Ekebygruppen AB

Coronatest med hälsoundersökning i Uppsala

Dela

Ekeby Hälsocenter erbjuder antikroppstest för Covid-19. Som komplement till testet erbjuds en hälsoundersökning för att identifiera riskfaktorer, som högt blodtryck, övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar.

Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.

Den privata mottagningen Ekeby Hälsocenter i Uppsala erbjuder företag och privatpersoner antikroppstest för Covid-19 från den 2 juni.

Testet erbjuds personer som har haft förkylningssymptom för mer än två veckor sedan, med oklar diagnos. Personer över 18 år och utan symptom testas.

- Väldigt många människor har kontaktat oss och undrar om de kan testa sig hos oss. Många är oroliga och mår dåligt av ovissheten. Vi tycker att det är dags att hjälpa till i väntan på att staten och regionerna kommer igång med testning för alla som väntar på att kunna testa sig, säger Mats Brolin, vd för Ekeby Hälsocenter.

Testet erbjuds även i kombination med en hälsoundersökning. Syftet med hälsoundersökningen är att identifiera riskfaktorer hos patienter, som högt blodtryck, övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar, som kan förvärra en infektion orsakad av det nya Coronaviruset.

- För oss är det viktigt att arbeta förebyggande och identifiera patienter med oupptäckta sjukdomar i tidigt skede, som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar. Vi kommer att journalföra undersökningsresultaten och har möjlighet att dela informationen med Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsinstitutet, säger Alex Sajjad, verksamhetschef och specialistläkare inom allmänmedicin.

Antikroppstestet och hälsoundersökningen utförs av legitimerad vårdpersonal. Hälsoundersökningen omfattar hälsodeklaration för levnadsvanor, blodtryck, lungfunktionsundersökning, BMI (längd/vikt), midjemått, blodsocker och EKG (efter medicinsk bedömning).

Läkare utvärderar resultaten. Patienten får svar inom tjugo minuter. Vid behov erbjuds uppföljning, exempelvis för att behandla övervikt, begynnande diabetes, och bristande lung- eller hjärtfunktion.

Det finns inget antikroppstest som ger ett helt säkert svar gällande smittsamhet eller immunitet. Det saknas än så länge vetenskapligt stöd för detta.

- Testresultatet behöver tolkas i sitt sammanhang av vårdpersonal. Det är viktigt att patienten inte invaggas i falsk trygghet. Oavsett testresultat rekommenderas patienten alltid att följa råd och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, säger Simon Hellström, biträdande verksamhetschef och specialistläkare inom allmänmedicin.

Hälsoundersökningen och antikroppstestet genomförs på Ekeby Hälsocenters privata mottagning och är inte en del av vårdcentralen. Tjänsten är inte skattefinansierad. Högkostnadsskyddet gäller ej.

Om antikroppstestet

Det antikroppstest som används kommer från företaget Abbexa i Storbrittannien och säljs i Sverige av företaget Cappro. Testet är CE-märkt och har hög tillförlitlighet. Resultaten visar sannolikhet för tidigare eller pågående Covid-19-infektion.

Tillverkarens uppgifter gällande testets tillförlitlighet, baserat på 1585 patientprover (421 bekräftade fall och 1164 negativa fall):

Specificiteten* för IgG (har genomgått en infektion) beräknades att vara 99,6 %.
Specificiteten* för IgM (pågående infektion) beräknades att vara 97,9 %.
Sensitiviteten** beräknades vara 98,6 %.

Mer information om testet finns på Ekeby Hälsocenters webbplats och på den svenska återförsäljarens webbplats.

Ekeby Hälsocenter kan komma att använda annat antikroppstest längre fram beroende på utbud och svenska myndigheters rekommendationer.

*Specificitet visar sannolikhet för negativt testresultat när negativt resultat är det korrekta resultatet.
**Sensitivitet visar sannolikhet för positivt testresultat när positivt resultat är det korrekta resultatet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Antikroppstest för Covid-19 på Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ekebygruppen AB
Ekeby bruk 2L
752 63 Uppsala

018-419 91 02http://www.ekebygruppen.se

Ekebygruppen är en koncern som är verksam inom vård och omsorg.
Våra verksamheter finns i Uppsala med omnejd. Där bedriver vi hälso- och sjukvård, främst primärvård samt boendeverksamhet för ungdomar och unga vuxna.

Ekebygruppen har följande affärsområden:

1. Hälso- och sjukvård

   - Ekeby Hälsocenter

   - Aros Hälsocenter

   - Uppsala Hälsocenter

   - FrisQa Företagshälsa

2. Social omsorg

   - Ability Care

3. Digitala tjänster

   - Digitala Vårdhjälpen i Sverige

   - LinkEtta

Ekeby Hälsocenter och Aros Hälsocenter är systervårdcentraler inom Ekebygruppen. Verksamheterna har avtal med Region Uppsala för vårdcentral, barnmorskemottagning, barnavårdscentral och gynekologi.

Tillsammans har våra primärvårdsenheter drygt 20.000 listade.

FrisQa erbjuder hälso- och sjukvård till myndigheter, företag och privatpersoner.

Uppsala Hälsocenter är en mottagning för psykisk hälsa, belägen centralt i Uppsala.

Ability Care bedriver HVB, stödboende och familjehem för ungdomar med missbruksproblematik och med andra behov.

Vårdhjälpen är en digital tjänst med app och webbplats. Vårdhjälpen erbjuder digifysisk vård. Den digitala vården utförs genom ett underleverantörsavtal med Vårdcentralen Smeden i Region Sörmland.

LinkEtta är en tjänst för bemanning och rekrytering för vårdgivare och vårdpersonal.

Ekebygruppen har cirka 150 medarbetare och en koncernomsättning på drygt 100 mkr. Koncernens fokus ligger på hög kvalitet i de tjänster som erbjuds, hög tillgänglighet och god arbetsmiljö för våra medarbetare.

Mer information finns på www.ekebygruppen.se.

Följ Ekebygruppen AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ekebygruppen AB

DIGITAL HÄLSA (201028): Ekebygruppen lanserar rikstäckande digital primärvård9.11.2020 16:35:16 CET | Pressmeddelande

Nyhetsbrevet DIGITAL HÄLSA. Hela Sveriges befolkning utgör målgrupp när Ekebygruppen i Uppsala den 10 november lanserar den nya appen Vårdhjälpen. Den nationella satsningen bygger på ett underleverantörsavtal med Vårdcentralen Smeden Eskilstuna i Region Sörmland. Ekebygruppen hade dock föredragit att använda Region Uppsala som bas för satsningen på digital vård.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum