CSN föreslår att giltighetstiden för körkortslån förlängs
CSN vill att giltighetstiden för körkortslån förlängs från ett år till tre år. Myndigheten vill även utveckla sin information för att få fler personer att utnyttja lånet. Det redovisas i en ny rapport till regeringen.
I somras fick CSN ett uppdrag från regeringen om att lämna förslag på åtgärder för att förenkla och effektivisera hanteringen av körkortslån.
Bakgrunden till uppdraget är att regeringen tyckt att en förhållandevis liten andel av den anvisade låneramen som CSN fått för körkortslån utnyttjas. Fram till den 1 oktober 2020 har 33 miljoner kronor av den årliga låneramen på 150 miljoner kronor utnyttjats.
Av de drygt 17 500 personer som beviljats körkortslån fram till den 1 oktober 2020, har så många som 6 348 personer (35 procent) inte begärt någon utbetalning av lånet. Orsakerna till detta kan vara många, men det finns tecken på att låntagarna upplevt det som svårt att förstå de olika stegen i processen och att reglerna är restriktiva.
Samverkan om uppdraget
Under hösten har CSN samrått med trafikskolor, Arbetsförmedlingen, Trafikverket, Transportstyrelsen och Sveriges Trafikutbildares riksförbund om eventuella problem och möjliga lösningar. CSN har även skickat ut en enkät till kunder som haft körkortslån.
Av enkätresultatet framgår att en relativt stor del av personerna med körkortslån velat ha längre tid på sig för att ta körkort, eller en möjlighet att ansöka om körkortslån på nytt.
Trafikskolorna vittnar också om att målgruppen för körkortslån har en längre startsträcka och ett stort behov av utbildning, vilket kan göra att det är svårt att hinna med inom den nuvarande giltighetstiden på ett år.
- Genom att förlänga giltighetstiden till tre år bör även de som fått oväntat förhinder som sjukdom, tillfälligt arbete, föräldraskap i början av giltighetstiden få större möjlighet att utnyttja sitt lån, säger Åsa Lindahl, chef för CSN:s rättsavdelning.
Arbetsförmedlingens roll
Arbetsförmedlingen har inte något tydligt uppdrag om att informera om körkortslånet, eller verka för att deras kunder tar körkort. CSN föreslår därför att Arbetsförmedlingen får ett uppdrag att informera om körkortslånet eftersom syftet med körkortslånet är att underlätta vägen till arbete.
CSN lyfter även möjligheter till förbättringar i den egna hanteringen av körkortslån genom att se över den information som ges till läntagare i syfte att göra den tydligare och mera anpassad. Myndigheten lämnar därutöver förslag på utveckling av digitala kommunikationslösningar när möjlighet finns.
För mer information: Åsa Lindahl, rättschef på CSN, 060-18 60 07.
Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-119 65 51
Fakta Körkortslån
Körkortslånet infördes den 1 september 2018. Fram till den 1 oktober 2020 hade 17 500 personer fått lånet. Av dessa är 37 procent kvinnor, 63 procent är män. 62 procent av alla som beviljats lånet är utländska medborgare.
Körkortslånet riktar sig till arbetslösa mellan 18 och 47 år som uppfyller vissa villkor. Maxbeloppet är 15 000 kronor. Lånet betalas ut förskottsvis i delbelopp om 5 000 kronor, efter begäran av låntagaren. Innan den första utbetalningen görs kontrollerar CSN att låntagaren har skrivit in sig på en godkänd trafikskola och där uppvisat ett giltigt körkortstillstånd.
Körkortslån får enbart användas för vissa kostnader som uppkommer i samband med utbildning för att ta B-körkort samt kunskapsprov och körprov. Ett beslut om körkortslån är vanligtvis giltigt i ett år.
Dokument
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 40 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Stockholms län har de högsta studieskulderna22.1.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De högsta genomsnittliga studieskulderna har personer som bor i Solna, Stockholm, Lund och Uppsala. Lägst skuldnivå har man i Filipstad, Ljusnarsberg, Perstorp och Olofström. I dagarna får knappt 1,7 miljoner personer besked om sina studielån.
Inga stora skillnader i boendekostnader för högskolestuderande - oavsett utbildningsort19.1.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Varje fjärde högskolestuderande med studiemedel anger att det har det svårt att hitta en bostad i samband med studierna. Däremot upplevs boendekostnaden vara liknande vare sig man bor i Stockholm, Malmö, Göteborg eller i mindre städer. Det visar en ny undersökning från CSN.
Studerande mår sämre i spåren av pandemin30.12.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen studerande som uppger att de mår bra eller mycket bra har minskat sedan 2017. Andelen som mår dåligt eller mycket dåligt har samtidigt ökat. En förklaring till det försämrade läget är pandemin, visar en ny undersökning från CSN.
Högst andel studerande lånar till undervisningsavgifter i Östeuropa och Australien11.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Merkostnadslånet i studiemedlet är vanligast bland studerande i länder med höga undervisningsavgifter. Högst andel studerande med merkostnadslånet finns i Östeuropa och Australien, visar en ny studie från CSN.
Låg kunskap om studiemedlet hos gymnasieungdomar28.10.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen gymnasieungdomar som studerar vidare är betydligt lägre än den andel som planerar att läsa på högskolan. Samtidigt är kännedomen om studiebidraget och studielånen bland gymnasieungdomar låg, visar en ny myndighetsgemensam rapport från CSN, UKÄ och UHR.
Antalet studerande i USA minskar kraftigt7.10.2020 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet som studerar med studiemedel i utlandet minskar kraftigt. USA sticker ut. Där har antalet minskat med 33 procent de senaste fem läsåren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum