Europaparlamentet

Covid-19-vaccineringar: Ledamöterna betonar vikten av internationell solidaritet

Dela

EU måste fortsätta sina samordnade insatser för att bekämpa covid-19-pandemin och vidta brådskande åtgärder för att öka produktionen av vacciner, anser ledamöterna.

På onsdagen debatterade Europaparlamentet EU:s gemensamma strategi för covid-19-vaccinationer med kommissionsordförande Ursula von der Leyen och representanter för det portugisiska rådsordförandeskapet. Av de svenska ledamöterna fick Hélene Fritzon (S), Jytte Guteland (S) och Peter Lundgren (SD) talartid i debatten (Här hittar du deras uttalanden, genom att klicka på deras namn). 

Ursula von der Leyen försvarade EU:s beslut att beställa vacciner gemensamt, underströk behovet av global solidaritet, samt försvarade beslutet att inte ta några genvägar i arbetet med att garantera vaccinernas säkerhet och effektivitet. Hon framhöll att lärdomar måste dras från tidigare misstag och att ”vi fortfarande inte är där vi vill vara i kampen mot viruset.”

Många ledamöter underströk att EU fattat korrekta centrala beslut, särskilt om den gemensamma europeiska strategin för vaccineringar. De betonade också vikten av att värna om medborgarnas rättigheter, garantera vaccinernas säkerhet och genomdriva EU:s regler om skadeståndsansvar.

Parlamentarikerna framhöll också att arbetet med att ta sig ur krisen måste präglas av en anda av solidaritet, såväl mellan medlemsländerna som på global nivå. EU har ett ansvar gentemot resten av världen och måste säkerställa att vacciner distribueras globalt på ett rättvist sätt. ”Ingen går säker förrän alla är säkra”, la de till.

Ledamöterna påpekade att EU underskattat utmaningarna med massproduktion av vacciner. Konkreta åtgärder måste nu därför prioriteras för att öka tillverkningen. Många talare uppmanade kommissionen att dels noggrant se till att nuvarande avtal med vaccinföretag efterlevs, dels att stödja EU-ländernas vaccindistributioner.

För att bygga medborgarnas förtroende för vaccinationsinsatserna och undvika desinformation måste EU ”säga sanningen”, påpekade några parlamentsledamöter. I detta avseende framhöll många av dem behovet av öppenhet när det gäller vaccinavtal, samt av omfattande och tydlig information om vaccineringar på nationell nivå.

Med tanke på de stora investeringar med offentliga medel som gjorts i EU:s vaccinarbete krävde flera parlamentsledamöter också ökad parlamentarisk kontroll av genomförandet av vaccinstrategin.

Du kan se hela debatten igen här. Klicka på namnen för att se de individuella uttalandena igen.

Ana Paula Zacarias, det portugisiska rådsordförandeskapet

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande (första delenandra delentredje delen)

Manfred Weber (EPP, Tyskland)

Iratxe García Pérez (S&D, Spanien)

Dacian Cioloş (Renew Europe, Rumänien)

Marco Zanni (ID, Italien)

Ska Keller (De gröna/EFA, Tyskland)

Beata Szydło (ECR, Polen)

Manon Aubry (Vänstern, Frankrike)

Bakgrund

Den 12 januari i år frågade ledamöterna i Europaparlamentets utskott för folkhälsofrågor ut kommissionen om vilka framsteg som gjorts med covid-19-vacciner. I en efterföljande plenardebatt den 19 januari diskuterade ledamöterna den globala EU-strategin för covid-19. EU-kommissionen offentliggjorde samma dag en uppdaterad handlingsplan för att stärka insatserna mot pandemin.

Under den senaste plenardebatten i januari uttryckte parlamentsledamöterna sitt fulla stöd för EU:s gemensamma arbete med att bekämpa pandemin och krävde fullständig insyn när det gäller vaccinavtal och distribuering av covid-19-vacciner.

Mer information

Pressmeddelande: “MEPs urge EU countries to be transparent about their COVID-19 vaccine supplies” (05.02.2021)

Pressmeddelande: “Covid-19-vacciner: EU måste visa enighet och solidaritet” (19.01.2021)

Ljud- och bildmaterial för journalister (EU:s vaccinstrategi)

Många ledamöter underströk att EU fattat korrekta centrala beslut om den europeiska strategin för vaccineringar © European Union 2021-EP

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum