Svenska Curlingförbundet

Curling: SM i Jönköping med alla topplag i startfältet

Dela

Jönköpings CC står som värd SM för damer, herrar och rullstolscurling där totalt 30 lag finns med i kampen om SM-titlar och medaljer i elitklasserna för damer, herrar och rullstolscurling. På dam- och herrsidan är lag Hasselborg och lag Edin givna favoriter till att försvara sina SM-guld. Vid SM i rullstolscurling är det svårare att peka ut några givna favoriter.

– Vi har ett brett och starkt startfält där alla våra landslagsspelare är uppblandade när dom tävlar för sin hemmaklubb, säger Peter Narup, förbundskapten rullstolscurling.

De regerande OS-mästarna lag Hasselborg med Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs har radat upp internationella segrar under säsongen med bl.a EM-guld och tre titlar på den kanadensiska Grand Slam touren. Dom kommer till Jönköping rejält tävlingssugna efter tuffa träningsveckor.

– Vi längtar och ser fram emot SM i helgen. Det är alltid kul att tävla på hemmaplan och Jönköping är en av våra favoritplatser i Sverige. Vi värderar SM högt och målsättningen är självklar. Vi siktar på att försvara SM-guldet men vet att det inte kommer enkelt, säger Sara McManus.

I startfältet finns flera lag som satsar hårt och ser sin chans i Jönköping. Största utmanarna mot lag Hasselborg är klubbkompisarna i lag Wranå som även dom gått starkt på den internationella touren under säsongen.

Utmanare finns också i Team Moberg från Mjölby AI som efter SM i Jönköping åker till Ryssland för att representera Sverige i Junior-VM.  

Grundserien vid SM herrar startade med två spelpass redan under onsdag eftermiddag och där inledde favoriterna lag Edin med storseger 9-0 mot Sollefteå CK. 

– Vi gillar verkligen att tävla i Jönköping. Arenan är fantastisk och vi hoppas på superbra isar under hela SM, precis som det var förra året. Bland det bästa vi har tävlat på faktiskt, säger Niklas Edin.

Karlstadslaget med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och coach Fredrik Lindberg kommer till Jönköping efter två veckor med träning och är taggade för nästa tävlingsperiod som inleds med SM.

– Vi var lite mentalt trötta i den sista Grand Slam tävlingen och den här träningsperioden var efterlängtad av oss alla. Med SM startar vi uppbyggnaden mot VM i slutet av mars som är säsongens stora mål, säger Niklas.

16 lag tävlar i herrklassen och Niklas har självklart stenkoll på motståndet som väntar. 

– Jag ser minst fem givna slutspelslag och där finns bl.a lag Nyman från Leksand och våra klubbkompisar i lag Magnusson. Det är härligt att vi är igång med SM och självklart siktar vi på att försvara vårt guld i en spännande final på söndag eftermiddag, avslutar Niklas.      

Herrarna var först ut med premiärmatcher på onsdag eftermiddag. Damerna startar idag torsdag kl 08:00 och första spelpasset för rullstolscurling på fredag kl 08:00.

Följ alla liveresultat från SM 2020

https://www.curling.se/tavla/sm-tavlingar2019-2020/smdamerherrarochrullstolscurling2020/Liveresultat/

Tidsprogram SM 2020

https://www.curling.se/tavla/sm-tavlingar2019-2020/smdamerherrarochrullstolscurling2020/tidsprogramdamherrrullstol2020/

Spelprogram och resultat SM herrar 2020

https://www.curling.se/tavla/sm-tavlingar2019-2020/smdamerherrarochrullstolscurling2020/A-stegeSMHERRAR/   

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

Efterlängtad säsongspremiär för lag Edin i Schweiz28.8.2020 11:30:20 CESTPressmeddelande

Fjolårssäsongen fick ett abrupt slut pga Corona-pandemin med inställt VM och inställda tävlingar på den kanadensiska proffstouren. Och osäkerheten har varit stor inför upptakten av den här säsongen. Men för några veckor sedan kom beslutet att tävlingen Baden Masters i Schweiz kommer att spelas den här helgen och det är ett superladdat lag Edin (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren) som förbereder sig för premiären.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum