Universal Robots

Cobotar revolutionerar livsmedelsbranschen

Dela

I nöjesparken Huis Ten Bosch i Nagasaki i Japan står en robot från Universal Robots och steker den japanska specialiteten takoyaki, bläckfiskbollar. Kollaborativa robotar, cobotar, lämpar sig synnerligen väl för livsmedelshantering. Det har allt fler i branschen upptäckt.

UR5-coboten i den japanska nöjesparken häller först olja och sedan deg i 96 runda fördjupningar i en bakplåt. Foto: Universal Robots
UR5-coboten i den japanska nöjesparken häller först olja och sedan deg i 96 runda fördjupningar i en bakplåt. Foto: Universal Robots

Cobotar är billiga och flexibla, de kan hantera känsliga råvaror, de är hygieniska och kan arbeta i extrema temperaturer och miljöer. Och de är noggranna. UR5-coboten i den japanska nöjesparken häller först olja och sedan deg i 96 runda fördjupningar i en bakplåt. Därefter vrider robotarmen försiktigt bläckfiskbollarna flera varv tills de har gräddats jämnt ljusbruna runtom.

Det är ett jobb som kräver flera månaders utbildning – men roboten tillagar bollarna perfekt redan från första arbetsdagen. Takoyaki-roboten har dessutom blivit en publikmagnet i nöjesparken. Ibland är det till och med en kö för att se roboten försiktigt vända de små delikatesserna.

Både enkla och högspecialiserade

Inte lika synliga, men minst lika effektiva, är det ständigt ökande antalet cobotar som är på god väg att förändra den globala livsmedelsindustrin. Robotar lämpar sig väl för monotona arbetsuppgifter, både vid tillagning och förpackning av livsmedel. Samarbetande robotar tar effektiviseringen ett steg längre eftersom de kan arbeta sida vid sida med sina mänskliga kollegor och de behöver oftast inte några utrymmeskrävande säkerhetsavgränsningar.

Därför används nu robotarmar från Universal Robots över hela världen till en mängd olika uppgifter inom livsmedelsindustrin – allt ifrån enkel pick-and-place till högspecialiserade processteg inom all slags livsmedelshantering, inklusive förpackning och palletering.

En billig investering

Mycket har hänt de senaste åren när det gäller processer och logistik inom livsmedelsindustrin. Ofta ser man cobotar i täten för de spännande förändringarna – oavsett om de skannar varor, packar ägg, spritsar bakverk eller lägger mat i förpackningar.

Robotarmar som Universal Robots UR3, UR5 och UR10 är en billig investering jämfört med många andra automatiseringslösningar. De är smidiga, små och lätta, och den enkla programmeringen gör att företag kan använda dem för många olika uppgifter. Låt cobotar ta över de mest monotona – och tråkigaste – arbetsuppgifterna, så att medarbetarna istället kan ägna tid åt mer kvalificerade uppgifter.

Nordic Sugar AB i skånska Örtofta är en av Europas största sockertillverkare. De har valt att automatisera några av de mest repetitiva arbetsuppgifterna inom produktionen, nämligen att plocka behållare med sockerprover och skanna streckkoder. Arbetet gjordes tidigare manuellt, men sköts numera av tre UR5-robotar med hjälp av ett pneumatiskt gripdon och en streckkodsläsare monterad på robotarmen. Under en säsong hanteras cirka 45 000 behållare. Nu kan livsmedelsteknikerna på sockerbruket istället koncentrera sig på processoptimering, vilket förbättrar den totala effektiviteten ytterligare.

Känsliga robothänder

Inom livsmedelsindustrin är en viktig kvalitetsaspekt att all bearbetning och hantering sker enhetligt och noggrant. Det krävs försiktighet och precision att lyfta och hantera förpackade livsmedel och att förbereda dem för transport – uppgifter som cobotar är idealiska för.

På det italienska företaget Cascina i Spirano Bergamo packas mer än 2,5 miljoner ägg varje dag. På de fyra förpackningslinjerna står UR5-robotar och arbetar sida vid sida med de anställda. Med hjälp av gripdon lyfter cobotarna försiktigt upp äggbrickorna från transportbandet och staplar dem försiktigt i kartonger. De största lådorna innehåller 1 440 ägg. Tidigare packade man för hand, men det var ett monotont arbete i dåliga arbetspositioner. Nu programmerar medarbetarna istället robotarna och varje robot har fördubblat förpackningskapaciteten.

Konditorrobot

På danska Odense Marcipans konditori experimenterar man med att låta en nyinköpt robot spritsa kransekage, dekorera cheesecake eller sätta chokladglasyr på toscakakor. Alltihop enkla, repetitiva uppgifter som tidigare hanterats av konditoriets anställda.

Odense Marcipan har ännu inga industrirobotar i själva fabriken, men har planer på att använda erfarenheterna från konditorroboten till förpackningslinjerna, som kräver mycket flexibilitet. Odense marsipanfabrik hanterar upp till 700 artikelnummer, vilket hittills har gjort det svårt att automatisera packningen. Men cobotar från Universal Robots kan öppna nya dörrar.

Minskar risk för olyckor

På Carlsbergs bryggeri i jylländska Fredericia har två robotarmar från Universal Robots tagit över de sista manuella arbetsprocesserna på en redan högautomatiserad produktionslinje. Robotarna har ökat kapaciteten på linjen med nästan det dubbla och tagit Carlsberg ett steg närmare målet om noll arbetsskador och arbetsplatsolyckor.

Från början lyfte en person förpackningskartonger från en pall och placerade dem i ett magasin. Ganska snart stod det klart att det fanns ett behov av att automatisera förpackningshanteringen, och cobotar passade perfekt för uppgiften eftersom är små och smidiga och inte kräver någon avskärmning. De nya UR-robotarna tar över de repetitiva och tunga lyften, och genom den ökade automatiseringsgraden på linjen hoppas Carlsberg helt kunna undvika arbetsskador.

Oändliga möjligheter

Automatisering med cobotar öppnar för många innovationsmöjligheter i små och medelstora företag inom livsmedelsindustrin. Det gör dem mer konkurrenskraftiga på en allt mer föränderlig och oförutsägbar marknad. Med cobotar är det enkelt och billigt att producera korta serier och att anpassa leveranserna till kunders individuella behov och till marknadens snabbt skiftande preferenser. Dessutom bidrar robotarna till enhetliga produkter, mindre spill och bättre kvalitet, så att företagen samtidigt kan öka vinsten.

Investeringen är överkomlig, och robotarmarnas begränsade storlek och vikt samt den enkla programmeringen gör att företag kan använda dem inom otroligt många områden. Cobotarna uppfyller alla speciella krav för produktion, bearbetning och förpackning av livsmedel, från sortering av råvaror till förpackning av färdiga varor och logistikuppgifter. De erbjuder affärsmöjligheter som kommer att vända upp och ner på livsmedelsindustrins gängse idéer och uppfattningar om kostnadseffektivitet.

Texten är ett blogginlägg från Universal Robots försäljningschef Ola Mellström. Här finns mer att läsa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

UR5-coboten i den japanska nöjesparken häller först olja och sedan deg i 96 runda fördjupningar i en bakplåt. Foto: Universal Robots
UR5-coboten i den japanska nöjesparken häller först olja och sedan deg i 96 runda fördjupningar i en bakplåt. Foto: Universal Robots
Ladda ned bild
I nöjesparken Huis Ten Bosch i Nagasaki i Japan står en robot från Universal Robots och steker den japanska specialiteten takoyaki, bläckfiskbollar. Foto: Universal Robots
I nöjesparken Huis Ten Bosch i Nagasaki i Japan står en robot från Universal Robots och steker den japanska specialiteten takoyaki, bläckfiskbollar. Foto: Universal Robots
Ladda ned bild
Cobotar är billiga och flexibla, de kan hantera känsliga råvaror, de är hygieniska och kan arbeta i extrema temperaturer och miljöer. Och de är noggranna. Foto: Universal Robots
Cobotar är billiga och flexibla, de kan hantera känsliga råvaror, de är hygieniska och kan arbeta i extrema temperaturer och miljöer. Och de är noggranna. Foto: Universal Robots
Ladda ned bild

Om

Om Universal Robots

  • Universal Robots grundades 2005. Idén var att göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att utveckla små, användarvänliga, prisvärda, flexibla industrirobotar som är säkra att arbeta med. Sedan den första samarbetsroboten (cobot) lanserades 2008 har företaget växt betydligt och UR-cobotar säljs nu över hela världen.

  • Företaget, som är en del av Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och har dotterbolag och regionkontor i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Polen, Ungern, Rumänien, Ryssland, Turkiet, Kina, Indien, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan och Mexiko.

  • Teradynes Industrial Automation Group bildades 2020 och inkluderar Universal Robots, Mobile Industrial Robots (MiR) och AutoGuide. Företagen i Industrial Automation Group använder samverkande automatiseringstekniker för att i grunden förändra tillverkning och materialhantering.

  • År 2020 hade Universal Robots en omsättning på 219 miljoner USD.

  • Mer information finns på universal-robots.com/se

  • Bloggen med insikter, kunskap och tips kring automation finns på https://blog.universal-robots.com/se

Följ Universal Robots

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universal Robots

Life science och livsmedelsindustrin mesta robotköparna24.2.2021 09:22:07 CET | Pressmeddelande

Bilindustrin har länge legat i frontlinjen för automation. Men nu börjar andra industrisektorer knappa in. Under 2020 såldes för första gången fler robotar till amerikanska företag inom segmenten life science, mat och konsumtionsvaror samt plast och gummi än till fordonsindustrin. "Covid-19 har gjort att intresset ökat inom fler branscher", menar Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige, som ser samma trend här.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum