Blodomloppet

Comeback för Blodomloppet i Uppsala: Över 6000 anmälda

Dela

Existensen i fara under pandemin. Men nu gör Blodomloppet comeback i full skala. Sveriges största motionsloppsserie arrangeras i Uppsala 31 maj. Över 6000 löpare har anmält sig. ”Det är en stor folkfest”, säger Margaretha Östlund på GeBlod Uppsala.

Blodomloppet lockade innan pandemin runt 10 000 löpare varje år till Uppsala, och över 100 000 deltagare nationellt vilket gör loppserien till den största. Men de senaste två åren har de antingen tvingats genomföra loppen virtuellt eller med begränsat antal deltagare.

Men efter att restriktionerna släpptes i början av året kan nu loppserien genomföras med fullt deltagande. I Uppsala avgörs loppet 31 maj, vid Gränby Sportfält. Just nu har över 6000 löpare redan anmält sig.

- Vi har ett av Sveriges största Blodomlopp, det är en stor folkfest. Det blir många intresseanmälningar för att bli blodgivare i samband med loppet. Ibland har vi fått över 300. Så Blodomloppet är en bra dag för oss att synas, att få fler blodgivare men också ett utmärkt sätt att få allmänheten att uppmärksamma den viktiga blodgivningen, säger Margaretha Östlund på GeBlod i Uppsala.

Blodomloppet utgörs av en sträcka på 10 eller 5 km som kan springas eller promeneras. För de mindre barnen finns Lilla Blodomloppet, där de springer 800 meter (2 varv) på löparbanan. Och i år är det premiär för Specialomloppet. Specialomloppet vänder sig till personer med funktionsvariationer och/eller på annat sätt är i behov av personlig assistans. Distansen för loppen är mellan 1,5–3 km med tillgänglighetsanpassade banor. Under 2022 kommer Specialomloppet – värd Humana - arrangeras på fem orter där Uppsala är en.

Vårdskuld efter pandemin kräver mer blod

Under pandemin pausades många planerade operationer. Men under våren återupptogs allt igen. Det har gjort att behovet av blod är mycket stort.

- Det behövs blod ständigt och jämt. Det kan vara bra lager på morgonen och sen på eftermiddagen kan det ha dragits flera hundra påsar. Det händer saker hela tiden, säger Margaretha Östlund.

Info Blodomloppet:

  • Funnits sedan 1993
  • Arrangeras på 18 olika orter i Sverige
  • Lockar varje år över 100 000 deltagare
  • Loppen bidrar tillsammans till ungefär 2000 nya blodgivare varje år
  • Har de senaste två åren genomförts digitalt p.g.a. pandemin

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 18 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma, att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater.

Följ Blodomloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blodomloppet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum