Trafikverket

Dags att planera bilresan till fjällen

Dela

Ska du ta bilen till fjällen i påsk? E4 norr om Gävle har ett mycket hårt tryck under påsken. För att få bättre flyt i trafiken och undvika stopp på sträckan har polisen i samverkan med Trafikverket beslutat att införa omkörningsförbud.

Illustration avstängt körfält, Trafikverket
Illustration avstängt körfält, Trafikverket

E4 mellan Gävle och Tönnebro har ett mycket hårt tryck under påsken, eftersom resenärer till och från fjällen koncentreras under några timmar på skärtorsdagen och annandagen. I samband med omkörningar på avsnitt med dubbla körfält, uppstår det störningar med stora hastighetsförändringar när bilister ska tillbaka in i det enkla körfältet igen.

Därför införs omkörningsförbud under större delen av skärtorsdagen (norrgående) och annandag påsk (södergående). Det ger en bättre trafikgenomströmning, och därmed minskar risken för incidenter i köer. Omkörningsförbudet minskar även stressen hos trafikanterna.

– När alla håller sig i samma körfält flyter trafiken mycket bättre, och vi minskar risken för kö‑olyckor med längre totalstopp. Det betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Mats Sandgren, chef för enheten Trafikmiljö på Trafikverket.

I år, liksom förra året, har trafikanterna en bra möjlighet att planera sin resa, eftersom information om omkörningsförbudet går ut i förväg från både Trafikverket och Polisen. Informationen syns också på Trafikverkets och Gävle kommuns digitala informationstavlor längs E4:an. Liksom tidigare år kommer det att finnas skyltförsedda bilar längs sträckan. Även polisen ska finnas på plats.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år; bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Mats Sandgren på Trafikverket.


Omkörningsfälten på sträckan Gävle–Tönnebro stängs av följande tider:

  • för norrgående trafik, skärtorsdag 18 april, kl. 13–20
  • för södergående trafik, annandag påsk 22 april, kl. 13–20

Kontakter

Mats Sandgren, chef Trafikmiljö, Trafikverket, 070-375 63 39
Erling Arvidsson, Polisen, 076-780 89 20
Trafikverkets pressjour: 0771- 31 15 00

Bilder

Illustration avstängt körfält, Trafikverket
Illustration avstängt körfält, Trafikverket
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum