Svenska Curlingförbundet

Curling-VM: Lag Edin slutspelsklara efter magisk vändning i toppmötet mot Kanada

Dela

Lag Edin med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och Daniel Magnusson har som första lag säkrat en plats i slutspelet vid Curling-VM i Calgary efter seger 9-7 mot Kanada.

Och på vilket sätt dom gjorde det. Lag Edin vände ett 2-6 underläge efter sju spelade omgångar till seger 9-7 efter hela fyra poäng i matchens sista omgång. 

– Helt otroligt. Den vändningen var magisk och enormt imponerande, säger förbundskapten Maria Prytz till curling.se  

Halvtidsvila med underläge 1-5

– Det var riktigt trixigt att få till ett bra spel och alla lag kämpade lite med isarna vid det här spelpasset. Trots underläget hade vi ett bra snack och fortsatte kämpa med tålamod. Det gav utdelning med fina lägen som kunde utnyttja på bästa, säger förbundskapten Maria Prytz.

Slutspelsplatsen klar. Jakten på en direktplats i semifinaler väntar.

– Dom två sista matcherna är oerhört viktiga. Lag med placering 1-2 tar en direktplats i semifinaler och det har vi siktet inställt på nu, säger Maria.

Slutspelsplatsen innebär också att Sveriges herrar som första lag (förutom värdnationen Kina) har säkrat en plats i OS 2022.

Kamp om VM-medaljer och OS-platser

14 lag finns med i startfältet vid VM Herrar 2021 som inleds med en grundserie där alla möter alla. Efter avslutad grundserie väntar slutspel för de sex bäst placerade lagen. Lag med placering 1-2 går direkt till semifinal. Lag med placering 3-6 spelar kvartsfinal för att nå de sista semifinalplatserna.

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum