Region Örebro län

Dags att fylla nya H-huset med konst

Dela

Media välkomnas att delta onsdagen den 21 oktober klockan 13.00 när Gunilla Poignant och Fredrik Norén, två av de vinnande konstnärerna för konstprojekten i H-huset, sätter upp sina väggskulpturer i de nybyggda lokalerna.

Den så kallade enprocentsregeln har i över sjuttio år bidragit till att fylla det offentliga rummet med konst. Regeln innebär att en procent av byggkostnaden ska gå till konstnärlig gestaltning vid offentliga byggprojekt. Efter två genomförda tävlingar har det lett fram till att sammanlagt 14 konstnärer bidrar, i såväl inom- som utomhusmiljön, med sina konstverk i det nybyggda H-huset.

Redan finns några verk på plats, bland annat i portikens undertak. Där skapar Fredrik Vestergårds ”Lux Ipomea” en välkomnande känsla. I husets luftiga entréhall hänger två stora takmonterade skulpturer av Jukka Värelä och i fyra av väntrummen har Melissa Henderson monterat sina färgstarka målningar.

Och nu står alltså Gunilla Poignant och Fredrik Norén på tur att få upp sina verk. De båda har i uppdrag att gestaltatotalt tio korridorslut. Gunilla Poignants ”Spektrum” utgörs av väggreliefer i laserskuret akrylglas. Fredrik Noréns ”Together” är väggskulpturer i lackerad aluminium och MDF-board.

Konsten i regionens lokaler syftar till att skapa en välkomnande och stimulerande miljö för personal, patienter och andra besökare.

”Genom att konstnärerna står för såväl olika uttryck som motiv, teknik, material och gestaltning blir det en bredd som förhoppningsvis gör att alla ska hitta någon favorit bland alla konstverk” säger Kristin Rapp, projektledare för konsten i H-huset och en av region Örebro läns konsthandläggare.

Kristin Rapp kommer att delta under onsdagens pressträff tillsammans med de båda konstnärerna.

Välkomna!

Tid för pressträffen:
Onsdag 21 oktober klockan 13.00

Plats:
Samling vid A-husets entré

Kontakt för mer information:
Konsthandläggare Kristin Rapp
Tel: 019-602 71 64, alt 070-582 73 21

Fakta - Utvalda konstnärer enligt 1%-regeln till H-huset och akutmottagningen:
Michael Johansson, Jukka Värelä, Fredrik Vestergård, Sonja Larsson, Cecilia Aaro, Matilda Fahlsten, Elisabeth Henriksson, Helene Hortlund, Melissa Henderson, Gunilla Poignant, Fredrik Norén, Jesper Norda, Åsa Stjerna samt Jonathan Josefsson.

Läs mer om Region Örebro läns genomförda konstprojekt här.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum