TrafikverketTrafikverket

Dags att planera bilresan till fjällen

Dela

Ska du ta bilen till fjällen i påsk? E4 mellan Gävle och Tönnebro har ett mycket hårt tryck under påsken. För att få bättre flyt i trafiken och undvika stopp på sträckan har polisen i samverkan med Trafikverket beslutat att införa omkörningsförbud.

 E4 mellan Gävle och Tönnebro har ett mycket hårt tryck under påsken, eftersom resenärer söderifrån till och från fjällen koncentreras under några timmar på skärtorsdagen och annandagen. I samband med omkörningar uppstår det störningar med stora hastighetsförändringar när bilister ska tillbaka in i enkelfilen igen. För att få en bättre trafikgenomströmning, och därmed minska risken för incidenter i köer införs omkörningsförbud större delen av skärtorsdagen (norrgående) samt på annandag påsk (södergående). Omkörningsstoppet minskar även stressen hos trafikanterna.

– När alla håller sig i samma körfil flyter trafiken mycket bättre och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp, vilket betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Mats Sandgren chef Trafikmiljö på Trafikverket.

I år, liksom förra året, har trafikanterna en bra möjlighet att planera sin resa, eftersom information om omkörningsförbudet går ut i förväg från både Trafikverket och Polisen. Informationen syns också på Trafikverkets och Gävle kommuns digitala informationstavlor längs E4:an. På samma sätt som tidigare år kommer skyltförsedda bilar finnas längs sträckan. Även polisen ska finnas på plats.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år, bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Mats Sandgren på Trafikverket.

Omkörningsfälten på sträckan Gävle – Tönnebro stängs av följande tider:

  • För norrgående trafik, skärtorsdag 24 mars, kl. 12-21
  • För södergående trafik, annandag påsk 28 mars, kl. 12-21

Detta pressmeddelande skickade 07.24 till redaktioner i Stockholm, Uppsala och Gävleborgs län.

Tips inför påskresan: http://www.trafikverket.se/Aktuellt/Redaktionella-sidor/Ska-du-ut-och-resa-i-pask1/

Kontakter

Mats Sandgren, chef Trafikmiljö,
Trafikverket, 070-375 63 39
Mikael Hedström, presstalesman,
Polisen, 073-0222160
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Dokument

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum