Byggföretagen

Coronapandemins effekter oroar byggföretagen mest

Dela

Coronapandemins effekter på affärerna är det som oroar Byggföretagens medlemsföretag mest. Hela 55% av alla medlemsföretag känner en oro inför framtiden som en följd av den ekonomiska osäkerhet som pandemin skapar. Det visar Byggföretagens senaste Byggbarometer.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen

- Det bästa sättet för Sverige att övervinna krisen är att fortsätta bygga. Nu är det särskilt viktigt att offentliga investeringar säkerställs. Regeringen behöver också se hur man kan öka möjligheterna för fler att köpa en bostad, exempelvis genom att slopa skärpta amorteringskrav och mildra kreditrestriktionerna. Så kan vi på riktigt få fart på byggandet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

​​​​​​​Enligt Byggbarometern upplever 66% av medlemsföretagen minskad orderingång i hög eller viss utsträckning. 29% upplever finansierings- eller likviditetsproblem. Av barometern framgår även att 15% av medlemsföretagen har tvingats varsla personal. 14% svarar att de ännu inte varslat, men kan komma att behöva göra det.

Coronapandemin är inte det enda som bekymrar Byggföretagens medlemsföretag. 19% av företagen oroar sig för osund konkurrens och 14% för kompetensbrist.

Byggbarometern besvarades av 565 medlemsföretag hos Byggföretagen. Undersökningen gjordes under perioden 13-20 januari 2020.

Kontakter

Bilder

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Grattis Märta Stenevi! Nu sätter vi fler spadar i marken5.2.2021 09:13:21 CETPressmeddelande

Byggföretagen gratulerar Märta Stenevi (MP) till den nya posten som bostadsminister och ser fram emot ett gott samarbete. – Nu sätter vi fler spadar i marken! Sverige behöver bostadspolitiska reformer som upprätthåller en hög och jämn byggtakt, skapar långsiktighet kring finansieringen, möjliggör social rörlighet och stärker jämställdheten, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum