CUPRA Sverige

CUPRA EKS presenterar sin line up inför FIA ETCR 2022

Dela

CUPRA EKS presenterar en stark föraruppställning inför årets FIA ETCR, bland annat ingår två mycket framgångsrika svenskar i teamet.

CUPRA EKS line up inför FIA ETCR 2022.
CUPRA EKS line up inför FIA ETCR 2022.
  • Svenska ETCR-mästaren Mattias Ekström och spanska racingesset Jordi Gené får sällskap av Tom Blomqvist och Adrien Tambay i CUPRA EKS satsning i FIA ETCR 2022.
  • 2021 års vinnare, CUPRA e-Racer, deltar med ett helt nytt utseende som speglar CUPRAs progressiva designspråk med inspiration från den digitala världen.
  • CUPRA EKS gör sin debut, med förnyat partnerskap och en ny vinnande föraruppställning, i PAU, Frankrike, 6-8 maj.

Martorell, Spanien, 19 april 2022 – CUPRA EKS avslöjar sin spännande line up inför årets FIA ETCR eTouring Car World Cup, det blir Tom Blomqvist och Adrien Tambay som ansluter till e-racingteamet med nuvarande ETCR-mästaren Mattias Ekström och Jordi Gené.

Blomqvist, son till den svenska motorsportikonen och rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist, blev 2010 den yngste Formel Renault UK-mästaren någonsin, bara var 16 år gammal. Sedan dess har svensken tävlat i tyska Formel 3, DTM, Formel E och utmanat första platsen i Macau Grand Prix flera gånger. 28-åringen har också tävlat i Blancpain GT Series, FIA World Endurance Championship och IMSA SportsCar Championship – vunnit både 24 Hours of Spa (2018) och Daytona 24 Hours (2022), slutade tvåa i LMP2 på 24 Hours of Le Mans (2021) och trea på Petit Le Mans (2019).

Efter starten på sin racingkarriär i Tyskland har Parisfödda Tambay, son till den tidigare Formel 1-vinnaren Patrick Tambay, tävlat i Formel 3-serien Euroseries, Auto GP, GP3 (vinnare på Spa-Francorchamps) och i DTM. Precis som Blomqvist kommer 31-åringen att göra sin FIA ETCR eTouring Car World Cup debut med CUPRA EKS i år.

Gené har arbetat med CUPRA under större delen av sin racingkarriär. Som en av världens bästa testförare av standardvagnar, är Gené, som förra året kom på fjärde plats bland ETCR-förarna, avgörande för den fortsatta utvecklingen av CUPRA e-Racer – världens första 100% eldrivna standardvagnsracer.

Ekström är regerande ETCR-mästare och grundare av EKS. Den 41-åriga svensken anses vara en av världens mest mångsidiga förare och har tävlat i FIA World Rally Championship, NASCAR, Bathurst 24 Hours och Dakar Rallyt. Han är en FIA World Rally Cross-mästare (2016), en tvåfaldig DTM-mästare (2004 och '07), STCC-mästare (1999) och trefaldig vinnare av Race of Champions (2006, '07 och '09).

När CUPRA e-Racer gör sin debut i 2022 års upplaga av FIA ETCR eTouring Car World Cup i franska Pau Ville (6-8 maj), kommer den att dyka upp i en helt ny tappning. Den flerskiktade och kameleontiska karossfärgen, med gröna och violetta nyanser och neongula accenter är en design inspirerad och influerad av den digitala världen och speglar varumärkets progressiva estetik.

CUPRA e-Racer har också viktoptimerats och med förstärkta delar blir den ännu mer robust. Bilen kommer också att ha en ny taklucka precis ovanför föraren samt löstagbara plastfönster som ökar den medicinska säkerheten med direkt åtkomst till föraren även om det inte går att ta sig in genom dörrarna.

”Vi är väldigt glada över att kunna presentera vår spännande line-up av CUPRA EKS-förare inför årets FIA ETCR eTouring Car World Cup”, säger Xavi Serra, utvecklingschef på CUPRA Racing, och fortsätter, ”Att få in förare av Tom Blomqvists och Adrien Tambays kaliber i den helelektriska serien för första gången är något alldeles speciellt, och vi är säkra på att de kommer att anpassa sig väl och få mycket goda resultat. Mattias Ekström och Jordi Gené bidrar båda med den erfarenhet, tävlingsvinnande skicklighet och kontinuitet som varje team drömmer om att ha."

"Jag längtar efter att få starta säsongen. Förra året skrev teamet historia. I år är utmaningen att ta hem FIA ETCR-mästerskapet och jag är här för att bidra till att vi når dit. Min passion för racing har inga gränser och att dela denna passion med ett så fantastiskt team kommer att inspirera mig att göra mitt allra bästa på banan", säger Adrien Tambay, CUPRA EKS-förare.

"Jag är väldigt motiverad och tror att detta blir en enorm upplevelse för mig eftersom FIA ETCR-mästerskapet är ett steg framåt inom elbilsracing. Jag är stolt över att få genomföra detta äventyr tillsammans med CUPRA EKS och vi är fast beslutna i vår målsättning att ta hem segern", säger Tom Blomqvist, CUPRA EKS-förare.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

CUPRA EKS line up inför FIA ETCR 2022.
CUPRA EKS line up inför FIA ETCR 2022.
Ladda ned bild
CUPRA e-Racer i ny kostym inför årets säsong.
CUPRA e-Racer i ny kostym inför årets säsong.
Ladda ned bild
Tom Blomqvist och Adrien Tambay är del av team CUPRA EKS.
Tom Blomqvist och Adrien Tambay är del av team CUPRA EKS.
Ladda ned bild
Jordi Gené, CUPRA EKS-förare.
Jordi Gené, CUPRA EKS-förare.
Ladda ned bild
Adrien Tambay, CUPRA EKS-förare.
Adrien Tambay, CUPRA EKS-förare.
Ladda ned bild
Tom Blomqvist, CUPRA EKS-förare.
Tom Blomqvist, CUPRA EKS-förare.
Ladda ned bild
Mattias Ekström, CUPRA EKS-förare.
Mattias Ekström, CUPRA EKS-förare.
Ladda ned bild
CUPRA e-Racer redo inför FIA ETCR 2022.
CUPRA e-Racer redo inför FIA ETCR 2022.
Ladda ned bild

Om

CUPRA är en okonventionell utmanare som förenar stimulerande design, elektrifiering och prestanda för att inspirera världen från Barcelona. CUPRA, som lanserades 2018, har sitt huvudkontor och racinggarage i Martorell, Barcelona, Dessutom har CUPRA ett världsomspännande återförsäljarnätverk.

Under 2021 fortsatte CUPRAs uppåtgående trend med en tredubbling av försäljningen och 80 000 levererade bilar, främst tack vare framgångarna med CUPRA Formentor. CUPRA bevisar att elektrifiering och sportighet är en perfekt matchning och under 2022 utökar man utbudet av CUPRA Born – märkets första helt eldrivna bil – med ett urval av batteristorlekar och en kraftfullare e-Boost-version. En exklusiv version av CUPRA Formentor VZ5 i begränsad upplaga lanseras också. CUPRA Tavascan, företagets andra helt eldrivna modell, marknadslanseras 2024, följt av företagets första eldrivna stadsbil, inspirerad av CUPRA UrbanRebel Concept, 2025.

CUPRA vann PURE ETCR, världens första helt elektriska standardvagnsmästerskap för flera märken och fortsätter att delta i Extreme E, där man tävlar off-road i eldrivna SUV:ar. CUPRA är FC Barcelonas officiella bil- och mobilitetspartner, World Padel Tours premiumsponsor och officiell sponsor för eSports Club Finetwork KOI. Tillsammans med märken som Primavera Sound och De Antonio Yachts, har de skapat CUPRAs lifestyleuniversum. CUPRA Tribe består av ett team av ambassadörer som vill vara den drivande kraften bakom förändring. Bland medlemmarna finns den tyske målvakten Marc ter Stegen och Ballon d'Or samt fotbollsfotbollsspelaren Alexia Putellas som fått utmärkelsen Best FIFA Award samt de olympiska guldmedaljörerna Adam Peaty, Melvin Richardson och Saúl Craviotto.

Följ CUPRA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CUPRA Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum