Dagens räntesmocka slår hårt mot pensionärerna

Dela
För en stund sedan meddelade Riksbanken en höjning av räntan med ytterligare 75 punkter. Det kommer givetvis att slå igenom på bolåneräntorna, som lär bli ännu högre. – Tillsammans med höga elpriser, dyrare matkasse och höga drivmedelspriser gör det att ett vanligt pensionärshushåll kan behöva hantera en ekonomisk smäll 2023 jämfört med för bara två år sedan säger, Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

 

Nästa år kan en pensionär som bor i en bostadsrätt i Stockholm betala drygt 30 000 kronor mer för räntor, el, livsmedel och drivmedel jämfört med förra året. Jämfört med 2021 rör det sig om 50 000 kronor extra per år.

I går kom SCB med ny statistik som visar att hushållen använder en femtedel av sin disponibla inkomst för att betala för sitt boende och en räntehöjning påverkar givetvis ekonomin.  Det är bara att inse att läget vi haft under det senaste decenniet – med extremt låga räntor och nollinflation – är förbi och att det nu är dags att anpassa sig för en ny tid, säger Trifa Chireh:

– Pensionärerna har varit med lite länge och de vet att det inte alltid har sett ut så här. På 90-talet låg boräntorna på över tio procent, och även om ingen tror att vi ska återgå till dessa nivåer tror jag att många hushåll kan komma att få det svårt, säger Trifa Chireh.

Enligt Trifa Chireh ligger de senaste årets prisuppgångar bakom räntehöjningarna.

– Just nu har vi den högsta prisuppgången på 25 år i Sverige och de flesta pensionärer märker nog av att matkassen, tankningen och elräkningen blivit dyrare.

 Hushållens utgifter 2023 singelpensionär i Elområde 1–4

Lån

Kostnader 2021

Kostnadsökning under 2022

Kostnadsökning under 2023

Ej lån

Stockholm (3)

    51 002 kr

   10 461 kr

 5 450 kr

Lån 50%

Stockholm (3)

 84 762 kr

   21 091 kr

 32 097 kr

Ej lån

Malmö (4)

 52 565 kr

 10 758 kr

 5 207 kr

Lån 50%

Malmö (4)

 73 985 kr

 17 503 kr

  22 114 kr

Ej lån

Övriga landet (1 &2)

 49 061 kr

 7 910 kr

  4 167 kr

Lån 50%

Övriga landet (1 &2

 68 541 kr

  14 044 kr

  19 542 kr

Källa; Riksbanken. Räntekostnaderna baseras på den genomsnittliga rörliga räntan på bolån, ränteavdrag är inte medräknat. Drivmedelskostnader baseras på priset på bensin där körsträckan antas vara 1 000 mil/år för ett ensamhushåll och 2 000 mil/år för ett familjehushåll, bilen drar 0,7l/mil. Elkostnader uppskattas utifrån en förbrukning på 3 000 kWh. Livsmedelskostnader följer Konsumentverkets riktlinjer för matkostnader.

Så kan du minska hushållets utgifter

 

Se över befintliga lån och skulder

Små lån som snabblån, sms-lån, delbetalningsköp och många avbetalningslån kommer nämligen i regel med höga räntor och andra avgifter. Det är ofta möjligt att spara stora summor genom att lösa lånen.

Se över dina pensioner

Se över dina pensioner, för att eventuellt sänka dina avgifter genom att flytta dina tjänstepensioner, privat pensionssparande eller välja en fond som har lägre avgift. Många med låg pension dessutom glömmer att söka bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd som kan lyfta din pension rejält och utnyttja pensionärsrabatten.

Se över dina försäkringar

Fundera en extra gång innan du tecknar en försäkring vid köp av till exempel ny elektronik. Många gånger ger den samma skydd som hemförsäkringen. Det är även vanligt att sambos har dubbla hemförsäkringar, det behövs bara en per hushåll.

Om du måste låna – låna smart

Välj ett traditionellt privatlån från en etablerad aktör om du måste låna. Mindre aktörer som endast erbjuder lån på mindre belopp, erbjuder snabb handläggningsprocess eller att du kan låna utan kreditupplysning är dyra. Räntan ligger ofta på 30–40 procent per år.

Se över abonnemang

Tv, musik, film. Abonnemangen blir ofta många. Men flera streamingleverantörer erbjuder förmånliga paketlösningar som ger dig ett betydligt bättre pris än vad du får om du samlar tjänsterna eller om alla i familjen har varsitt.

Se över el- och värmekostnader

Elpriserna kan skilja sig rejält mellan bolag så jämför ditt elavtal regelbundet. För att hålla elförbrukningen nere bör du också stänga av apparater du inte använder, i stället för att låta dem stå i standby-läge. Kör heller inte halvtomma tvätt- eller diskmaskiner. Diska och tvätta när maskinen är full.

Se över transportkostnaderna

Räkna på vad din bil kostar i underhåll, parkering, däckbyten, värdeminskning, försäkring och skatter och bränslekostnader. Exempel: en Volvo V70 diesel från 2015 kostar omkring 5 000 kronor i månaden eller 60 000 kronor per år.

Se över dina kreditkort

Satsa på ett enda kreditkort med riktigt bra villkor. Undvik att ha flera olika, det gör det svårare att överblicka din ekonomi eftersom inköpen registreras på olika fakturor. Kom ihåg att betala tillbaka kreditkortskulderna så snabbt som möjligt. Gör du inte det kan det dyrt och lägga onödiga hinder i vägen för dina sparplaner.

Källa: Länsförsäkringar

 

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, telefon 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 41 850, press@lansforsakringar.se
 

 

Om

Länsförsäkringar
Länsförsäkringar
Tegeluddsvägen 11-13
106 50 Stockholm

08-588 41850https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye