Dagens industriDagens industri

Dagens industri utnämner Näringslivets mäktigaste kvinna 2022

Dela

Caroline Berg, styrelseordförande, Axel Johnson, har idag utnämnts till Näringslivets mäktigaste kvinna 2022 av Dagens industri. Motiveringen lyder som följer: "Svensk handels mesta maktspelare har med sitt inflytande över svenskarnas konsumtionsmönster en nyckelroll i den gröna omställningen. Med starkt fokus på både miljömässig och social hållbarhet följer hon familjetraditionen."

Caroline Berg, styrelseordförande, Axel Johnson, har idag utnämnts till Näringslivets mäktigaste kvinna 2022 av Dagens industri. Motiveringen lyder som följer:

"Svensk handels mesta maktspelare har med sitt inflytande över svenskarnas konsumtionsmönster en nyckelroll i den gröna omställningen. Med starkt fokus på både miljömässig och social hållbarhet följer hon familjetraditionen."

”Vi behöver komma till en punkt, gärna snart, där den här typen av listor inte behövs längre”, säger Caroline Berg i samband med att hon koras till Näringslivets mäktigaste kvinna 2022.

”Samtidigt tror jag att det är viktigt med förebilder. Vi är fortfarande i en situation där vi inte har ett jämställt näringsliv. Det behöver vi förändra.”

Caroline Berg säger att hon ser utmärkelsen som ett viktigt kvitto för medarbetarna inom Axel Johnson, ett ägarbolag hon leder i egenskap av ordförande sedan 2015.

”Det är en bekräftelse på att vi gjort väldigt mycket rätt de senaste åren. Det känns väldigt kul.”

Dagens industri har idag publicerat en lista över de 125 mäktigaste kvinnorna i svenskt näringsliv. Följ länken för att läsa hela listan, www.di.se. Utöver priset till Näringslivet mäktigaste kvinna har vi också utnämnt vinnare i följande kategorier:

Årets Toppchef: Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall
Motivering: Som vd för landets största energibolag är hon en nyckelspelare i samhällets- och industrins gröna omställning. Fossilfri och fritt flödande energi är en förutsättning för att framtidssäkra svensk basindustri.

Årets Ägare: Louise Lindh, ägare Lundbergsfären
Motivering: Gav upp arkitektdrömmarna för att föra familjens fastighetsbolag in i framtiden. Med stark pliktkänsla och omsorg om såväl anställda som aktieägare förvaltar hon sedan 2016 Lundbergs Fastigheter, ursprunget till familjens mångmiljardimperium.

Årets Ägare: Katarina Martinson, ägare Lundbergsfären
Motivering: Genom att ta klivet upp i Industrivärdens styrelse fortsätter hon att stärka greppet om Lundbergimperiet. De entreprenöriella musklerna flexar hon i investeringbolaget Fidelio Capital, som är storägare i allt från Lyko och Anicura till SBC och Hemfrid.

Årets Styrelseproffs: Helene Svahn, Professor och styrelseproffs, Mercedes Benz Group m. fl.
Motivering: Lika mycket forskare som företagsledare. Hennes akademiska meriter i kombination med erfarenhet av ett snabbt föränderligt näringsliv har gjort henne till en hett eftertraktad styrelsekraft.

Årets Stjärnskott: Maria Persson Gulda, teknisk chef, H2 Green Steel
Motivering: Harvarddoktorn i teknisk fysik specialiserad på stål är den som ska göra en av Sveriges nya stora industrisatsningar till en succé. Industrins inköpare hoppas på Hole-in-one

Årets Entreprenör: Pernilla Nyrensten, vd, grundare och ägare i Revolution Race
Motivering: Hon skrev historia när hon som första kvinnliga grundare och vd tog sitt bolag till Stockholmsbörsen 2021. Succéföretaget Revolution Race är på väg att bli en jätte inom outdoormode och vägen från garaget i Borås till börsen har varit spikrak.

Lynx International Business Award 2022 : Karin Rådström, Europachef, Daimler Truck
Motivering: Scanias trognaste toppchef bytte fil och chockade näringslivet när hon gick vidare till toppjobbet som Europachef hos huvudkonkurrenten. Årets internationella pristagare har inte bara visat sin förmåga och talang som ledare och visionär inom stora globala koncerner utan dessutom gjort så inom en starkt mansdominerad bransch.

Di vill bidra till ett blomstrande näringsliv genom att driva på och sätta ljuset på jämställdhetsarbetet i företagen. Genom kartläggningen av Näringslivets mäktigaste kvinnor och topplistan vill Dagens industri belysa jämställdhetsfrågan och lyfta fram framgångsrika kvinnor som förebilder inom en rad områden. Läs våra granskande reportage på www.di.se och mer om våra satsningar på konferenser och möten på här.

För mer information ta kontakt med följande personer

Inna Matsaniouk, projektledare, Di Jämställt Näringsliv, Di-gruppen

Mail: inna.matsaniouk@di.se

Tfn: 08 - 573 650 00

Press och PR

Thomas Danielsson, Konceptchef, Di-gruppen

Mail: thomas.danielsson@di.se

Tfn: 072 550 2402

Nyckelord

Om

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum