Ekebygruppen AB

Coronatest med hälsoundersökning i Uppsala

Dela

Ekeby Hälsocenter erbjuder antikroppstest för Covid-19. Som komplement till testet erbjuds en hälsoundersökning för att identifiera riskfaktorer, som högt blodtryck, övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar.

Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.

Den privata mottagningen Ekeby Hälsocenter i Uppsala erbjuder företag och privatpersoner antikroppstest för Covid-19 från den 2 juni.

Testet erbjuds personer som har haft förkylningssymptom för mer än två veckor sedan, med oklar diagnos. Personer över 18 år och utan symptom testas.

- Väldigt många människor har kontaktat oss och undrar om de kan testa sig hos oss. Många är oroliga och mår dåligt av ovissheten. Vi tycker att det är dags att hjälpa till i väntan på att staten och regionerna kommer igång med testning för alla som väntar på att kunna testa sig, säger Mats Brolin, vd för Ekeby Hälsocenter.

Testet erbjuds även i kombination med en hälsoundersökning. Syftet med hälsoundersökningen är att identifiera riskfaktorer hos patienter, som högt blodtryck, övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar, som kan förvärra en infektion orsakad av det nya Coronaviruset.

- För oss är det viktigt att arbeta förebyggande och identifiera patienter med oupptäckta sjukdomar i tidigt skede, som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar. Vi kommer att journalföra undersökningsresultaten och har möjlighet att dela informationen med Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsinstitutet, säger Alex Sajjad, verksamhetschef och specialistläkare inom allmänmedicin.

Antikroppstestet och hälsoundersökningen utförs av legitimerad vårdpersonal. Hälsoundersökningen omfattar hälsodeklaration för levnadsvanor, blodtryck, lungfunktionsundersökning, BMI (längd/vikt), midjemått, blodsocker och EKG (efter medicinsk bedömning).

Läkare utvärderar resultaten. Patienten får svar inom tjugo minuter. Vid behov erbjuds uppföljning, exempelvis för att behandla övervikt, begynnande diabetes, och bristande lung- eller hjärtfunktion.

Det finns inget antikroppstest som ger ett helt säkert svar gällande smittsamhet eller immunitet. Det saknas än så länge vetenskapligt stöd för detta.

- Testresultatet behöver tolkas i sitt sammanhang av vårdpersonal. Det är viktigt att patienten inte invaggas i falsk trygghet. Oavsett testresultat rekommenderas patienten alltid att följa råd och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, säger Simon Hellström, biträdande verksamhetschef och specialistläkare inom allmänmedicin.

Hälsoundersökningen och antikroppstestet genomförs på Ekeby Hälsocenters privata mottagning och är inte en del av vårdcentralen. Tjänsten är inte skattefinansierad. Högkostnadsskyddet gäller ej.

Om antikroppstestet

Det antikroppstest som används kommer från företaget Abbexa i Storbrittannien och säljs i Sverige av företaget Cappro. Testet är CE-märkt och har hög tillförlitlighet. Resultaten visar sannolikhet för tidigare eller pågående Covid-19-infektion.

Tillverkarens uppgifter gällande testets tillförlitlighet, baserat på 1585 patientprover (421 bekräftade fall och 1164 negativa fall):

Specificiteten* för IgG (har genomgått en infektion) beräknades att vara 99,6 %.
Specificiteten* för IgM (pågående infektion) beräknades att vara 97,9 %.
Sensitiviteten** beräknades vara 98,6 %.

Mer information om testet finns på Ekeby Hälsocenters webbplats och på den svenska återförsäljarens webbplats.

Ekeby Hälsocenter kan komma att använda annat antikroppstest längre fram beroende på utbud och svenska myndigheters rekommendationer.

*Specificitet visar sannolikhet för negativt testresultat när negativt resultat är det korrekta resultatet.
**Sensitivitet visar sannolikhet för positivt testresultat när positivt resultat är det korrekta resultatet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ekebygruppen AB
Ekeby bruk 2L
752 63 Uppsala

018-419 91 02http://www.ekebyhalsocenter.se

Ekeby Hälsocenter och Aros Hälsocenter är systervårdcentraler inom Ekebygruppen. Verksamheterna har avtal med Region Uppsala för vårdcentral, barnmorskemottagning, barnavårdscentral, gynekologi och psykoterapi.

Ekeby Hälsocenter erbjuder även hälso- och sjukvård till myndigheter, företag och privatpersoner.

Inom Ekebygruppen finns även Uppsala Hälsocenter som är en mottagning för psykisk hälsa, belägen centralt i Uppsala på Östra Ågatan 31, samt Ability Care som bedriver arbete med ungdomar med missbruksproblematik.

Ekeby Hälsocenter är en nytänkande hälso- och sjukvårdsmottagning i Uppsala som driver utvecklingen mot en helhetssyn inom hälso- och sjukvård, främst inom primärvården.

Hälsoteamet på Ekeby Hälsocenter erbjuder olika typer av hälsoinsatser. Teamet består av allmänläkare, gynekologer, psykiater, fysioterapeuter, barnmorskor, distriktssköterskor, sjuksköterskor, dietist, psykologer, psykoterapeuter, kuratorer, undersköterskor, biomedicinsk analytiker och hälsopedagog.

Syftet med det hälsofrämjande arbetet är att förstärka både den fysiska och psykiska hälsan hos våra patienter. Insatserna är även ämnade att inspirera till att göra positiva livsstilsförändringar som leder till bättre och långvarig hälsa, som mer fysisk träning och bättre kostvanor.

Ekeby Hälsocenter startade i november 2011. Vårdcentralen finns i anrika Ekeby bruk i Uppsala och är en av de större vårdcentralerna i Uppsala län med drygt 11.000 listade patienter.

Aros Hälsocenter är en av Uppsalas äldsta vårdcentraler som drivs i privat regi och har funnits sedan mitten av 1990-talet. Vårdcentralen ligger i stadsdelen Kåbo i Uppsala. Aros Hälsocenter har närmare 9.000 listade patienter.

Ekebygruppen har cirka 150 medarbetare och en koncernomsättning på cirka 100 mkr. Koncernens fokus ligger på hög kvalitet i de tjänster som erbjuds, hög tillgänglighet och god arbetsmiljö för våra medarbetare.

Följ Ekebygruppen AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ekebygruppen AB

Aros Läkarmottagning blir Aros Hälsocenter med ny ägare29.8.2018 08:33:39 CESTPressmeddelande

Två av Uppsalas större vårdcentraler - Ekeby Hälsocenter och Aros Läkarmottagning - blir systervårdcentraler genom att ägarna till Ekeby Hälsocenter förvärvar Aros Läkarmottagning. I samband med ägarbytet byter Aros Läkarmottagning namn till Aros Hälsocenter. Förändringarna innebär att de två vårdcentralerna utvecklar sitt samarbete och kommer tillsammans att kunna erbjuda god tillgänglighet och ett brett utbud av hälso- och sjukvårdstjänster av hög kvalité.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum