Linköpings stift

Coronaisolerade får stöd från civilsamhället

Dela

Svenska kyrkan har tillsammans med fyra av Sveriges största civilsamhällsorganisationer gjort en avsiktsförklaring med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att stödja kommuner under coronapandemin. "Vår starka lokala närvaro är en stor tillgång", säger Martin Modéus, biskop i Linköpings stift.

Personer över 70 år och andra riskgrupper har av Folkhälsomyndigheten uppmanats att stanna hemma. Många av dem behöver hjälp med matinköp och andra tjänster, en hjälp som på vissa håll redan erbjuds men som behöver förstärkas och samordnas.

Därför har MSB och Sveriges Kommuner och Regioner bett Svenska kyrkan, Röda Korset, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner vara med i en samlad lösning för att ge kommunerna stöd.

- Diakonin är en av kyrkans grundläggande uppgifter, det innebär ett särskilt ansvar för de i samhället som är mest sårbara. Nu i orostider är det viktigare än någonsin att civilsamhället samarbetar. Det har vi gjort förr, till exempel under det stora flyktingmottagandet 2015, säger Martin Modéus och välkomnar mobiliseringen.

Personer i behov av stöd kan anmäla sig till kommunen där de bor. Om kommunen behöver hjälp att bistå de coronaisolerade kan de vända sig till volontärer eller anställda från någon av organisationerna eller församlingarna i överenskommelsen. Vilken organisation som utför uppgifterna i en specifik kommun bedöms utifrån kapacitet på plats.

- Runtom i stiftet finns orter där den sociala servicen minskat på senare år. Men kyrkan och andra goda krafter finns kvar och kan omvandla oron och rädslan till kärlek och omtanke.

******

Överenskommelsen presenterades onsdagen den 25 mars kl. 14 vid myndigheternas dagliga presskonferens

Kontakt:
Susanna Löfgren, stiftsdiakon
013-242689, 0727-486078
susanna.lofgren@svenskakyrkan.se

Johan Schullström, stiftsdiakon
013-242625, 0730-222625
johan.schullstrom@svenskakyrkan.se

Kontakter

Bilder

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 101 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum