Cirka 1 500 gymnasieelever får möjlighet att gå gratis på Bokmässan i höst
Bokmässan och Natur & Kultur bjuder i en gemensam satsning in gymnasieelever med medföljande lärare till en gratisdag på Bokmässan fredagen den 23 september. Syftet är att väcka elevernas läslust.

Gymnasiedagen på Bokmässan ger elever och lärare i alla årskurser på gymnasienivå möjlighet att upptäcka Bokmässan i Göteborg tillsammans. Dagen inleds med att Bokmässans programchef Oskar Ekström hälsar välkomna och berättar om mässan och vad eleverna kan förvänta sig. Därefter får de stifta bekantskap med författaren och samhällsdebattören Nicolas Lunabba, aktuell med boken Blir du ledsen om jag dör?, samt radio- och tv-personligheten Cecilia Düringer, gymnasielärare i svenska och historia, författare och På Spåret-vinnare. Båda medverkar även i årets seminarieprogram. Slutligen kan elever och lärare utforska det stora utbudet av böcker och boksamtal på mässan.
- Vi ser mycket fram emot att få välkomna eleverna och lotsa dem in i Bokmässans fantastiska värld. Med teman som Sydafrika, Klimatkrisen och Röster från Ukraina och massor av andra spännande ämnen, ser vi att årets program verkligen kan tilltala en publik av vetgiriga unga vuxna, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.
Entré till mässan och seminariekort för en dag ingår, vilket ger fri tillgång till mässgolvet och Bokmässans seminarieprogram. Där kan eleverna välja bland hundratals seminarier, scen- och monterprogram och möta närmare tusen utställare på mässgolvet. De kan till exempel besöka Klimatscenen, Yttrandefrihetstorget eller Rum för historia, ta del av diskussionerna i Rum för ideologi eller låta klassen upptäcka ny svensk litteratur och sydafrikansk kultur.
- Vi hoppas och tror att det här initiativet kan få fler unga människor att upptäcka böckernas värld och inspireras till läsning, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur. Att få fler att reflektera och engagera sig i samhället är en del av vårt uppdrag som stiftelse och vi gör det genom att inspirera till läsande och lärande.
Initiativet vänder sig av praktiska skäl främst till gymnasieskolor i Göteborgs närområde, då möjligheter till boende och logi inte ingår i erbjudandet, men arrangörerna välkomnar skolor från hela landet att ansöka. Viktigt är att i sådana fall skolan på egen hand står för resa och uppehälle. Intresseanmälan öppnar torsdagen den 16 juni och är öppen i två veckor med sista anmälningsdag den 30 juni. Antagna skolor och klasser bekräftas i mitten av augusti. Först till kvarn tillämpas.
Information om Gymnasiedagen med länk till intresseanmälan: www.bokmassan.se/gymnasiedagen
Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand. Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se
För mer information, kontakta
Sanna Wallin, kommunikationsansvarig, Natur & Kultur 076-546 86 93, sanna.wallin@nok.se
Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef Bokmässan, 072-211 93 39, mn@bokmassan.se
Nyckelord
Kontakter
Sanna WallinKommunikationsansvarig
Tel:076-546 86 93sanna.wallin@nok.seBilder

Om
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.
Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Anna Jungstrand blir Sveriges första professor i sakprosa21.12.2022 14:30:52 CET | Pressmeddelande
Under onsdagen blev det klart att forskaren Anna Jungstrand tilldelas Natur & Kulturs professur i sakprosa. Därmed blir hon Sveriges första professor i sakprosa. Hon tillträder tjänsten vid Linnéuniversitetet i augusti 2023.
11 författare får stipendium på 100 000 från Natur & Kultur19.12.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Natur & Kultur tilldelar Wanda Bendjelloul, Linda Bondestam, Ida Börjel, Ingrid Elam, Tsegabrhan Goitom, Lars Jakobson, Pamela Jaskoviak, Jan Jörnmark, Jan Lööf, Carl Johan Malmberg och Maria Maunsbach var sitt stipendium på 100 000 kronor som uppmuntran till fortsatt litterärt arbete.
Natur & Kultur går in som strategisk partner i utvecklingen av EdAiders pedagogiska lärplattform17.11.2022 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Natur & Kultur går in som strategisk partner till EdAider, ett forskningsbaserat EdTech-bolag som utvecklar en plattform som ger datadrivet stöd för skolförbättring, pedagogiskt stöd för lärare och elever samt synliggör elevernas mående. Syftet med samarbetet är att bidra till att utveckla pedagogiska mervärden i företagets plattform.
Satsning för att stärka forskningens röst i samhället27.10.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kultur och Sveriges unga akademi (SUA) initierar en satsning för att öka intresset för forskning. Samarbetet innebär helt nya möjligheter för framstående yngre forskare att nå ut och bidra till ökad förståelse för vetenskapliga rön i samhällsutvecklingen och det offentliga samtalet.
Fem Augustnomineringar från Natur & Kultur och Weyler25.10.2022 13:42:46 CEST | Pressmeddelande
Under måndagen tillkännagavs nomineringarna till 2022 års Augustpris. För Natur & Kulturs räkning blev det ett riktigt nomineringsregn: totalt fyra böcker är nominerade. Även systerförlaget Weyler har en bok nominerad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum