Sveriges Ingenjörer

COVID-19: Var fjärde ingenjör permitterad - 8 av 10 jobbar hemma

Dela
Coronakrisens omfattande permitteringar och distansarbete har medfört drastiska förändringar i ingenjörernas arbetssituation, visar en ny enkät bland Sveriges Ingenjörers medlemmar.
Rapporten baseras på svar från en enkät bland Sveriges Ingenjörers medlemmmar.
Rapporten baseras på svar från en enkät bland Sveriges Ingenjörers medlemmmar.

Var fjärde ingenjör i den privata sektorn (26 procent) är permitterad på grund av krisen. Hittills har tre procent varslats om uppsägning och två procent har blivit uppsagda. Var femte ingenjör svarar att arbetsplatsen troligen kommer att varsla inom de närmaste tre månaderna. Och av denna femtedel är hälften redan permitterad.

– Förutsättningen för att Sverige ska kunna starta om snabbt är hög teknisk kompetens som ger konkurrenskraftig företag. Därför är det viktigt att de företag som kan behåller sina ingenjörer, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Arbetssituationen för ingenjörerna har förändrats snabbt. Även om många även tidigare jobbade på distans, uppger nu 8 av 10 att de jobbar hemma. Var fjärde har mer att göra än före krisen och mer än var tredje känner sig mer stressad. Det har dock även inneburit en kraftigt förbättrad upplevelse av balans mellan arbetsliv och privatliv, särskilt för kvinnor. Hälften av kvinnorna, 49 procent, svarar att balansen mellan arbetsliv och privatliv har blivit bättre. Samma siffra för männen är 41 procent och totalt upplever 44 procent ökad balans. 

– De upplevda förbättringarna pekar ut en riktning för framtidens arbetsplatser och visar att både kvinnor och män kommer att vara tveksamma till att acceptera en sämre flexibilitet när företagen startar om. I den svåra situationen som råder är det otroligt viktigt med gott och anpassat ledarskap. Arbetsgivarna bör redan nu planera för nya sätt att arbeta som tar vara på de goda erfarenheterna som enkäten pekar på, säger Ulrika Lindstrand.

Resultat från enkäten

  • Bland de svarande är 26 procent permitterade på grund av Coronapandemin
  • Hittills har 3 procent varslats om uppsägning och 2 procent har blivit uppsagda
  • Var femte ingenjör tror att egna företaget kommer att varsla inom
    de närmaste tre månaderna. Av denna femtedel är redan hälften
    permitterad i olika omfattning
  • 8 av 10 som svarat på enkäten jobbar hemma; antingen på eget initiativ eller på arbetsgivarens
  • Totalt upplever 44 procent ökad balans - 49 procent bland kvinnor och 41 procent bland män. Det är i åldrarna 30-49 år som de största positiva effekterna finns
  • Var fjärde ingenjör har mer att göra än före krisen och mer än var tredje känner sig mer stressad  
  • 4 av 10 svarar att deras välbefinnande på jobbet försämrats. Det är
    särskilt de yngsta ingenjörerna som svarar att stressen ökat och
    välbefinnandet minskat

Om enkäten
I mitten av juni skickades en webbenkät ut till ett slumpmässigt urval av Sveriges Ingenjörers yrkesverksamma medlemmar. Resultaten av undersökningen
bygger på svar från drygt 3 000 personer. Rapporten representerar uppfattningarna hos de ingenjörer som har besvarat enkäten. Mer information om enkäten och svaren finns på Sverigesingenjorer.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rapporten baseras på svar från en enkät bland Sveriges Ingenjörers medlemmmar.
Rapporten baseras på svar från en enkät bland Sveriges Ingenjörers medlemmmar.
Ladda ned bild
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

I Täby och Nynäshamn väljer flest tjejer teknikprogrammet i Stockholms län14.3.2024 07:37:00 CET | Pressmeddelande

Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna. En ny analys från Sveriges Ingenjörer visar att i vissa kommuner väljer inga tjejer teknikprogrammet, medan i andra kommuner är det upp till en tiondel. I Stockholms län har Täby 4,7 procent och Nynäshamn 4,5 jämfört med rikssnittet på 2,6 procent. Se kommunlistan i tabellen nedan.

Storsatsning krävs för att fler tjejer ska välja teknikprogrammet14.3.2024 07:37:00 CET | Pressmeddelande

Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna. En ny analys från Sveriges Ingenjörer visar att i vissa kommuner väljer inga tjejer teknikprogrammet, medan i andra kommuner är det upp till en tiondel. Analysen pekar mot den stora betydelsen av geografisk närhet till programmen, förekomsten av förebilder och kommunernas engagemang i tekniksatsningar.

I Stenungsund och på Tjörn väljer flest tjejer teknikprogrammet i Västra Götaland14.3.2024 06:37:00 CET | Pressmeddelande

Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna. En ny analys från Sveriges Ingenjörer visar att i vissa kommuner väljer inga tjejer teknikprogrammet, medan i andra kommuner är det upp till en tiondel. I Västra Götaland har Stenungsund 7,5 procent och Tjörn 7,3 jämfört med rikssnittet på 2,6 procent. Se kommuntabellen nedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye