If Skadeförsäkring

Dags att bomma igen sommarstugan – skydda huset från skador i vinter

Dela
Det har varit högt tryck på fritidshusmarknaden i år. För den nyblivna stugägaren kan det vara svårt att veta vad som behöver göras för att hålla stugan säker och trygg inför vintern. För att undvika vattenskador, inbrott och skadedjur finns det mycket att tänka på innan man vrider om nyckeln.

Intresset för fritidshus har varit rekordstort under coronakrisen. Nästan 4 700 stugor har bytt ägare hittills i år visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det är 13 procent fler jämfört med 2019.

Ledighet och avslappning är ofta det som lockar mest. Men fritidshus kräver tid och engagemang – inte minst när det är dags att bomma igen för vintern. Som ny husägare finns det många moment att tänka på för att slippa obehagliga överraskningar framåt vårkanten.

– Tjuvar är det som oroar stugägare mest, men verkligheten är en annan. Det är vatten- och brandskador som är den största risken när stugan står tom och drabbar tusentals svenska fritidshus varje år, säger Mats Larsson, skadeexpert på If.

Vattenskador största risken

Tusentals stugor drabbas av skador varje år. De vanligaste skadorna på fritidshus under både vinter och sommar är vattenskador följt av maskinskada. Omkring hälften av skadorna sker mellan oktober och april. Många vattenskador är frysskador. 

– Den vanligast skadan under vintersäsongen är vattenskador, ofta på grund av rörläckage och läckage från kyl och frys. Även maskinskador, till exempel att värmepumpen går sönder, är frekventa skador under vintersäsongen, säger Mats Larsson.

Med några enkla medel kan man förhindra att missöden uppstår när kylan slår till.

– Många stugor står obevakade, vilket gör att skador inte alltid upptäcks i tid och därmed riskerar att förvärras. Att komma tillbaka nästa år och upptäcka olyckor är ingen rolig inledning på våren. Det kan dessutom bli kostsamt, säger Mats Larsson.

Det är bra att ha en grundvärme på i huset. Genom att låta värmen vara på undviker man att rör fryser sönder och orsakar vattenskador. Det är också viktigt att stänga av huvudkranen, öppna kranar och frostskydda alla vattenlås som toaletter, handfat och golvbrunnar.

– Man kan stänga av värmen om vattenledningarna är helt tomma på vatten, vilket inte är helt lätt att få. Ett sätt är att använda tryckluft, så det inte står vatten i någon svacka i en ledning, säger Mats Larsson.

Titta till huset regelbundet

Tillsyn är det viktigaste momentet för att slippa skador. Om man själv inte har möjlighet att titta till huset med jämna mellanrum är det bra att be en granne se efter det.

– Bästa sättet är att be en granne som bor i närheten att ha lite koll, om man sätter upp en liten lampa i fönstret så ser grannen direkt om det skulle vara till exempel strömavbrott, säger Mats Larsson. 

Strömavbrott är inte helt ovanliga i fritidshustäta områden, och då kan det frysa till snabbt.

Om man inte kan ha tillsyn av huset bör man installera något som hjälper, till exempel en övervakningskamera.

– Med en kamera kan man övervaka utifrån eller inifrån, sätta en termometer och ha koll på inomhustemperaturen. Om en säkring går till eventuell värme så kan man få en indikation om att något inte står rätt till och då åka ut till stugan, säger Mats Larsson.

Stäng ute skadedjur

Skadedjur är ett annat stort orosmoment för stugägare. Möss söker sig in i huset när vintern närmar sig.

– Se till att huset är helt tätt. Skadedjur kan vara svåra att bekämpa när de väl har tagit sig in i huset, säger Mats Larsson.

Försvåra för inbrottstjuven

På vintern ökar risken för att inbrottstjuvar tar sig in i fritidshuset.

– Lämna inte stöldbegärliga saker i stugan när du inte vistas där. Dyr hemelektronik, alkohol och annat är tyvärr intressant för tjuvar, säger Mats Larsson.

Teckna fritidshusförsäkring

– Utöver alla praktiska åtaganden är det viktigt att teckna en fritidshusförsäkring för byggnader, tomten och de saker som förvaras där. En bra försäkring gör det lättare att koppla av och njuta av sitt semesterställe! säger Mats Larsson.

När det kommer till naturskador är det framför allt stormar som har drabbat Sverige under de senaste tio åren. Vintern 2019 orsakade stormen Alfrida många skador på bostäder och fritidshus.

Ifs råd för att undvika skador i fritidshuset i vinter:

Att göra inomhus

För att undvika frysskador

  • Stäng av huvudvattenkranen, öppna alla vattenkranar och spola ut det vatten som finns i rören. Då begränsas skadorna om rör eller annat skulle frysa sönder och orsaka läckage. Detta bör du göra även om du har underhållsvärme i huset. 
  • Rensa och frostskydda golvbrunnar och vattenlåsen i handfat och golvbrunnar  genom att hälla i rödsprit. Blanda 1 del vatten, 1 del rödsprit så klarar det ner till 28 minusgrader.
  • Vattentoaletter bör tömmas på vatten. Stäng av vattnet och spola tills cisternen och toaletten är tom. Häll i lite rödsprit i vattenkröken och spolcisternen så att det vatten som blir kvar inte fryser. 
  • Töm varmvattenberedaren som annars riskerar att frysa sönder.

För att slippa fukt och mögel

  • Öppna luftventilerna för att säkra god luftcirkulation och motverka fukt- och mögelangrepp.
  • Ställ in underhållsvärme på minst 10 grader. Även om huset är oisolerat kan det vara bra med underhållsvärme. Har du ett kaklat badrum behöver du ha lite värme i badrummet för att kakelplattorna inte ska frysa sönder och spricka. 

Håll råttorna borta

  • Täta synliga hål
  • Häng undan madrasser, kuddar och täcken som möss och råttor gärna använder som bomaterial.

Att göra utomhus

Minska risken för vattenskada

  • Rensa hängrännor, annars finns risk för vattenskador på fasad och grund.
  • Täck över skorstenen för att undvika vattenskador inomhus, men se till att luft kan cirkulera.
  • Placera avledningsrännor från stuprörens mynningar för att leda bort regnvatten från huset.

Stäng ute skadedjur och andra objudna gäster

  • Kontrollera att alla fönster och dörrar är stängda och låsta.
  • Stäng källarluckor och se till att det inte finns några andra öppningar som skadedjur kan ta sig igenom. Tänk på att en mus kan tränga sig in genom hål på 6-8 mm.

För att undvika stöld och inbrott

  • Töm huset på värdesaker och stöldbegärliga föremål.
  • Gå en sista runda i huset och kontrollera att du inte lämnat något som är stöldbegärligt.
  • Om du har grannar som är vid stugan ibland kan du be dem gå och se till huset då och då, om du själv inte har möjlighet. Detta gäller särskilt efter storm, kraftigt regn och vid ovanligt kallt väder. 

Båt på tomten?

  • Om du har en båt uppställd på tomten ska den vara försedd med godkänt lås. Det är vanligt med stöld av båt under vinterförvaring.
  • Lås in båtmotor, räddningsbåt, elektronisk utrustning och andra lösa inventarier från båten. Läs mer om förvaring av båtmotor

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye