Djurens Rätt

Dafgårds ställer krav på djurvälfärden för kycklingar genom European Chicken Commitment

Dela

Företagsjätten Dafgårds är nästa svenska företag att ställa krav på kycklingbranschen genom att ta med European Chicken Commitment (ECC) i sina inköp. Beslutet gäller för deras färdiga rätter Dafgårds, Billys och Gorbys. Ett konkret och tydligt sätt att förändra för de djur som är flest och som har det sämst, menar Djurens Rätt.

Fler kycklingar får möjlighet till utomhusvistelse genom ECC. Foto: Shutterstock/Pazargic Liviu
Fler kycklingar får möjlighet till utomhusvistelse genom ECC. Foto: Shutterstock/Pazargic Liviu

Dafgårds som hamnar på plats nio över de största livsmedelsföretagen i Sverige säger såhär om beslutet:

– Djuromsorg är en väldigt viktig fråga för oss. Vi arbetar långsiktigt med att förbättra för djurens tillvaro och genom att ansluta till ECC ser vi till att ytterligare uppmärksamma och öka djuromsorgen för kycklingarna, säger vice VD Magnus Dafgård. 

Dafgårds inkluderar sina färdiga rätter i beslutet; Dafgårds, Gorbys och Billys. De ser även till att fler kycklingar kommer ut i friska luften genom att inkludera detta i policyn. Att det kommer göra stor skillnad för många djur råder det inga tvivel om. 

– Vi är oerhört glada över att Dafgårds valt att göra detta. Det är ett viktigt beslut som påverkar oerhört många djurs levnadsstandard och konkret visar hur de som företag tar sitt ansvar för att höja nivån för djurvälfärd, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt. 

Om European Chicken Commitment (ECC)

European Chicken Commitment är ett antal välfärdskriterier som ska öka kycklingarnas välmående. Bland kriterierna ingår bl.a. större yta för kycklingarna att röra sig på samt slopandet av snabbväxande turbokycklingar. I några länder med stark opinion för djurvälfärd, som Sverige, ingår också utevistelse/vinterträdgårdar som ett kriterium. Närmare 170 företag i Europa har valt att arbeta enligt ECC, bland dessa Nordrest, KFC, Espresso House och franska Lidl. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fler kycklingar får möjlighet till utomhusvistelse genom ECC. Foto: Shutterstock/Pazargic Liviu
Fler kycklingar får möjlighet till utomhusvistelse genom ECC. Foto: Shutterstock/Pazargic Liviu
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Hur ser djurvälfärden ut hos matkasseföretagen?20.1.2021 09:00:00 CETPressmeddelande

I en ny rapport av Djurens Rätt rankas matkasseföretagens hållbarhetsarbete utifrån djurvälfärd med fokus på kycklingar, detta då 94 % av alla djur som används som livsmedel är just kycklingar. Tillsammans med Hello Fresh, Marley Spoon, Veckansmiddag och Årstiderna hamnar Matkomfort i toppen av rankingen i företag som tar ansvar. Marknadsledande Linas matkasse och sju andra företag hamnar i botten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum