Vårdföretagarna

Daglig verksamhet i privat regi – bäst i Socialstyrelsens kvalitetsmätning

Dela

Daglig verksamhet skapar en meningsfull vardag för personer med funktionsnedsättning och ger rehabilitering som möjliggör studier eller arbete. Socialstyrelsen följer varje år upp kvaliteten i daglig verksamhet utifrån ett antal kvalitetsindikatorer. Årets undersökning visar att de privat drivna dagliga verksamheterna får bäst resultat på samtliga 14 kvalitetsindikatorer.

Anders Manell - Presschef
Vikarierar halvtid som näringspolitisk expert bransch individ och familj.
Anders Manell - Presschef Vikarierar halvtid som näringspolitisk expert bransch individ och familj.

- Det Socialstyrelsen mäter är i grund och botten hygienfaktorer, sådant som behöver vara på plats för att verksamheten ska vara både trygg och utvecklande. Här ser vi på vissa områden ett stort glapp mellan privat och kommunal verksamhet. Exempelvis har 83 procent av de privat drivna dagliga verksamheterna rutiner på plats för att förebygga våld eller övergrepp, medan bara 56 procent av de kommunala har det, säger Anders Manell, näringspolitisk expert Individ och familjeomsorg Vårdföretagarna.

Kompetens- och utvecklingsplaner liksom kontinuerlig handledning för medarbetarna är andra exempel där de privata utförarna ligger betydligt bättre till än de kommunala. Också så kallade genomförandeplaner, med individuella mål och dokumentation av delaktighet, finns hos markant fler privata än kommunala utförare. Vad gäller rutiner för att förebygga missbruk har drygt hälften av de privata utförarna detta på plats, jämfört med en tredjedel av de kommunala. Här finns ett tydligt utvecklingsbehov hos både privata och offentliga verksamheter.

- Socialstyrelsens siffror visar att privata utförare levererar bättre än kommunala både på kvalitetsindikatorer för brukare och för medarbetare. Socialstyrelsens undersökning är ett kvitto på hur viktig privat daglig verksamhet är i välfärdens vardag, säger Anders Manell, näringspolitisk expert Individ och familjeomsorg Vårdföretagarna.

Cirka 2100 enheter inom daglig verksamhet har undersökts runtom i Sverige.

För mer information:
Anders Manell, näringspolitisk expert Individ och familjeomsorg, 070-314 57 29

Nyckelord

Bilder

Anders Manell - Presschef
Vikarierar halvtid som näringspolitisk expert bransch individ och familj.
Anders Manell - Presschef Vikarierar halvtid som näringspolitisk expert bransch individ och familj.
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Välkommet besked att korttidspermittering även ska gälla vård och omsorg30.3.2020 14:55:27 CESTPressmeddelande

Coronavirusets utbrott har förändrat förutsättningarna för vårdföretag som inte arbetar med akuta uppdrag och heller inte har möjlighet att ställa om till en sådan typ av vård. Till exempel verksamheter inom rehabilitering, fysioterapi, psykoterapi och vissa specialistmottagningar. Inbokade besök ställs in och patienter ombeds att undvika besök på vårdmottagningar för att minska smittspridningen. På kort sikt innebär det likviditetsproblem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum