Region Uppsala

Covid-19: Läget i Region Uppsala 18 juni

Dela

Risken för spridning av infektionen covid-19 i samhället är fortsatt hög. Det här är läget i Region Uppsala den 18 juni.

Detta är den sista lägesrapporten som publiceras i denna form. Aktuell statistik över covid-situationen kommer att fortsätta att redovisas på Region Uppsalas webbplats. Fram till den 22 juni publiceras statistiken här:

https://www.regionuppsala.se/Vard-halsa/Information-om-coronaviruset/

Den 23 juni uppdateras Region Uppsalas webbplats och då finns statistiken här:

https://www.regionuppsala.se/det-har-gor-vi/vara-verksamheter/halso-och-sjukvard/information-om-coronaviruset/

Läget i Uppsala län

 • Risken för smittspridning är fortsatt mycket hög.
 • 76 personer med bekräftad covid-19 vårdas på sjukhus, varav 9 patienter på intensivvårdsavdelning.
 • I Uppsala län har det fram till nu registrerats 2 656 fall av laboratoriebekräftad covid -19-smitta. Sammanlagt har 204 personer avlidit, varav 124 inom slutenvård/på sjukhus.
 • Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping har en ansträngd vårdplatssituation.

Nytt 18 juni

Provtagning för pågående infektion

Sedan den 17 juni erbjuder Region Uppsala alla i Uppsala län som har symtom på en pågående infektion att testa sig för att se om det rör sig om covid-19.

Provtagningen för pågående covid-19 (PCR) är avgiftsfri och utförs vid särskilda provtagningsstationer. Stationerna finns vid Kungsgärdet i Uppsala, Husläkarcentrum i Enköping samt vid Östhammars och Tierps vårdcentrum. Man bokar själv tid genom att logga in med e-legitimation på 1177.se.

De länsinvånare som av olika skäl inte kan använda e-tjänsterna på 1177.se ombes att kontakta sin vårdcentral på vanligt sätt för vidare hjälp. 

Antikroppstestning

Region Uppsala kommer i en nära framtid att erbjuda allmänheten så kallad antikroppstestning mot en egenavgift som väntas bli 200 kronor.

Tidigare åtgärder

Hälso- och sjukvård

 • Regionen Uppsala har aktiverat den särskilda sjukvårdsledningen på regional nivå och gick den 27 mars upp i förstärkningsläge med anledning av den ansträngda situationen inom vissa vårdverksamheter.
 • Besöksförbud råder på samtliga vårdavdelningar på länets sjukhus. Undantag görs för bland annat vårdnadshavare till barn.
 • Drop-in vid Region Uppsalas vårdcentraler är pausad. I stället erbjuds bokade jourtider. I övrigt är Region Uppsalas vårdcentraler öppna som vanligt.
 • Smittskyddsläkaren i Region Uppsala har beslutat att personer med misstänkt eller bekräftad infektion av covid-19 ska få avgiftsfri provtagning och vård om de vistas i Uppsala län, oavsett om de omfattas av svensk sjukförsäkring eller inte.
 • Patienter som avbokar sina besök sent eller i efterhand behöver inte betala någon avgift för uteblivet besök om orsaken är relaterad till corona. Detta gäller all sjukvård och tandvård.
 • 1177.se kan invånare självskatta sina symtom och få vägledning om de ska kontakta vården eller om det räcker med egenvård hemma. Det erbjuds också digital rådgivning till alla som bor i Uppsala län och har symtom som påminner om coronavirus (covid-19). Tjänsten har öppet vardagar kl 8-16. Invånarna får bedömning och råd av samma sjuksköterskor som bemannar 1177 Vårdguiden på telefon.

Tandvård

 • Folktandvården är tillbaka i ordinarie verksamhet, med strikta rutiner kring fysisk distansering.
 • Endast en medföljande. Patienter ombeds komma ensam eller med endast en medföljande person för att minska trängsel i väntrum och behandlingsrum.
 • Nytt arbetssätt införs temporärt med längre bokade tider för att färdigbehandla på ett besök utifrån vårdbehov, vilket ger mer plats i väntrummet.
 • Den särskilda stödkliniken för patienter med akut tandvårdsbehov och luftvägssymtom fortsätter sin verksamhet året ut.

 Kollektivtrafik

 • Trafik och samhälle påminner alla resenärer om att bara göra helt nödvändiga resor och att hålla avståndet i bussar och på tåg.

 Råd till invånarna i Uppsala län

 • Hjälp till att skydda de som är äldre eller har andra sjukdomar och de som arbetar inom vården från att bli smittade.
 • Stanna hemma och undvik sociala kontakter om du känner dig förkyld, för att undvika att fler blir sjuka.
 • Håll ett omtänksamt avstånd på cirka 2 meter till andra människor när du rör dig utanför hemmet.
 • Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.
 • Personer över 70 år bör också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.
 • Den som har möjlighet rekommenderas att arbeta hemifrån, under förutsättning att det fungerar för verksamheten.
 • De flesta behöver inte kontakta vården. Ring telefonnummer 113 13 om du har allmänna frågor om covid-19. Telefonnumret 1177 ska bara användas om du är allvarligt sjuk.
 • Tvätta händerna ofta och noggrant, det gäller både friska och sjuka. Peta dig inte i ansiktet. Hosta och nys i armvecket.

Se även Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Folktandvården vill vända kariestrenden med tandborstapp23.10.2020 10:54:05 CESTPressmeddelande

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Då är det extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. För att hjälpa barnfamiljer att göra tandborstningen roligare har Folktandvården gett tandborstningsappen Rocka munnen en Halloweenkostym. – Det är de goda vanorna i vardagen som gör skillnad, säger Anna-Cari Lindh, cheftandläkare vid Folktandvården i Region Uppsala.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum