige nu ska formuleras förväntar vi oss att politikerna också lyfter fram funktionshinderperspektivet som ju genomsyrar alla samhällsfrågor”, kommenterar Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum