City Gross slopar buräggen – fasas ut till 2018

Dela

Lagom till påsk tar en av Sveriges största dagligvarukedjor City Gross beslut om att fasa ut buräggen. Den nya policyn säkerställer att inga ägg från hönor i bur kommer att finnas på hyllorna till påsken 2018.

Att hitta ägg från hönor i bur i en svensk livsmedelsbutik börjar bli svårt. Djurens Rätt noterar idag ännu en framgång i arbetet för en buräggsfri handel när dagligvarukedjan City Gross väljer bort buräggen från butikshyllan. 

– City Gross beslut kommer att träda i kraft till påsken 2018 och det är precis tio år efter att vi inledde kampanjen för en buräggsfri handel. City Gross beslut är ett stort framsteg, inte bara för alla som engagerar sig för djurs rättigheter utan givetvis främst för alla de hönor som inte längre behöver leva sina liv i en bur, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.


På Bergendahls Foods som äger City Gross, som omfattar 41 stormarknader, menar de att beslutet är en naturlig följd av ett flerårigt arbete för att öka andelen ägg från frigående och/eller KRAV-höns. 

– Vi är tillsammans med våra leverantörer på väg att nå en nivå på tillgången av ägg från frigående svenska höns som motsvarar efterfrågan och väljer därmed bort ägg från burhöns, säger Annica Hansson Borg, miljö- och kvalitetschef på City Gross.


Sedan Djurens Rätt inledde arbetet med sin äggkampanj i Sverige 2008 har Coop, Hemköp, Lidl, Netto och Willys valt bort buräggen från de svenska butikshyllorna och nu ser vi en liknande utveckling i Europa och resten av världen. Genom samarbetet med Open Wing Alliance har måltidsföretagen Sodexo och Compass Group, samt flera hotellkedjor antagit nya policys mot burägg under 2016.

Nyckelord

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum