Ekebygruppen AB

Coronatest med hälsoundersökning i Uppsala

Dela

Ekeby Hälsocenter erbjuder antikroppstest för Covid-19. Som komplement till testet erbjuds en hälsoundersökning för att identifiera riskfaktorer, som högt blodtryck, övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar.

Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.

Den privata mottagningen Ekeby Hälsocenter i Uppsala erbjuder företag och privatpersoner antikroppstest för Covid-19 från den 2 juni.

Testet erbjuds personer som har haft förkylningssymptom för mer än två veckor sedan, med oklar diagnos. Personer över 18 år och utan symptom testas.

- Väldigt många människor har kontaktat oss och undrar om de kan testa sig hos oss. Många är oroliga och mår dåligt av ovissheten. Vi tycker att det är dags att hjälpa till i väntan på att staten och regionerna kommer igång med testning för alla som väntar på att kunna testa sig, säger Mats Brolin, vd för Ekeby Hälsocenter.

Testet erbjuds även i kombination med en hälsoundersökning. Syftet med hälsoundersökningen är att identifiera riskfaktorer hos patienter, som högt blodtryck, övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar, som kan förvärra en infektion orsakad av det nya Coronaviruset.

- För oss är det viktigt att arbeta förebyggande och identifiera patienter med oupptäckta sjukdomar i tidigt skede, som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar. Vi kommer att journalföra undersökningsresultaten och har möjlighet att dela informationen med Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsinstitutet, säger Alex Sajjad, verksamhetschef och specialistläkare inom allmänmedicin.

Antikroppstestet och hälsoundersökningen utförs av legitimerad vårdpersonal. Hälsoundersökningen omfattar hälsodeklaration för levnadsvanor, blodtryck, lungfunktionsundersökning, BMI (längd/vikt), midjemått, blodsocker och EKG (efter medicinsk bedömning).

Läkare utvärderar resultaten. Patienten får svar inom tjugo minuter. Vid behov erbjuds uppföljning, exempelvis för att behandla övervikt, begynnande diabetes, och bristande lung- eller hjärtfunktion.

Det finns inget antikroppstest som ger ett helt säkert svar gällande smittsamhet eller immunitet. Det saknas än så länge vetenskapligt stöd för detta.

- Testresultatet behöver tolkas i sitt sammanhang av vårdpersonal. Det är viktigt att patienten inte invaggas i falsk trygghet. Oavsett testresultat rekommenderas patienten alltid att följa råd och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, säger Simon Hellström, biträdande verksamhetschef och specialistläkare inom allmänmedicin.

Hälsoundersökningen och antikroppstestet genomförs på Ekeby Hälsocenters privata mottagning och är inte en del av vårdcentralen. Tjänsten är inte skattefinansierad. Högkostnadsskyddet gäller ej.

Om antikroppstestet

Det antikroppstest som används kommer från företaget Abbexa i Storbrittannien och säljs i Sverige av företaget Cappro. Testet är CE-märkt och har hög tillförlitlighet. Resultaten visar sannolikhet för tidigare eller pågående Covid-19-infektion.

Tillverkarens uppgifter gällande testets tillförlitlighet, baserat på 1585 patientprover (421 bekräftade fall och 1164 negativa fall):

Specificiteten* för IgG (har genomgått en infektion) beräknades att vara 99,6 %.
Specificiteten* för IgM (pågående infektion) beräknades att vara 97,9 %.
Sensitiviteten** beräknades vara 98,6 %.

Mer information om testet finns på Ekeby Hälsocenters webbplats och på den svenska återförsäljarens webbplats.

Ekeby Hälsocenter kan komma att använda annat antikroppstest längre fram beroende på utbud och svenska myndigheters rekommendationer.

*Specificitet visar sannolikhet för negativt testresultat när negativt resultat är det korrekta resultatet.
**Sensitivitet visar sannolikhet för positivt testresultat när positivt resultat är det korrekta resultatet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ekebygruppen AB
Ekebygruppen AB
Ekeby bruk 2L
752 63 Uppsala

018-419 91 02http://www.meliva.se

Ekebygruppen Vård och Omsorg AB är en del av Meliva AB som är verksam inom hälso- och sjukvård.

Våra verksamheter finns i Uppsala med omnejd. Där bedriver vi hälso- och sjukvård, främst primärvård och företagshälsovård, samt social omsorg.

Ekeby HälsocenterAros Hälsocenter har avtal med Region Uppsala för vårdcentral, barnmorskemottagning, barnavårdscentral och gynekologi.

Uppsala Hälsocenter är filial till Aros Hälsocenter.

Tillsammans har våra primärvårdsenheter drygt 20.000 listade.

FrisQa Företagshälsa erbjuder hälso- och sjukvård till myndigheter, företag och privatpersoner.

Ekebygruppen Vård och Omsorg AB har cirka 150 medarbetare och en koncernomsättning på drygt 100 mkr.

Ekebygruppen Vård och Omsorg AB ägs av Meliva AB sedan 2022-02-07.

Mer information finns på www.ekebygruppen.se och www.meliva.se.

Följ Ekebygruppen AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ekebygruppen AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum