Spring Wine & Spirits AB

Croft Port, klassisk producent av högkvalitativa portviner sedan 1588, lanserar en riktig ”winter warmer”, Croft 10 Year Old Tawny Port.

Dela

Det sägs att de finaste sakerna i livet är bäst sparade till sist. Den 1.a december, lagom till slutet av året, lanserar ett av de äldsta portvinshusen Croft Port, Croft 10 Year Old Tawny Port, ett rikt och läckert starkvin med en touch av exotisk frukt. Detta förträffliga portvin är den perfekta ”winter warmer” och passar utmärkt till bakverk och desserter med mandel, bär och mörk choklad.

Croft 10 Year Old Tawny Port har en komplex, tilltalande doft med avrundade, kryddiga aromer, antydan till valnötter, knäck, diskret ton av fatlagring mot en bakgrund av tropiska frukter och syltig frukt.

Portvinet är fylligt, behagligt avrundat med koncentrerad smak av solmogna fikon, torkad mango och ingefära, torkade bär, persika och aprikos. Eftersmaken är lång och rik med toner av karamelliserat socker, grädde och salviahonung. Den klassiska ”tawny” färgen, ljust tegelröd med bärnstensfärgad kant, är inbjudande.

Croft 10 YO Tawny Port är ett läckert dessertvin som särskilt passar till bakverk och desserter med mandel, bär och mörk choklad eller till högklassig blåmögelost. En klassiker är att servera ett portvin som detta efter måltiden, som det är, eller med valnötter eller lättrostade mandlar. Serveras gärna svalare, vid ca 15C, så att aromerna framträder tydligare.

Basen för Croft 10 Year Old Tawny är utvalda, egna basviner lagrade på 630 liters ekfat med diskret rostning efter sedvanlig jäsning på tank som avbryts med tillsats av neutral sprit när vinet nått 6-7%-vol. Basvinerna blandas sedan till det färdiga vinet med den eftersökta husstilen och kvaliteten. Restsocker: 113 gr/L.

Croft Port, med anor från 1588, är en av de äldsta portvinsproducenterna. De första dokumenten om firmans verksamhet som portvinsexportör är från detta år, samtidiga med de första dokumenten om export av portvin. Först 1736 tog firman namnet Croft, då John Croft, från en väletablerad vinfirma i Yorkshire, kom in i verksamheten. Familjen Croft spelade en framträdande och inflytelserik roll i utvecklingen av portvinets framställning och handel under 1700- och 1800-talen, vilket gjorde att namnet Croft fick en särskild prestige i branschen. Deras förkärlek för portvin sades bäst av Percy Croft: ”Varje tillfälle där man inte dricker portvin är bortslösad tid.” Croft Port ägs numera av ättlingarna till två andra gamla, kända portvinsfamiljer, Yeatmans och Fladgates (The Fladgate Partnership som står bakom Fonseca och Taylor’s).

Croft Port äger en av Douros allra bästa vingårdar, Quinta da Roêda. Druvorna från denna egendom genomgår en traditionell framställning där druvorna fottrampas under 4 timmar. Endast 2% av portvinerna tillverkas så idag!

Utmärkelser i internationell vinpress:

  • Wine Spectator Insider, maj 2012 -93 poäng av 100
  • International Wine & Spirit Competition, 1991 –Bronsmedalj
  • Revista de Vinhos (Portugal) 17 poäng

Croft 10 Year Old Tawny Port 
Ursprung: Portugal, DOC Porto | Producent: Croft Port | Druvor: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão, Tinta Roriz, Tinta Barroca | Vol: 75cl | Alk: 20% | Art nr: 8039 | Pris: 219 kr | Lansering: 1 december 2015

För mer information, vänligen kontakta; 
Elizabeth Pezon, produktchef på Spring Wine & Spirits 
tel 076-819 26 15 elizabeth.pezon@springwine.se

www.springwine.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Croft 10 year old Tawny Port
Croft 10 year old Tawny Port
Ladda ned bild
Croft 10 year old Tawny Port Giftpack
Croft 10 year old Tawny Port Giftpack
Ladda ned bild

Om

Spring Wine & Spirits AB
Spring Wine & Spirits AB
Box 3006/Vårby allé 39
143 03 Vårby

08 672 77 00http://www.springwine.se/

Spring Wine & Spirits AB importerar, säljer och marknadsför vin och sprit. Företaget blev utnämnt till Årets Importör 2014 av tidningen Allt om Vin. Spring Wine & Spirits har 25 medarbetare och är ett helägt dotterbolag till Spendrups Bryggeri AB. Vi arbetar nära tillsammans med Spendrups Bryggeri, framförallt avseende försäljning och distribution. Sedan starten 1995 har Spring Wine & Spirits vuxit till att bli en ledande distributör av vin till Sveriges restaurangmarknad och är leverantör av ett brett sortiment till Systembolaget. Spring Wine & Spirits representerar ett 80-tal vin- och spritproducenter på den svenska marknaden. De största varumärkena i portföljen är bland annat Cantina Zaccagnini, E & J Gallo Winery, Codorníu, Barefoot Wines, Codorníu, Trapiche, Ogier, Laroche, Boschendal, El Coto, Cono Sur, Peter Lehmann, Frescobaldi, McPherson och Plantation Rum

Följ Spring Wine & Spirits AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Spring Wine & Spirits AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum