Lindholmen Science Park

Connectathon kopplade samman vårdkedjans IT-system

Dela

Projektet PrehospIT som skapar förutsättningar för bättre IT inom ambulanssjukvården har genomfört vad som kan vara världens första Connectathon inom Prehospital eHälsa. I denna kopplade projektets medverkande företag, SAAB, Ortivus, Cerner och InterSystems samman sina produkter och utbytte information med varandra utgående från den rekommendation som utarbetats i PrehospIT. Nu när det visats att systemen kan samverka som avsett kommer nästa projektsteg – att demonstrera att det också innebär ökad patientnytta. Det görs i nästa projektsteg.

Connectathon har sitt ursprung i IHE (Integrating the Healthcare Enterprise - en icke vinstdrivande internationell organisation som etablerades 1991), och är ett sätt att utifrån definierade användarfall och rekommenderade tillämpningar av t.ex. internationella standards visa och dokumentera att olika IT-system inom hälso- och sjukvården kan samverka. Praktiskt går det till så att man bjuder in till en Connectathon där leverantörer och andra är välkomna att under några dagar fysiskt koppla samman sina system och sedan visa att de uppfyller definierade användarfall och rekommendationer. IHE som internationell organisation verkar för interoperabilitet, samt stödjer och främjar användandet av internationella standards såsom DICOM och HL7.

PrehospIT har som mål att skapa förutsättningar för att på bästa sätt kunna utnyttja och utveckla eHälsa/ICT i prehospital sjukvård. Detta i sin tur resulterar i bättre akutvård, uppföljning, kvalitetssäkring och verksamhetsutveckling. En grundpelare för att åstadkomma detta är ökad semantisk och teknisk interoperabilitet mellan de IT-system som berör ambulanssjukvårdens verksamhet, och PrehospIT har här tagit fram en rekommendation. Denna bygger i huvudsak på internationella standards som NEMSIS, Snomed CT och HL7/CDA. Genom att testa i ”IHE-anda” och med en Connectathon vill projektet verifiera rekommendationen samt närma sig internationellt vedertagna modeller och metoder för att åstadkomma bred interoperabilitet.

Connectathon genomfördes på Lindholmen Science Park där alla system kopplades samman och olika på förhand definierade testfall prövades.

Semantisk och teknisk interoperabilitet är av stor vikt inom hela hälso- och sjukvården av samma skäl som inom det specifikt prehospitala – det är en förutsättning för framgångsrikt användande av ICT. Olika vägar att uppnå målet diskuteras ständigt och många olika projekt initieras. PrehospIT har på ett pragmatiskt sätt visat på hur relevanta aktörer inom ett specifikt område genom fokuserat arbeta kan nå framgång, och kan därmed tjäna som ett gott illustrationsexempel för andra initiativ på området.

Inom det prehospitala området finns nu en grund lagd baserad på den akuta prehospitala stroke-kedjan. Denna kan i nästa steg växa till att täcka hela det prehospitala området. Här är det viktigt att fortsatt samverka med nationella organisationer och aktörer t.ex. FLISA (Föreningen för Ledningsansvariga I Svensk Ambulanssjukvård), såväl i deras ansträngningar runt rekommendationer för ambulansjournaler, som i det inledda nordiska samarbetet Nordic EMS.

Connectathon var en viktig milstolpe i PrehospIT. Nu fokuseras på nästa stora steg – ett fälttest där den kliniska nyttan med bra IT-stöd i den akuta strokekedjan skall påvisas. Detta genomförs som ett fullskaligt simuleringstest där olika patientfall handläggs av olika ambulansbesättningar - med och utan samverkande IT-stöd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Lindholmen Science Park är en internationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom Transport, ICT och Media. Vi erbjuder en neutral utvecklingsmiljö där aktörer från näringsliv, akademi och samhälle tillsammans kan driva stora forsknings- och utvecklingsprojekt. Under snart 15 år har vi varit med och skapat framgångsrika samarbeten och innovationer.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Pressinbjudan: Lindholmen Software Development Day 26 oktober - Hur förändras vårt samhälle och beteende med nya mjukvarutjänster?24.10.2017 11:32Pressinbjudan

”The Software Society - The interaction between our changing behavior, our society, and the new landscape of Software Services” – Det är temat för årets Lindholmen Software Development Day, som anordnas för trettonde året i rad. Konferensprogrammet är det vassaste hittills och eventets drygt 600 platser har varit fulltecknade sedan i juni.

Innovativa storbolag driver satsning för framtidens transporter3.10.2017 16:18Pressmeddelande

I en allt mer komplex och digitaliserad bransch där automation, elektromobilitet och uppkopplade fordon är framtiden ställs nya krav på arbetssätt. Autoliv, Ericsson, Volvo Cars, Volvokoncernen och Zenuity invigde därför idag MobilityXlab på Lindholmen Science Park. Bolagen vill stärka sin position i framkant av en föränderlig fordonsbransch för att i samverkan med startups utveckla och visa upp säkrare och effektivare transporter för framtiden.

Kraftsamling för framtidens transportlösningar i Drive Swedens projekt inom regeringens samverkansprogram28.9.2017 15:46Pressmeddelande

Smartare och mer hållbara lösningar karakteriserar de aktiviteter som Drive Sweden på uppdrag av regeringen kommer att leda inom ’Nästa generations resor och transporter’ - ett av de fem nationella samverkansprogram som regeringen lanserat och finansierar. Ett flertal av Drive Swedens partners, inklusive Volvo Cars, Volvo Bussar, Nobina, RISE och KTH, kommer att utveckla och prova helt nya sätt för hur vi förflyttar oss i våra städer, vilket kan skapa en stor och påtaglig samhällsnytta.

Lindholmen Science Park startar nationellt mediecenter7.9.2017 13:27Pressmeddelande

Lindholmen Science Park AB i Göteborg startar ännu ett högaktuellt och unikt forsknings- och innovationsprogram: Medier & demokrati. Satsningen stöds av bland andra Sveriges kommersiella medier samlade inom Tidningsutgivarna (TU), Public Service-bolagen Sveriges Radio och Sveriges Television och landets ledande medieakademier. Målet är att stärka publicistiken, journalistiken, det offentliga samtalet och demokratin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum