Dagens räntesmocka slår hårt mot pensionärerna
Nästa år kan en pensionär som bor i en bostadsrätt i Stockholm betala drygt 30 000 kronor mer för räntor, el, livsmedel och drivmedel jämfört med förra året. Jämfört med 2021 rör det sig om 50 000 kronor extra per år.
I går kom SCB med ny statistik som visar att hushållen använder en femtedel av sin disponibla inkomst för att betala för sitt boende och en räntehöjning påverkar givetvis ekonomin. Det är bara att inse att läget vi haft under det senaste decenniet – med extremt låga räntor och nollinflation – är förbi och att det nu är dags att anpassa sig för en ny tid, säger Trifa Chireh:
– Pensionärerna har varit med lite länge och de vet att det inte alltid har sett ut så här. På 90-talet låg boräntorna på över tio procent, och även om ingen tror att vi ska återgå till dessa nivåer tror jag att många hushåll kan komma att få det svårt, säger Trifa Chireh.
Enligt Trifa Chireh ligger de senaste årets prisuppgångar bakom räntehöjningarna.
– Just nu har vi den högsta prisuppgången på 25 år i Sverige och de flesta pensionärer märker nog av att matkassen, tankningen och elräkningen blivit dyrare.
Hushållens utgifter 2023 singelpensionär i Elområde 1–4
Lån |
Kostnader 2021 |
Kostnadsökning under 2022 |
Kostnadsökning under 2023 |
Ej lån Stockholm (3) |
51 002 kr |
10 461 kr |
5 450 kr |
Lån 50% Stockholm (3) |
84 762 kr |
21 091 kr |
32 097 kr |
Ej lån Malmö (4) |
52 565 kr |
10 758 kr |
5 207 kr |
Lån 50% Malmö (4) |
73 985 kr |
17 503 kr |
22 114 kr |
Ej lån Övriga landet (1 &2) |
49 061 kr |
7 910 kr |
4 167 kr |
Lån 50% Övriga landet (1 &2 |
68 541 kr |
14 044 kr |
19 542 kr |
Källa; Riksbanken. Räntekostnaderna baseras på den genomsnittliga rörliga räntan på bolån, ränteavdrag är inte medräknat. Drivmedelskostnader baseras på priset på bensin där körsträckan antas vara 1 000 mil/år för ett ensamhushåll och 2 000 mil/år för ett familjehushåll, bilen drar 0,7l/mil. Elkostnader uppskattas utifrån en förbrukning på 3 000 kWh. Livsmedelskostnader följer Konsumentverkets riktlinjer för matkostnader.
Så kan du minska hushållets utgifter
Se över befintliga lån och skulder
Små lån som snabblån, sms-lån, delbetalningsköp och många avbetalningslån kommer nämligen i regel med höga räntor och andra avgifter. Det är ofta möjligt att spara stora summor genom att lösa lånen.
Se över dina pensioner
Se över dina pensioner, för att eventuellt sänka dina avgifter genom att flytta dina tjänstepensioner, privat pensionssparande eller välja en fond som har lägre avgift. Många med låg pension dessutom glömmer att söka bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd som kan lyfta din pension rejält och utnyttja pensionärsrabatten.
Se över dina försäkringar
Fundera en extra gång innan du tecknar en försäkring vid köp av till exempel ny elektronik. Många gånger ger den samma skydd som hemförsäkringen. Det är även vanligt att sambos har dubbla hemförsäkringar, det behövs bara en per hushåll.
Om du måste låna – låna smart
Välj ett traditionellt privatlån från en etablerad aktör om du måste låna. Mindre aktörer som endast erbjuder lån på mindre belopp, erbjuder snabb handläggningsprocess eller att du kan låna utan kreditupplysning är dyra. Räntan ligger ofta på 30–40 procent per år.
Se över abonnemang
Tv, musik, film. Abonnemangen blir ofta många. Men flera streamingleverantörer erbjuder förmånliga paketlösningar som ger dig ett betydligt bättre pris än vad du får om du samlar tjänsterna eller om alla i familjen har varsitt.
Se över el- och värmekostnader
Elpriserna kan skilja sig rejält mellan bolag så jämför ditt elavtal regelbundet. För att hålla elförbrukningen nere bör du också stänga av apparater du inte använder, i stället för att låta dem stå i standby-läge. Kör heller inte halvtomma tvätt- eller diskmaskiner. Diska och tvätta när maskinen är full.
Se över transportkostnaderna
Räkna på vad din bil kostar i underhåll, parkering, däckbyten, värdeminskning, försäkring och skatter och bränslekostnader. Exempel: en Volvo V70 diesel från 2015 kostar omkring 5 000 kronor i månaden eller 60 000 kronor per år.
Se över dina kreditkort
Satsa på ett enda kreditkort med riktigt bra villkor. Undvik att ha flera olika, det gör det svårare att överblicka din ekonomi eftersom inköpen registreras på olika fakturor. Kom ihåg att betala tillbaka kreditkortskulderna så snabbt som möjligt. Gör du inte det kan det dyrt och lägga onödiga hinder i vägen för dina sparplaner.
Källa: Länsförsäkringar
För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, telefon 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 41 850, press@lansforsakringar.se
Om

Följ Länsförsäkringar
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar
Redan vid 30 år har män ett stort sparövertag27.3.2023 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Länsförsäkringar har med hjälp av statistik från SCB räknat ut att 30-åriga män i genomsnitt har 5 000 kronor mer kvar av lönen varje månad efter att bostad, mat och andra förnödenheter är betalda, än vad en kvinna i samma ålder har. -Lägre lön ger sämre möjligheter att spara och på så sätt bygga en trygg vardag och framtid för sig själv och på sikt sin familj, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. En 30-årig kvinna har drygt 7 000 kronor över varje månad efter det att skatt, bostaden, mat och andra förnödenheter är betalda medan en man i samma ålder har kvar drygt 12 000 kronor. Det är en skillnad på 5 000 kronor i månaden. Se lista över löneskillnaden mellan könen i ett antal kommuner i bilagan. Om du inte hittar de kommuner du önskar går det bra att skicka ett mejl till lena.bivner@lansforsakringar.se
Boendeort påverkar vilket extremväder svenskarna oroar sig för21.3.2023 07:45:00 CET | Pressmeddelande
I en undersökning om oro för naturskador visar det sig att boendeorten påverkar det svenskarna oroar sig för. I Sydsverige är det fler än i övriga Sverige som oroar sig för att storm eller mögel- och insektsangrepp ska drabba deras bostad. Och i Stockholm, i mellersta Sverige och i Småland är det en större andel än i riket i övrigt som oroar sig för låga grundvattennivåer.
Färsk rapport: Så sparar vi till barnen 202315.3.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
I år sparar den genomsnittlige föräldern 521 kronor per månad och barn, vilket är en nedgång med drygt fyra procent jämfört med året innan. -Höga räntekostnader, skenande elpriser och allt dyrare mat har påfrestat föräldrars plånböcker under den senaste tiden och många har kanske tvingats dra ned på sparandet man tidigare la undan till barnen, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Hela rapporten finns att läsa i bilagan. Underlaget finns även nedbrutet i rapporter med lokala siffror för;Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Västra Götaland, Västmanland, Värmland, Västernorrland, Västerbotten, Uppsala och Södermanland.
Skilsmässorna minskar: allt dyrare att skilja sig10.3.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Förra året valde 21 465 par att skilja sig, vilket är 2 182 färre än året innan och 4 154 färre än 2020. En minskning som är jämnt fördelat över landet (se bilaga). Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt och många kanske skjuter på beslutet när oron över ekonomin är större än vanligt. -En skilsmässa innebär att de ekonomiska förutsättningarna förändras rejält, för ett genomsnittligt par kan det i år röra sig om drygt 7 000 kronor eller mer per månad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. I bifogad fil finns statistik över antal skilsmässor per år 2000 - 2022. Underlaget finns även uppdelat på län. Om intresse för kommuner finns kan du skicka frågan till lena.bivner@lansforsakringar.se
8 mars: här lever man mest jämställt i Sverige2.3.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
I dag är det den 8 mars och det politiska delmålet om jämställd ekonomi känns fortfarande långt borta. -Det beror inte bara på att kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten utan också på att många kvinnor går ner i arbetstid under småbarnsåren. Frånvaro från arbetet som följer av föräldraledighet och deltidsarbete innebär en risk att drabbas av försämrad löneutveckling och glastak i karriären. Gör vi ingenting åt detta riskerar vi att generation efter generation kvinnor får sämre livsekonomi än män, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Länsförsäkringars Jämställdhetsindex är ett sätt att följa och jämföra utvecklingen om hur kvinnor och mäns ekonomiska jämställdhet utvecklas över tid i landets 290 kommuner. Se bilaga för samtliga kommuner i landet och hur de rankas.