World Animal Protection Sverige

CITES ger uttrar och stjärnsköldpaddor skydd mot brutal handel

Dela
Uttrar och indiska stjärnsköldpaddor har blivit utrotningshotade eftersom efterfrågan är stor att hålla dem som husdjur. Nu har de blivit rödlistade, alltså får högsta möjliga skydd, på CITES-konferensen i Genève.

Indien tog initiativ till omröstningen för att ge stjärnsköldpaddan högsta möjliga skydd som effektivt förbjuder de kommersiella handeln. Varje vecka smugglas minst 100-150 stjärnsköldpaddor från Indien till Thailand och Sri Lanka. Det är en farlig transport – och ibland dödlig. Djuren lider när de slängs ner i säckar och resväskor, deras skal får sönder och många får svåra sjukdomar.

Lina Dahl, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige, säger:

- Detta är en enorm seger för indiska stjärnsköldpaddor. Bra gjort av CITES som fick igenom förslaget med konsensus. Stjärnsköldpaddan är den sköldpadda som det handlas mest med i världen och ofattbart många rövas från det vilda. Nu när den uppgraderas stärks samarbetet mellan olika länder för att skydda den.

Även asiatisk klolös utter och indisk fiskarutter har fått högsta skydd under CITES-konferensen. Tidigare i år avslöjade djurskyddsorganisationen World Animal Protection den illegala handeln med vildfödda uttrar. De säljs främst till Japan, Thailand och Indonesien för att möta en stigande efterfrågan på uttrar. Föräldrarna blir ofta skjutna, elektrifierade eller utrökta så att ungarna kan tillfångatas och säljas. Tre av fyra uttrar är utrotningshotade enligt International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) . Det finns ett organiserat nätverk av uppfödare, samlare, handlare och exportörer. När djuren sedan hamnar på exempelvis uttercaféer får de ofta inte sina grundläggande behov tillgodosedda, som dagsljus, sällskap och vatten.

Lina Dahl säger:

- Uttrar förtjänar ett liv värt att leva och CITES beslut är ett steg i rätt riktning för att bättre skydda uttrarna som lider i händerna på brottslingarna i den illegala handeln. Japanska uttercafér och sociala medier har drivit på den ökande efterfrågan på uttrar. Det är svårt, för at inte säga omöjligt, att tillgodose de behov dessa vilda djur har när de hålls som husdjur.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970https://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye