PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Dags att prioritera Sveriges äldre

Dela

Idag är det den 21 augusti – då firar vi Pensionärernas dag. Detta för oss äldre så märkliga år firas dagen för 29:e gången. Den instiftades 1991 av Världshälsoorganisationen, WHO. Coronapandemin har nu pågått i nästan ett halvår, och ett par miljoner pensionärer i Sverige håller sig i social distansering. Tusentals av oss drabbades hårt när covid-19 tog sig in på landets äldreboenden.

Christina Tallberg, ordförande PRO, FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO, FOTO: Anneli Nygårds.

- Vi har uppmanat våra medlemmar att lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att stanna hemma. Vi har ställt in tusentals arrangemang, som betyder mycket för medlemmarnas välbefinnande, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Om exakt en månad presenteras statens budget. Då vill PRO se ordentliga satsningar främst på äldreomsorgen. Men i dessa tider behöver också pensionärsorganisationerna stöd.

- Våra organisationer blöder ekonomiskt. Vi förlorar pengar och tappar medlemmar när vi inte kan träffas fysiskt. Nu behöver vi stöd tillbaka från staten, och hoppas att pengar finns avsatta i budgeten till pensionärsorganisationernas viktiga arbete, fortsätter Christina Tallberg.

År 1991 tillsatte även Sveriges riksdag den grupp som arbetade fram dagens pensionssystem. Redan från början ansåg många att systemet var kraftigt underfinansierat. Nu 29 år senare ser vi att det stämmer. Pensionerna urholkas mer och mer för varje år som går.

- Det är dags att prioritera Sveriges äldre, säger Christina Tallberg. Vi förväntar oss kraftfulla satsningar på välfärden – och i förlängningen ett pensionssystem som håller vad det lovar.

Kontakter

Sten Söderberg, pressekreterare PRO, e-post: sten.soderberg@pro.se, telefon: 08-701 6710

Bilder

Christina Tallberg, ordförande PRO, FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO, FOTO: Anneli Nygårds.
Ladda ned bild

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum