Collectum

Collectum upphandlar tjänstepension: Stort intresse för ITP-upphandling

Dela

Syftet med upphandlingen är att de privatanställda tjänstemännen ska få en så hög tjänstepension som möjligt. Många försäkringsgivare har anmält intresse för att delta i den femte upphandlingen av förvaltare av tjänstepensionen ITP.

Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum, som ansvarar för upphandlingen.
Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum, som ansvarar för upphandlingen.

– Vi är glada att så många försäkringsgivare har anmält intresse att delta i den här upphandlingen. Tack vare upphandlingarna får 37 000 arbetsgivare en allt bättre tjänstepensionslösning för sina anställda. De anställda får ett bra utbud av försäkringsprodukter och mer att leva på när de går i pension. ITP omfattar idag 2,6 miljoner privata tjänstemän, säger Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum, som ansvarar för upphandlingen.

En intresseförfrågan om att delta i upphandlingen har skickats till samtliga försäkringsgivare som har Finansinspektionens tillstånd för traditionell pensionsförsäkrings- och fondförsäkringsverksamhet i Sverige. Av dem har 9 bolag inom traditionell pensionsförsäkring och 12 bolag inom fondförsäkring anmält intresse.

Dessa kommer att få offertunderlag i början av oktober 2022. Bolagen har då oktober månad på sig att skicka in sitt svar. Under första kvartalet 2023 kommer avtal att vara skrivna med de utvalda försäkringsgivarna. Själva intresseanmälan är dock inte bindande.

– Tjänstepensionen ITP är en enkel och kostnadseffektiv tjänstepensionslösning som ger mycket pension för pengarna. Upphandlingarna är en viktig grund för detta. Det säkerställer också att vi har ett kvalitetssäkrat och väl genomlyst utbud, säger Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum.

Collectum har fått i uppdrag från Svenskt Näringsliv och PTK att upphandla försäkringsprodukter inom tjänstepensionen ITP för perioden 1 oktober 2023 – 30 september 2028. Tre till fem försäkringsgivare inom traditionell pensionsförsäkring kommer att väljas ut och tre till fem inom fondförsäkring.

Collectum har, utan eget vinstintresse, genomfört upphandlingar av tjänstepensionsförvaltare fyra gånger tidigare 2007, 2010, 2013 och 2018. Sedan den första upphandlingen har den genomsnittliga avgiften minskat med 78 procent bland de fonder som de privatanställda tjänstemännen kan välja mellan. För den som inte vill välja själv finns det ett upphandlat förvalt alternativ i form av en traditionell försäkring.

Kontakter

Bilder

Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum, som ansvarar för upphandlingen.
Pehr Östberg, chef för Partskontakter på Collectum, som ansvarar för upphandlingen.
Ladda ned bild

Om

2,6 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2021 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum