Umeå kommun

c/o Väven - Demokratin beror på oss!

Dela

Den 11 november är det dags för årets sista c/o Väven-dag. Den här gången riktas strålkastarna mot demokratin under rubriken c/o Väven – Demokratin beror på oss!

Foto: Peter Lundström. Ur utställningen "Grethe - En vapensamling" av Anna Kristensen.
Foto: Peter Lundström. Ur utställningen "Grethe - En vapensamling" av Anna Kristensen.

Programmet har en tydlig koppling till andra världskriget och 80-årsdagen av Kristallnatten men även till dagens samhällsklimat där antidemokratiska företeelser blir allt vanligare världen över. Kan hat någonsin vara befogat, är åskådaren alltid oskyldig och vad utsätts egentligen ungdomar för online, i form av antidemokratiskt och våldsbejakande innehåll?

Riktat till både vuxna, unga och barn kan besökaren ta del av föreläsningar, samtal, utställningar, teater och film på temat demokrati.

-  Demokrati är ett ord som rymmer så väldigt mycket och med programmet för
c/o Väven – Demokratin beror på oss! så har vi försökt få med en stor bredd i innehållet. Allt från den historiska aspekten till det personliga, de moraliska frågorna, och den vanliga människans möjlighet till motstånd. Jag tycker att vi har lyckats bra med det och ser verkligen fram emot att få dela dagen med våra besökare säger Cecilia Flodström, projektledare för c/o Väven – Demokratin beror på oss!

Under dagen kommer besökarna kunna ta del av flera utställningar, bland annat den interaktiva utställningen ”Det resande demokratilabbet” där man kan kliva in i den värld som ungdomar vistas i dagligen – världen online och det den döljer i form av antidemokratiskt och våldsbejakande innehåll. Astrid Lindgrens engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati uppmärksammas i utställningen #Ingenlitenlort. På Vävenscenen berättar bland annat Henrik Arnstad om sin bok Hatade demokrati.  Folkets Bio har filmvisning och eftersnack med Lena Berggren under rubriken Den rättfärdiga hämnden. På Kvinnohistoriskt museum kan besökaren ta del av Black Woman Body Politics av Temi Odumosu och i Sagorummet kan de yngsta besökarna utforska vad en familj egentligen är, i den populära barnteatern Älskade Familj med Ögonblicksteatern. Detta och mer därtill finns att upptäcka på Väven den 11 november klockan 12.00-16.00. I vanlig ordning är merparten av alla arrangemang kostnadsfria.

Fullständigt program finns på vaven.se/demokrati

Kontaktuppgifter

Cecilia Flodström
Bibliotekarie och programansvarig
Umeå stadsbibliotek
090-16 33 07, 070-330 32 46
cecilia.flodstrom@umea.se

Elin Hellrönn
Programchef Kultur
090 16 33 06, 070 277 83 39
elin.hellronn@umea.se

Nyckelord

Bilder

Foto: Peter Lundström. Ur utställningen "Grethe - En vapensamling" av Anna Kristensen.
Foto: Peter Lundström. Ur utställningen "Grethe - En vapensamling" av Anna Kristensen.
Ladda ned bild
Henrik Arnstad - Hatade demokrati. Foto: Hanna K Neikter
Henrik Arnstad - Hatade demokrati. Foto: Hanna K Neikter
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum