Svenska Curlingförbundet

Curling-VM mixed dubbel: Vinst mot Kina 11-7 – Sverige har säkrat en slutspelsplats och OS-plats 2022!

Dela

Curling.se får tag på en svensk VM-trupp i bilen på väg hem till hotellet och vi möts av härlig svensk glädje. Segern mot Kina med 11-7 säkrade en slutspelsplats och därmed en OS-plats 2022 för Sverige.

Det blir första gången som Sverige spelar OS i disciplinen som gjorde premiär på OS-programmet 2018. 

– Det känns helt fantastiskt. En OS-plats var det första stora delmålet på VM och nu ska vi ladda om för avslutningen av gruppspelet för att säkra en direktplats i semifinal. Och självklart drömmer vi om ett VM-guld, säger Oskar Eriksson och Almida de Val.

Med sju raka vinster blev Sverige det första laget som är klara för slutspel. Detta trots att två matcher återstår i gruppspelet.

– Jag är stolt och enormt imponerad över nivån på spelet. Speciellt med tanke på den speciella säsongen med små möjligheter till tuffare matchträning innan VM, säger förbundskapten Alison Kreviazuk.

I de två sista matcherna imorgon väntar Nya Zeeland och Schweiz.

Efter avslutat gruppspel väntar slutspel för de tre bäst placerade lagen i varje grupp. Lag med placering 1 i respektive grupp går direkt till semifinal. Lag med placering 2-3 spelar kvartsfinal. De sju bästa lagen vid årets VM tar också en kvotplats till OS 2022. För att avgöra den rankingen kommer det även att spelas en match för avgöra placering 7-8.

Mixed dubbel är en relativt ny och offensiv form av curling som endast kräver två spelare i varje lag. Det är en social och rolig tävlingsform med snabbare matcher och taktiska utmaningar med lite annorlunda regler. Båda lagen spelar sex stenar i varje omgång, varav en för varje lag är förplacerad i starten av omgången. Grenen gjorde premiär på OS-programmet 2018.

Sveriges matcher och spelprogram vid VM Mixed dubbel 2021

Liveresultat från VM Mixed dubbel 2021

Livesändningar på World Curling TV (YouTube)

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum