Linköpings kommun

”Cykling utan ålder” ökar livskvaliteten inom omsorgerna

Dela

Ökad livskvalitet för personer inom omsorgsverksamheten och en del i kommunens arbete för koldioxidneutralitet. Som tredje svenska kommun ansluter sig Linköping till konceptet ”Cykling utan ålder.”

I konceptet Cykling utan ålder kan alla njuta av en cykeltur. Foto: Niclas Alsö, Linköpings kommun
 

”Cykling utan ålder” är en dansk förening och ett koncept, som innebär att personer inom kommunens äldre- och funktionshinderomsorg får möjlighet att komma ut på cykelutflykter, för att få frisk luft, se nya vyer och uppleva andra miljöer än de vardagliga.

– Det är viktigt att våra äldre känner att de har en meningsfull vardag. Människor i alla åldrar mår bra av att vara utomhus. Vi ser ”Cykling utan ålder” som ett sätt att öka livskvaliteten hos de äldre, genom att de får möjlighet att komma ut, säger Mikael Sanfridson (S), kommunalråd och ordförande för äldrenämnden.

Cyklarna är rickshawliknande elcyklar med sufflett och benskydd. Varje cykel har plats för två passagerare.

– ”Cykling utan ålder” är ett hälsofrämjande koncept där de boende får möjlighet till naturupplevelser på ett nytt sätt. Det är ett gott exempel på hur kommunen tillsammans med frivilligorganisationer kan öka kvaliteten i äldreomsorgen och samtidigt bidra till ett hållbart resande, säger Nils Hillerbrand (MP), miljökommunalråd.

Linköpings kommun har köpt tre cyklar. En cykel placeras på Åleryds, Hagalunds respektive Stiglötsgatans vårdbostäder. Övriga enheter som ligger i närheten kan använda cyklarna. Volontärer kommer att följa med på cykelutflykterna. Innan dessa är rekryterade och utbildade kan personal eller anhöriga fungera som förare.

Några medarbetare får utbildning i höst, men projektet startar i full skala våren 2017. Då genomför kommunen en workshop med volontärer, personal och organisationer.

Vid äldredagen som genomförs på Konsert & Kongress i morgon, tisdag 13 september, deltar konceptets grundare Ole Kassow som föreläsare och utställare. Cyklarna finns på plats.

Kommunen beräknar kostnaden för ”Cykling utan ålder” till 300 000 kronor för inköp av elcyklar, utbildning av volontärer och personal, införandet av ett digitalt bokningssystem för varje cykel, informationsinsatser med mera.

För ytterligare information kontakta Mikael Sanfridson (S) kommunalråd och ordförande i äldrenämnden, telefon 0722-40 08 24, Nils Hillerbrand (MP), miljökommunalråd telefon 0703-62 62 40 eller projektledare Gunilla Carnstam, omsorgskontoret, telefon 013- 20 84 21.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum