Jämställdhetsmyndigheten

Coronapandemin påverkade jämställdheten negativt

Dela
Hälsan, inkomsterna och arbetsvillkoren inom vård, skola och omsorg gjorde att jämställdheten i Sverige fick sig en törn på grund av covid-19-pandemin. Många av stödåtgärderna som syftat till att lindra effekterna av pandemin har också gynnat män mer än kvinnor.

– Pandemin gav negativa effekter för det statliga jämställdhetsarbetet. Vi ser att regeringens samlade politik för jämställdheten ger resultat, men inte så mycket som hade behövts. Till exempel har ju hälsan försämrats, och det har påverkat kvinnor och män på olika sätt. Nu finns också ett stort behov av vård som har samlat på sig under pandemin. Det ska hanteras av personal som domineras av kvinnor och som redan stått i frontlinjen under pandemin, säger Johan Kaluza, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Jämställdhetsmyndigheten har lämnat in sin årliga rapport om resultaten av de jämställdhetspolitiska åtgärderna till regeringen. Rapporten visar att utvecklingen mot ett mer jämställt land går långsamt. Det finns regionala skillnader och bristande jämlikhet i att införa regeringens politik för jämställdhet.

– Vi ser att utrikes födda kvinnor är en grupp som lätt halkar efter, till exempel inom vården och stöd till företagande. Det är viktigt att tänka på deras och andra gruppers perspektiv när beslutsfattare ska satsa på jämställdhet, säger Johan Kaluza.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Jämställdhetsmyndigheten
Jämställdhetsmyndigheten

Göteborg

031-392 90 52https://www.jamstalldhetsmyndigheten.se/

Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

Följ Jämställdhetsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten

Bortförd mot sin vilja – stora brister i handläggningen av barn och unga som förs utomlands1.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Varje år förs barn och unga ut ur landet mot sin vilja. Syftet med ett bortförande kan variera men vanligt är barn– eller tvångsäktenskap, uppfostringsresa och att familjen på andra sätt vill upprätthålla eller återupprätta sin heder. Det finns idag inga återkommande nationella omfattningskartläggningar som visar på hur många personer det rör varje år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum