Covidkrisen en väckarklocka i synen på behovet av social trygghet
Väl fungerande sociala trygghetssystem är avgörande för att möta covidkrisens effekter. Att införa generella trygghetssystem i världens utvecklingsländer skulle kosta. Men det ekonomiska och sociala priset för att inte göra det är ännu högre. Det visar en ny rapport från Act Svenska kyrkan, som också innehåller rekommendationer till regeringen och Sida.
Covidkrisen har lett till att länder i världen dragit ner på eller ställt in stora delar av hälsovården. Särskilt kvinnor och barn drabbas när vaccinationer, preventivmedel och annan förebyggande vård åsidosätts och skolor stängs. Våldet mot kvinnor, flickor och hbtqi-personer ökar på många platser, och cirka 100 miljoner människor väntas tryckas tillbaka i extrem fattigdom enligt Världsbanken.
Rapporten ”Social trygghet för alla – nyckel i covidkrisen” från Act Svenska kyrkan visar att social trygghet stärker individers och hela samhällens förmåga att hantera kriser, och är en avgörande del av covidresponsen. Samtidigt är det billigare att införa trygghetssystem än att låta bli.
– Avsaknaden av trygghetssystem skapar ohälsa, lägre utbildningsnivå och ökar hunger och fattigdom vilket leder till högre kostnader än införandet av trygghetssystem, säger Gunnel Axelsson Nycander, policyrådgivare för Act Svenska kyrkan och författare till rapporten.
Att omedelbart införa grundläggande social trygghet i alla utvecklingsländer skulle kosta 3,8 procent av ländernas samlade BNI.
– Det motsvarar ungefär en niondel av de krispaket som världens rika länder annonserade under två månader i pandemins början, säger Gunnel Axelsson Nycander.
Många nya stöd – men ojämnt fördelade
Under 2020 har i stort sett alla världens länder infört eller utvidgat sociala program. Det handlar om kontanta bidrag, matbistånd, arbetsmarknadsåtgärder med mera. Men stöden är ojämnt fördelade.
– I låginkomstländer, i främst Afrika, satsas 35 kronor per invånare på sociala stöd, och i regel omfattas mindre än tio procent av befolkningarna. Höginkomstländer satsar i genomsnitt 6 000 kronor per invånare, och en överväldigande majoritet av befolkningarna omfattas, säger Gunnel Axelsson Nycander.
Många utesluts i de sociala programmen
De program som regeringarna i låginkomstländer infört utelämnar en stor del av dem som behöver hjälp.
– Människor som varit ovanför fattigdomsgränsen, men som har osäkra eller informella anställningar och i covidkrisen är i akut behov av stöd utesluts. Sedan är träffsäkerheten i de urvalsmetoder som används ofta så dålig att man missar en stor del av de redan från början mest utsatta människorna, säger Gunnel Axelsson Nycander.
Ökat behov av internationell solidaritet
– Nu pågår en internationell kampanj för att skapa en global fond för social trygghet som ska bidra till ökat och bättre samordnat stöd till länders uppbyggnad av socialt grundskydd, säger Gunnel Axelsson Nycander. Det internationella samfundet har ett ansvar för att stödja uppbyggnaden av detta, inte minst i samband med covidkrisen.
Rapporten pekar också på den roll Internationella valutafonden (IMF) har. IMF menar att länder inte ska skära ned sociala utgifter eller hälsovård och utbildning.
– Trots detta rekommenderar de utvecklingsländers regeringar att minska sina utgifter inom ett eller ett par år – vilket skulle omöjliggöra de nödvändiga sociala investeringarna, säger Gunnel Axelsson Nycander.
Rekommendationer
För att skynda på uppbyggnaden av sociala trygghetssystem som inkluderar de mest utsatta människorna tar rapporten fram ett antal rekommendationer till Sveriges regering och Sida.
Till regeringen
- Verka för skuldlättnader som gör satsningar på hälsovård och social trygghet möjliga.
- Motverka att Internationella valutafonden (IMF) tvingar länder att skära ned budgetarna för hälsa och utbildning.
- Stöd initiativet till Global fond för social trygghet.
Till Sida
- Stärk länders uppbyggnad av socialt grundskydd.
- Verka för sociala program för alla i utsatta livsfaser, som allmänna barnbidrag och ålderspensioner. Minska beroendet av osäkra och rättsosäkra urvalsmetoder. Stöd aktörer som verkar i den riktningen.
- Bidra till processer för att inkludera människor utan formell anställning.
- Stöd ILO:s arbete för social trygghet för alla.
Ladda ner rapporten i sin helhet (pdf)
Kontakt
Gunnel Axelsson Nycander, policyrådgivare för Act Svenska kyrkan.
Telefon: 070-204 10 02.
E-post: gunnel.axelssonnycander@svenskakyrkan.se
Kontakter
Stefan HåkanssonPressekreterare
Presskontakt för Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkan i utlandet, samt migration, klimat, ekonomi/finans
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder
Om
Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans biståndsverksamhet. Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Svenska kyrkan undertecknar globalt investerarupprop om rättvis global tillgång till vaccin25.2.2021 15:49:08 CET | Pressmeddelande
Investerare från hela världen agerar nu för världens ledare ska både finansiera och arbeta för att vaccin ska nå fram till alla länder. I ett gemensamt upprop pekar de bland annat på att kostnaderna för dessa investeringar är små i jämförelse med vinsterna.
Nationell löneservice snart på plats i Uddevalla17.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Uddevalla blir orten där Svenska kyrkan etablerar sin nya nationella löneservice från den 1 maj 2021. Processen att hitta lokal och rekrytera en chef för verksamheten är nu inne i sitt slutskede. Fullt utbyggd kommer verksamheten att sysselsätta ett drygt 60-tal personer.
Ökade behov i pandemins spår12.2.2021 08:46:24 CET | Pressmeddelande
På söndag, den 14 februari, startar den årliga fasteaktionen för Act Svenska kyrkan. Under sex veckor, fram till palmsöndagen den 28 mars, är målet är att samla in 30 miljoner kronor. Årets fasteaktion ska bidra till att lindra konsekvenserna av att den extrema fattigdomen ökar på grund av pandemin.
112-priset till Jourhavande präst för insatser under pandemin11.2.2021 15:35:12 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkan/Jourhavande präst är en av fyra organisationer som idag tagit emot 112-priset, som delas ut årligen av SOS Alarm i samband med 112-dagen. Årets pris gick till aktörer som under 2020 gjort betydande samhällsinsatser i samband med en kris eller händelse.
Förstudie inför psalmboksrevision klar8.2.2021 14:40:17 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkans nuvarande psalmbok, Den svenska psalmboken, togs i bruk den första advent 1986. Nu förbereds en revision av den – en process som kommer att ta tid. Som en första del i förberedelsearbetet har en förstudie gjorts, som har överlämnats till kyrkostyrelsens arbetsutskott. Förstudien ligger till grund för kyrkostyrelsens fortsatta arbete med att lägga en plan för hur revideringsarbetet ska gå till.
Svenska kyrkans filmpris till Sweat6.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Filmen Sweat med manus och regi av Magnus von Horn tilldelas Svenska kyrkans filmpris 2021. Priset delas ut digitalt i samband med filmens premiär i kväll lördag under den pågående Göteborg Film Festival.
”Omvittnat engagemang och gedigen sakkunskap”5.2.2021 14:03:19 CET | Pressmeddelande
I samband med dagens regeringsombildning blev det klart att tidigare statssekreteraren på UD Per Olsson Fridh blir biståndsminister efter Peter Eriksson. Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén ser i honom en biståndsminister som kommer att ”driva de globala frågorna både engagerat och strategiskt”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum