RF/SISU

Corona slår hårt mot förbund och stora evenemang

Dela

Bilsportförbundet och Cheerleadingförbundet har drabbats hårdast på förbundsnivå av coronakrisen. Även förbund med föreningar som arrangerar stora evenemang är hårt drabbade och med hjälp av det stöd de nu tilldelas hoppas de kunna återkomma med evenemangen nästa år.

Cheerleading deltar med Riksidrottsförbundet under Stockholm Pride FOTO: Carl-Johan Thorell/RF
Cheerleading deltar med Riksidrottsförbundet under Stockholm Pride FOTO: Carl-Johan Thorell/RF

Igår beslutade Riksidrottsförbundet styrelse att 3500 föreningar och 41 förbund och dess distrikt kommer få ta del av det stödpaket om 500 miljoner kronor som regeringen beslutade om slutet av mars.

Idag får alla specialidrottsförbund besked om vilket stöd de får för sin nationella verksamhet. De två förbund som har påverkats mest negativt är Svenska Bilsportförbundet och Svenska Cheerleadingförbundet.

– Det här stödet är helt avgörande för oss. Vi har ett tapp på 15 miljoner under våren. Det här stödet på knappt nio miljoner kronor ger oss möjlighet att över huvud taget av klara verksamheten, säger Anna Nordkvist, generalsekreterare Svenska Bilsportförbundet

Förbunden för de stora lagidrotterna får en summa att fördela mellan sina elitföreningar. De förbund som har föreningar som arrangerar stora motionslopp eller turneringar får en summa att fördela vidare för dessa evenemang, som exempelvis handbollsturneringen Partille cup.

– Vi är världens största ungdomsturnering i handboll med 1 400 lag och 24 000 spelare. Ett vanligt år omsätter Partille Cup 50 miljoner kronor. Det här stödet på drygt fyra miljoner gör att vi har klart bättre förutsättningar att klara ekonomin i år, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare för Partille Cup.

– Det känns bra att vi kan få dessa stora evenemang att fortsätta när pandemin ebbar ut. De är mycket viktiga som intäkt för många barn- och ungdomsföreningar och för folkhälsan, säger Björn Eriksson.

Många föreningar har fortsatt stora problem då restriktioner och förbud att ha publik, genomföra större ungdomsturneringar eller genomföra större motionslopp fortsätter gälla över sommaren och troligen en bit in på hösten.

– Vår bedömning är att idrottsrörelsen förlorar ytterligare mer än 1,2 miljarder kronor om restriktionerna ligger kvar till början av hösten. Jag hoppas regeringen förstår den svåra situation som många föreningar befinner sig i och förlänger stödpaketet med 500 miljoner till sista september, säger Björn Eriksson.

Lista på fördelning av stöd per specialidrottsförbund (länk till pdf)

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Cheerleading deltar med Riksidrottsförbundet under Stockholm Pride FOTO: Carl-Johan Thorell/RF
Cheerleading deltar med Riksidrottsförbundet under Stockholm Pride FOTO: Carl-Johan Thorell/RF
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum