Trafikverket

Då fattas beslutet om var Kirunas nya station ska ligga

Dela

Nu intensifierar Trafikverket arbetet med att ta fram en järnvägsplan för en ny järnvägsstation i Kiruna. - I juni 2021 skall Trafikverkets ställningstagande om lokaliseringsalternativ vara klart och presenteras, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket.

Trafikverket ansvarar för att det finns en tillgänglig och funktionell järnvägsstation för person- och godstrafik i Kiruna. Både regionala och nationella näringar och intressenter har visat ett stort intresse av den nya stationens lokalisering.

- Det känns otroligt bra att vi nu närmar oss ett beslut i denna fråga. Det väldigt viktigt att Trafikverket har en faktabaserad och saklig dialog med övriga parter för att få ett så bra underlag som möjligt innan vi fattar ett beslut, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket.

Bred förankring av projektet

Under arbetet kommer Trafikverket jobba med en referensgrupp där bland andra Region Norrbotten, Kiruna kommun, LKAB, turistnäringen samt två samebyar ingår.

- Syftet med gruppen är att få in så mycket kompetens och kunskap som möjligt. Något som kommer att möjliggöra en bred förankring av projektet, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket.

Trafikverket jobbar med flera olika placeringsalternativ:

  • behålla stationen i befintligt läge
  • placera stationen vid nya centrum eller i anslutning till flygplatsen
  • yttre alternativ strax norr respektive söder om Kiruna.

Trafikverket kommer, med start under andra halvan av 2020, även att genomför ett antal samråd utifrån de olika lokaliseringsalternativen.

- Under samråden som kommer att hållas i augusti eller september vill Trafikverket kunna presentera så tydliga alternativ som möjligt. Då kommer också den berörda allmänheten att få möjlighet att tycka till, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket.

 Referensgruppen:

LKAB, Gabna sameby, Laevas sameby, Swedish Lapland, Kiruna Lapland, Regionala kollektivtrafikmyndigheten, Kiruna kommun, Region Norrbotten, Swedavia och Länsstyrelsen i Norrbotten

Nyckelord

Kontakter

För ytterligare information kontakta:
Peter Jonsson, presskommunikatör, 010-123 42 20, peter.g.jonsson@trafikverket.se
Marie Stenman, projektledare
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum